Широкоформатният дигитален печат заема все по-важно място в интериора на офиса и дома

1081
Широкоформатният дигитален печат заема все по-важно място в интериора на офиса и дома
Spread the love

С други думи, това е проспериращ и доходен бизнес – нещо все по-рядкосрещано!

Изображенията са навякъде около нас – от векове. От пещерните рисунки,през древните фрески и мозайки, средновековните стенописи иренесансовите живописни платна, до фотографиите, репродукциите и дорипостерите или фототапетите. Те ни карат да се чувстваме спокойни, да сеусмихваме , да се стряскаме – дори понякога ни предизвикват.

И докато на старите майстори са им били потребни месеци, дори години,за да изпълнят едно голямо живописно платно или да изографисат стенитена църквата, днес, с помощта на съвременните печатни технологии,интериорът може да бъде променен за часове, дори за минути.

Нещо повече – изображенията излизат извън рамките и се настаняват доринаправо върху стените, под формата на „custom-made“ фото илиарт-тапети, самозлепващи се графики, футуристични тавани и дори фасади.Дизайнерите разполагат с нови попълнения в арсенала си, само с едноинтериорно пано могат да променят цялостното усещане, което създаваинтериорът.

Ето и някои от основните „тактики“ които използва широкоформатниятинк-джет печат, за да се настани в интериора ви:

  • Опънати тавани – различни са системите, от съвсемимпровизирани, до изключително скъпи и гъвкави решения, позволяващисъздаване на различни пространствени решения, прикриващи осветлениято,дори създаващи илюзията за липса на таван.
  • традиционни „форматни“ изображения – изпъната канавацавърху подрамка, каширана фотохартия върху еталбонд или зад акриленпанел, арт-хартия с паспарту и под стъкло, в рамка и т.н.
  • тапети и интериорни текстили, които след отпечатванедиректно се залепят с лепило върху стената или дори разполагат съссобствен лепящ слой, позволяващ многократно пре-позиционирания или пъкфиксиращ стабилно веднага.
  • завеси, щори и декори, отпечатани върху специален,самозагасяващ се текстил, който пази дома ви от пожар
  • арт-календари, отпечатани върху канаваца, една уникалнакомбинация на стандартното с артистичното
  • мокети
  • подова графика
  • декорации върху мебелите – имитация на витражи върхусткълени витрини на шкафове или врати, дори цялостно покриване налицевите панели на мебелите със самозалепващо фолио, понякогаламинирано за изключителна устойчивост на препарати и надраскване

Разбира се, списъкът е само ориентировъчен, но далеч не изчерпателен!

Увеличаващата се популярност на приложението на широкоформатния печатза интериора се дължи на няколко фактора.

От една страна, себестойността на печатните услуги става всепо-достъпна, което създава нови групи потребители – например всепо-често се случва хора да поръчват декорация за собствения си дом, ане за фирмен офис, административна сграда и т.н.

Макар тенденцията за поевтиняване на печата да е всеобща, тя енай-силна в сегмента на солвентния печат с екстериорно качество, койтоот своя страна има своите недостатъци за интериорна употреба – вредниизпарения, лошо качество, ниска резолюция, приемлив за големи пана, нототално неприложим за артистични цели – фотографии, репродукции и т.н.

Широкоформатните принтери с пигментни мастила на водна база предлагатизключително високо качество на печат и дълготрайност на изображението,но са и най-скъпия вариант, Те са предпочитани, когато приоритет наклиента е качеството на печата и прецизното цветовъзпроизвеждане.

Вторият фактор, който влияе на навлизането на тези технологии винтериора е подобряващата се екологичност и безопасност на мастилата иматериалите, използване за производство на интериорен печат.Солвентните принтери обикновено не отговарят на европейските изискванияза ползване в домашни условия, обществени сгради, училища или детскиградини. В България, това обикновено не е проблем – ние ежедневно сикупуваме вредни и некачествени продукти от магазина и ги използваме захрана, какво остава да мислим за безопасността на интериорните пана!

