Точната лупа, която ви трябва

2788
Точната лупа, която ви трябва

Когато прекарате известно време в печатница, бързо ще откриете, че печатарите и дори клиентите разчитат на техните лупи за да следят качеството на пластините, цветните проби и отпечатъка.

Ето кратък наръчник, който ще ви помогне да изберете най-удачния за вас инструмент. Към всеки вид лупа/микроскоп има приложено изображение, което илюстрира какво може да се види през него.. Имайте предвид, че всички лупи и микроскопи имат ограничения свързани със законите на оптиката, както и че цените им могат да варират в широки граници. Ето защо най-добре е да разполагате с повече от един инструмент. Като цяло колкото е по-голямо увеличението, толкова е по-малка площта, която наблюдавате. Единичната леща е задоволителна за не толкова мощните лупи, но за по-мощна лупа са нужни няколко лещи, за да се подобри резолюцията и да се коригират цветните вариации и изкривяването.

 

 

Сравнителна лупа покриваща голяма площ – 2х-6х ~ $50 – $100

 

лупа покриваща голяма площ – 2х-6х ~ $50 - $100

 

Както името и подсказва, тя се използва за сравняване на два обекта. Например цветна проба с тиражен лист, различни хартиени повърхности, различни растерови решетки и т.н.

Предимства: Може да се използва от няколко наблюдателя без да се мести. Изрязаната част позволява да се направят механични промени върху обекта, който е под наблюдение.

Недостатъци:
По-скоро ограничено приложение в предпечата и печата свързано с цената. Ниската степен на увеличение не разкрива проблеми с растеровите точки.

Примерна сравнителна лупа можете да видите тук.

Сгъваема лупа – 2х-10х ~ $25

Сгъваема лупа – 2х-10х

Тя е иконата на печатаря. Подходяща за проверка на пасера и проблеми от макро ниво, като структура на розетката и петна.

Предимства: Евтина, лесно преносима, достъпна.

Недостатъци:
Ниската степен на увеличение не разкрива проблеми с растеровите точки. Настройка на фокуса липсва.

Пример за стандартна сгъваема полиграфическа лупа можете да видите тук.

Лупа на Хастингс 10х-25х – $70

 

Лупа на Хастингс 10х-25х
Това е може би най-употребяваната лупа сред печатарите. Подходяща за проверка на пасера и проблеми от макро ниво, като структура на розетката и петна. По-голямото увеличение разкрива проблеми като провлачване/приплъзване и дублиране.

Предимства:
Сравнително евтина и лесно преносима.

Недостатъци:
Няма.

Електронна лупа – 10х-25х – $650

 

Електронна лупа – 10х-25х

Тази лупа понякога се използва при печат, но в повечето случаи се използва от мениджъра по осигуряване на качеството. Могат да се сменят комбинации от лещи.
Добра е за проверка на регистъра и с по-голямото си увеличение са откриват проблеми, като приплъзване и дублиране.

Предимства: Комбинациите от лещи са полезни при специфични задачи. Може да има цветни филтри за подобрение на видимостта на структурата на точката. Вградена светлина.

Недостатъци:
Много висока цена.

Микроскоп химикалка – 25х-100х – $100

 

Микроскоп химикалка – 25х-100

Този увеличител може да се използва както при печат така и при предпечат. 50х е най-използваното увеличение. 75-100х увеличението е много добро за проверка на FM растер. Добър инструмент за откриване на провлачване и дублиране.

Предимства: Удобен джобен размер. Фокусът може да се наглася ръчно с приближаване и отдалечаване, но е трудно да се държи стабилно.

Недостатъци: Висока цена.

Лабораторен микроскоп 25х-100х – $250

 

Лабораторен микроскоп 25х-100х

Използва се главно от мениджъра по качеството в лабораторни условия. 75-100х увеличението е много добро за проверка на FM растер. Добър инструмент за откриване на провлачване и дублиране.

Предимства: Вградената координатна мрежа е полезна за анализиране на структурата на растера.

Недостатъци: Висока цена. Обикновено предава обърнато изображение.

Цифров видео микроскоп – 20х-200х – $125

 

Цифров видео микроскоп – 20х-200х

Използва се главно от мениджъра по качеството в лабораторни условия. 200х увеличението е най-употребявано и се използва за проверка на FM растер, както и за подробен анализ на растеровата точка. Задължително трябва да присъства във всяка печатница. Отличен инструмент за идентифициране на провлачване и дублиране, както и анализ на растеровата точка. Възможността за правене на снимки и клипове на обекта позволява по-добро организиране на записите, както и диагностика от друго място. Вградената светлина помага за подобряване на изображението. Може да има включен софтуер за по-задълбочен анализ на изображението.

Предимства: Голямо увеличение. Възможност да се изследват обектите със софтуер за анализ. Възможност да се съхраняват направените снимки и клипове. Относително евтин.

Недостатъци:
Трябва да е свързан с компютър.

Примерен дигитален микроскоп можете да видите тук.

Полиграфическа лупа можете за купите в онлайн магазина на Printguide.info.

Превод: Иван Иванов
Източник: qualityinprint.blogspot.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.