Решете проблема на принтера си – част 6 – статично електричество и прах

3436
Решете проблема на принтера си – част 6 – статично електричество и прах

Решете проблема на принтера си – част 6 – недоизсушени UV отпечатъци и натрупване на статично електричество и прах

Недоизсушени UV отпечатъци

„Mutoh винаги препоръчва първо да се уверите, че използвате правилните профили. Това е най-лесния и бърз начин да се справите с проблемите със сушенето. Създаването на правилните профили за съответния материал е ключът към избягването на този проблем. Твърде голямото количество мастило може да попречи на процеса на съхненето, затова е добре да увеличите интензитета на лампите, ако това вече не е направено. Обмислете дали да не намалите лимита на намастиляването до степен, която не се отразява негативно на цвета на отпечатъка. В крайни случаи, използвайте ръчна UV лампа, за да подпомогнете процеса.”

Mike Bisson, директор на поддръжката, Mutoh America

„Ако се сблъскате с недоизсушени UV отпечатъци, пробвайте някое от следните решения: променете настройките на UV лампата; използвайте режим на печат с по-високо качество; приложете профил за материала за печат с по-ниско намастиляване; или печатайте в еднопосочен режим.“

Jun Kurokawa, инженер по технически маркетинг, Seiko Instruments USA

„UV лампите на Roland имат очакван живот от 10 000 часа и са изключително надеждни. В общия случай, недоизсушените UV отпечатъци са резултат от липса на поддръжка на оптиката на лампите. Ако лещите не са поддържани чисти, UV лъчението е намалено и принтерът не може да изсуши мастилото. Често срещана грешка е да се бърка лошата адхезия на мастилото с недоизсушени отпечатъци. Ако мастилото може да се надраска лесно, проблемът е с адхезията. Някои изключително гладки повърхности изискват предварителна обработка с препарат, който да осигури адхезията на мастилото към обекта. Ако мастилото е лепкаво на пипане, значи не е изсушено добре. ”

Jay Roberts, продуктов мениджър, UV принтери, Roland DGA

„Стъпките за отстраняване на проблема за зле изсушени отпечатъци са практически същите като тези с лошата адхезия на мастилото.”

Evan Osiek, мениджър на техническия център, Mimaki USA

Натрупване на статично електричество и прах

„Отстранете статичното електричество с йонизатор. Някои машини, като ColorPainter M-64s се предлагат с вградено устройство.
Други неща, които да пробвате: (1) минимизирайте разстоянието между главата и материала. (2) Изберете по-бавен режим на печат.“

Jun Kurokawa, инженер по технически маркетинг, Seiko Instruments USA

„Това е стара дискусия и има много различни мнения кое е най-доброто решение. Има цял подраздел на печатната индустрия, посветен на премахването на статичното електричество. Roland работи с две компании от САЩ, които ни помагат в областта на антистатичните решения. Тези компании предлагат много пасивни и активни варианти. Някои от възможностите са: антистатични кърпички, спрейове, кабели и активни дейонизатори. Открихме, че употребата на Spray 9 помага много, не само за почистването на материала, но и в намаляването на статичното електричество при печат върху пластмаси. ”

Jay Roberts, продуктов мениджър, UV принтери, Roland DGA

„Правилното заземяване е най-добрата защита срещу статичното електричество. Уверете се, че машината не само е заземена през електрическата мрежа, но и че е свързана към заземен проводник или тръба за студената вода. Влажността в помещението в помещението също има значителна роля в натрупването на заряд. Поддържайте влажността около принтера над 50 %. Йонизаторите също помагат, но те са най-неефективното решение. Дългите, монтирани на корпуса, йонизатори вършат повече работа от по-малките устройства, монтирани на главата.”

Evan Osiek, мениджър на техническия център, Mimaki USA

„Статичното електричество е невидим враг. Всяка среда е уязвима за него. Най-добрата защита е да поддържате температура от 22-24 градуса по Целзий и влажност от 40-60 процента. Винаги оставяйте материала за печат да се аклиматизира за 48 часа, ако е съхраняван на място без контролирани условия. Когато печатате в среда с ниска влажност, медията е по-суха от обичайното и така абсорбира повече мастило, което може да накара печата да изглежда светъл или измит. Реципрочно, високата влажност има обратен ефект – медията вече е напоена с влага и затова може да не успее да абсорбира нивата на наситеност на мастилото на нивата, зададени в профила, в резултата, на което изображението ще изглежда мокро или твърде наситено. Коригирайте профила.
Статичното електричество се появява, когато медията се придвижва над стационарна платформа, като валовете и механизма за сушене на принтера. Аномалиите, причинени от статичното електричество често се проявяват като замъгляване по краищата на изображението. Сериозно разреждане на статични заряди може да доведе до повреда на печатащата глава. Има решения за намаляване на статичното електричество от други производители, които могат да ограничат проблема.”

Mike Bisson, директор на поддръжката, Mutoh America

Източник: sdgmag.com
Превод: Мартин Новев

 

Прочетете още тук:
Решете проблема на принтера си – част 5 – лоша адхезия на мастилото
Решете проблема на принтера си – част 4 – сателити
Решете проблема на принтера си – част 3 – запушена дюза
Решете проблема на принтера си – част 2 – задиране на главата
Решете проблема на принтера си – част 1 – бендинг

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.