По отношение на безопасността и безвредността, принтерите работещи спигментни мастила на водна база отново са най-добрия избор. Когато секасае за здравето на децата ни, повечето от нас не биха направилиикономия и малко по-високата себестойност на медиите и мастилатаобикновено не представлява проблем. Разбира се, има и обратните примери- колеги от известно варненско студио за дигитален печат споделиха, чеголяма верига супермаркети за хранителни продукти е предпочела данапечата колекция интериорни пана на солвентен принтер, при другафирма, заради по-ниската цена, без да се съобразява с факта, че тезипана ще бъдат поставени в залите на магазина, близо до храните.

Когато говорим за солвентни принтери, трябва да направим и едноуточнение – не всички солвентни принтери са еднакви, не всичкисолвентни мастила са еднакви. Съществува солвентен принтер Epson, печатащс качество, надминаващо качеството на всеки друг солвентен принтер иприближаващо се до качеството на печат на принтерите с воднобазиранипигментни мастила. Но понеже безопасността е не по-малко важна откачеството, тази машина използва мастила, които съответстват наевропейските норми за изпoзване в интериор и дори самите касети смастила не са маркирани със знак „Вредно!“ или „Опасно!“. Такивауникални солвентни принтери има и в България.

Третият фактор, способстващ разпространението на интериорнияширокоформатен печат е разнообразието от интересни материали за печат -медии, както и цени/качества за всеки вкус. Хартиени и текстилнитапети, канаваца, синтетични и естествени текстили за декори, завеси,банери, знамена, POS дисплеи, филми, фолиа, ламинати – изборът еогромен, почти всеки вносител на медии предлага нещо интересно в тазиобласт.

Четвърто – достъпната цена на първоначалната инвестиция. За да сезапочне бизнес в областта на интериорния печат са необходими помещение,голяма работна маса, приличен компютър, софтуер за обработка наизображения от Corel или Adobe и самия принтер. Цената на 4-цветенпринтер с пигментни мастила на водна база, с ширина на печат 61 см(неограничена дължина) е около 1500 Евро без ДДС. По-голяма машина илиповече цветове мастило? Ще Ви трябват от 2500 до 5000 евро без ДДС.

Ако предпочитате да инвестирате малко по-голяма сума, но да иматеуниверсален принтер, подходящ и за интериор, и за външна реклама, сфотографско качество на печат, но и с устойчивост на открито за поне2-3 години, с изключително ниска себестойност на оригиналнитеконсумативи, но и с гаранция за безопасност за Вашето здраве, здраветона оператора ви, клиентите ви и техните деца – тогава подгответе сумаот около 13000 Евро без ДДС. Ако отворите един обикновен магазин задрехи или промишлени стоки, вероятно само стелажите и елементаренремонт на помещението и фасадата ще струват повече!

Малката първоначална инвестиция е изключително важна – зависимостта отбанки за години напред не изглежда добра идея на фона на постоянноповишаващите се лихвени проценти и променящите се условия по кредитите.

И освен това – сума от 3-4000 Евро може да се изплати само сотпечатването на около 300 – 400 кв.м. продукция! Това са 30-40 поръчкиот по 10 кв.м. – един средно голям фототапет!

И последно – лесното навлизане в бизнеса. Не са нужни години, за да сенаучите да работите с техниката. Ако можете да правите интересни иактуални дизайни, ако имате опит с програмите за обработка наизображения и векторни графики – вие няма да срещнете особенитрудности. Модерните широкоформатни принтери се обслужват и управлявадори по-лесно от обикновен офисен принтер. Освен това, в помощ навашите артистични възможности са и богати колекции от висококачественивекторни и растерни изображения, сайтове със Stock фотографии и многодруги, дори безплатни ресурси!

Автор:
Георги Чакъров
FACTOR.BG
www.factor.bg
0899 878319
info@factor.bg

Биографична информация