Трансферен печат: Откриване и разрешаване на проблеми (Част 2)

2169
Трансферен печат: Откриване и разрешаване на проблеми (Част 2)
Трансферен печат | от Холгер Бек, www.seftextile.com – See more at: http://printguide.info/pomoshtnik/transferen-pechat-otkrivane-i-razreshavane-na-problemi-chast-1,535.html#sthash.amX7VhkH.dpuf

Трансферен печат | от Холгер Бек, www.seftextile.com

Холгер Бек, SEF – Пазарът на цифровия трансферен печат от години насам бележи ръст. Макар и това да е донякъде за сметка на изместване на традиционния трансфер със ситопечат, той открива нови шансове и пазари. Началото е на практика безпроблемно, тъй като можете да започнете дейността си с нищожна инвестиция в плотер и термопреса. Потенциалните проблеми обаче си остават, а новите обработки на материите създават и нови. При големи производствени серии продукти бих се стремил да съдействам на потребителите да осъзнаят потенциалните проблеми и да търсим решения. Няма универсални решения за всеки проблем, разбира се; ако обаче проникнем в същността, ще можем да разработим насоки, които да ускорят работата, да я направят по-ефективна и да предотвратят оплаквания.

Част 2 – Параметрите на трансфер за флок и гъвкави филми

В тази част смятам да се спра на параметрите на трансфер. За много потребители параметрите на трансфер, зададени от производителя, се явяват единственият вариант за прилагане на трансфер върху материи. Това е твърде далеч от истината: спецификациите на производителя са само препоръчителни. Ако разчитате на тях, при напълно еднакви условия всичко ще протича според очакванията и няма да има проблеми с устойчивостта при пране. Как да постъпим обаче, ако се печата с плаки, използваната материя не издържа до 165 °C или въпреки спазването на параметрите не постигате желания резултат?

Ще се спра по-конкретно на случая, при който не получаваме желания резултат при спазване на посочените параметри. Една от причините за проблема може да е използваната материя, но на това ще се спра в третата част. Трансферната преса също може да създава проблеми. Най-вероятно проблемите при сцеплението се дължат на повредена или нискокачествена преса. Цифровата преса дава показание за температура 165°C и се предполага очакваният резултат. Но дали в действителност се прилагат 165°C е друг въпрос. Затова първата задача е да се провери изправността на пресата.

Проверка на изправността на пресата
Проверка на изправността на пресата

Ако установите съществена разлика между показанията за температурата и действително постигнатата температура, трябва или да увеличите температурата въз основа на разликата, или пък в средносрочен план да инвестирате в нова преса. Трансферната преса трябва да е последното перо при съкращаване на разходи от потребителя; Тя се явява основният ресурс за трансферен печат!

Предпазното фолио също може да създаде проблем. Много потребители поставят тефлоново фолио или хартия върху трансфера с цел да предпазят или нагряващата плоча, или чувствителната материя. Тези предпазни пластове фолио обаче изолират нагряващата плоча; Поради това съответно нагряването на необходимото място (термофолиото) до желаната температура изисква повече време: положението допълнително се влошава при дебели материи, които трябва да се нагреят [което отнема енергия] и/ или преси, които нямат мощност да нагреят достатъчно, термофолиото не се нагрява достатъчно, не може да се стопи и съответно да се постигне сцепление с материята.

В този случай трябва или да не се използва предпазно фолио, или да се повиши температурата. Според мен, в повечето случаи предпазното фолио всъщност не е необходимо. Нито полиестерната рамка за флок или гъвкав филм, нито оставени непокрити слоеве в случаите на многопластово приложение биха могли да зацапат пресата. Разбира се, това предполага, че се използват полиуретанови видове фолио на водна основа като например FlexCut Advance или VelCut Evo, а не фолио от поливинил хлорид.

Нека се спрем накратко върху начините за печат с плаки или материали, чувствителни към високи температури. „Какво представлява парогенераторът? Да погледнем отблизо …“ Системите за трансфер върху плат (или поне тези с достатъчна устойчивост на пране) обикновено се състоят от два слоя. Единият слой е носител на изображението, а другият е термичният слой. Термичният слой омеква по време на трансфера и плътно прилепва към повърхността на плата или дори прониква в него, което осигурява сцеплението.

Желаната устойчивост на пране се приема за критерий при разработването на системи за трансфер. Ако е необходима устойчивост на пране при 60 °C, за да се постигне устойчивостта на пране, точката на топене на термофолиото трябва да бъде по-висока с поне 30°, тоест в случая поне 90°C. Ако приемем, че повечето флок и гъвкави филми имат официална точка на топене 100 и 115 °C, може би ще се учудите защо препоръчителната температура на топене на термофолиото е 165°C? Първо, защото при 100° – 115°C фолиото тепърва започва да омеква, но все още не е достатъчно меко, за да проникне в материята, и второ, защото потребителите не желаят да чакат, докато всичко под трансферната преса – включително термофолиото – достигне температура 115 °C. При температура на нагряващата плоча 165 °C на термофолиото са необходими 17 секунди за достигане на 120 – 130°C, които са необходими за достатъчно омекване.

Това демонстрира възможните варианти: на мястото на прилагане на термофолиото трябва да се достигне температура 120 – 130 °C. Няма значение как е постигната, поне по отношение на термофолиото. За да се минимизира отпечатъкът от плаката обаче може например да понижите температурата до 140°C и дори 130°C, като увеличите времето до 30 – 40 секунди. Или обратно, да намалите времето до 10 секунди, като изберете например 180 °C.

 

Low pressure Low pressure Low pressure
Low pressure

Макар и приложеният натиск да играе известна роля, тя е по-скоро тази на последно спасение: ако термофолиото все още не е омекнало достатъчно, може да се приложи високо налягане. Много по-важно е съгласуването на температурата и времето.

Ако искате да постигнете оптималния вариант, трябва да определите съответствието на температурата и времето по метода на пробата и грешката. Както вече стана дума, това съответствие зависи от капацитета на нагряване на пресата, дебелината на използваната материя и т.н.
Как да сте сигурни, че резултатът от дадено съчетание, което сте определили, не само изглежда добре, но и ще е устойчив на пране? Никога не ме е провалял прекият тест:

 

Опънете материята максимално
Опънете материята максимално

 

Няма проблем при пране
Няма проблем при пране

Ако при този тест в ъглите не се получи проблем при сцеплението, можете да сте сигурни в устойчивостта на пране.

 

Ако не се наблюдават дефекти, най-вероятно е постигната устойчивост на пране.

Ако не се наблюдават дефекти, най-вероятно е постигната устойчивост на пране.

 

Ако обаче в ъглите се наблюдават проблеми при сцеплението, трябва малко да увеличите температурата или времето.

В особено сложни ситуации се налага да се търсят нестандартни решения – например при якета от полар – в този случай дори 140 °C не са достатъчни, за да се избегне отпечатване на плаката. Повърхността на якето от полар обаче не може да се излага на много високи температури, а термофолиото все пак трябва да достигне 120 -130 °. Това може да се постигне посредством прилагане на трансфера върху материята и предпазване с подложка или допълнителни залепващи ленти, след което якето се обръща и се глади от опаката страна. По този начин плочата се отпечатва върху вътрешната страна, което не е проблем, а външната страна изглежда в най-лошия случай много по-добре.

 


Ляво: със стандартните параметри се наблюдава силен отпечатък
Дясно: при прилагане на трансфер от „опаката“ страна не се наблюдава отпечатък

Ще разгледаме темата за сцеплението върху проблемни материи в следващата статия.

Накратко:

  • Не спестявайте от цената на пресата – тя е най-важният ресурс при трасферния печат
  • Редовно проверявайте температурата на нагряващата плоча
  • Не използвайте предпазна хартия или настройвайте параметрите
  • При необходимост търсете нестандартни решения и прилагайте трансфер от опаката страна.

За автора:

  • Холгер Бек, Дипломиран инженер – химик
  • 13 години на работа в ХТ Байтлих ГмбХ в областта на ситопечата / флок/ трансфер. 10 години техническо обслужване, отговаря и за управление на проекти за цифрови продукти. 3 години Началник отдел Развой ситопечат/ флок/ трансфер.
  • От шест години насам отговаря в SEF за продажбите в Европа и Африка.

Материалът е публикуван със съдействието на Евроинкс.

гр. София
бул. „Европа” № 138
Тел.: 02/ 957 17 92
Факс: 02/ 957 172

www.euroinks.net
Профил в Полиграфия Инфо.

Материалът е публикуван със съдействието на Евроинкс.

гр. София
бул. „Европа” № 138
Тел.: 02/ 957 17 92
Факс: 02/ 957 172

www.euroinks.net

Профил в Полиграфия Инфо.

– See more at: http://printguide.info/pomoshtnik/transferen-pechat-otkrivane-i-razreshavane-na-problemi-chast-1,535.html#sthash.amX7VhkH.dpuf

Материалът е публикуван със съдействието на Евроинкс.

гр. София
бул. „Европа” № 138
Тел.: 02/ 957 17 92
Факс: 02/ 957 172

www.euroinks.net

Профил в Полиграфия Инфо.

– See more at: http://printguide.info/pomoshtnik/transferen-pechat-otkrivane-i-razreshavane-na-problemi-chast-1,535.html#sthash.amX7VhkH.dpuf

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.