Видове мастила за широкоформатен печат

5853
Видове мастила за широкоформатен печат

Видове мастилата за широкоформатен печат

 

Преди да изберете нова широкоформатна машина е добре първо внимателно да определите целите, които желаете да постигнете и кой тип мастила ще е най-подходящ за тях. Важно е да се отбележи, че повечето машини могат да работят само с един от изброените по-долу мастила. Освен цената от решаващо значение са също параметри като трайност, адхезия, яркост на цветовете и покритие. Съществуват много разновидности, между които протича изборът – солвентни, екосолвентни, латексови, UV curable, UV солвентни, водни (на багрилна или пигментна основа) и сублимационни. Всички те имат няколко общи съставни компонента – оцветител и носеща течност (разтворител). Сред определящите качества е процесът, при който цветът се придържа към материала или субстрата. В тази статия ще бъдат обхванати различните качества на всяко от посочените по-горе мастила, част от техните основни приложения, предимствата и недостатъците им, така че всеки да може да направи своя информиран избор преди инвестиция.

Солвентни мастила
Солвентните мастила имат като предимства устойчивост на избледняване (между 5 и 7 години), вода и абразия. С тях може да се печата върху различни видове непромазани банери и винили, с които пигментът се свързва по-добре. Разтворителят се изпарява посредством нагреватели, без необходимост от много висока температура. Поради факта, че при работа с този тип мастила се отделят вредни летливи органични съединения, добрата вентилация е абсолютно задължителна. Носенето на предпазно облекло при работа с течното мастило също е задължително. Поради факта, че разтворителят е на маслена основа и е силно корозивен, печатащите глави са подложени на лесно запушване. Ето защо е нужна редовна профилактика за добрата работа на този тип машини. Липсата на работа дори за няколко дни ще доведе до необходимост от закупуването на нова печатаща глава. Всичко изброено до тук прави солвентните мастила отличен избор за външни банери и винили за дългосрочна употреба.

Екосолвентни мастила
За разлика от солвентните мастила, при тези разтворителят е на базата на етерни екстракти, извлечени от рафинирани минерални масла. Въпреки името не трябва да съществува заблудата, че те са напълно екологични, но са по-малко вредни от солветните мастила. Все пак при екосолвентните не е задължително наличието на вентилация. Необходимо е повече време за изсъхването на мастилото, което прави и интервала на поддръжка по-дълъг, но все пак не по-рядко от веднъж седмично. Усточивостта на избледняване също е по-кратка (2-3 години), като се запазва неговата водоустойчивост и абразивоустойчивост. Възможността от разтичане на мастилата в рамките на до 24 часа от отпечатването е причина за забавяне при довършителните процеси (например ламиниране). За разлика от солвентните, екосолвентните мастила могат да бъдат премахнати с алкохол и почистващи препарати за стъкло. Особено важно е да бъдат избрани внимателно цветовете, с които ще се работи, защото пренастройката към други е скъпа и трудоемка.

Освен предлаганите от всеки производител C, M, Y, K, могат да се разгледат опциите за LC, LM, LK, оранжево, виолетово и зелено. Използването на LC, LM и LK не разширяват значително цветовия обхват на машините, докато при другите три гамата се увеличава значително. Бялото мастило се използва върху гладки повърхности със задно осветяване, така че да не се губи яркостта на изображението. В този случай е необходимо да се разклаща касетата на всеки няколко дни, за да се предотврати утаяването на големите частици от пигмента. Някои машини са снабдени с механизъм за автоматизиране на този процес. Възможна опция са мастилата на метална основа, които добавят стойност, но забавят печатния процес и изискват ламиниране, за да бъдат защитени по-големите частици. Солвентните и екосолвентните мастила могат да повлияят на целостта на винила или да доведат до неговото изтъняване. Поради това все по-често се използват полиестерни материали. Това е причината новите материали да бъдат съгласувани с доставчиците и изпробвани. Екосолвентени мастила са чудесен избор за POS/POP, банери, винили, графики за стени и търговски изложения, витрини и други.

Латексови мастила
Латексовите мастила са пигментирани на водна основа, използващи водно-дисперсен полимер. Тъй като не отделят летливи органични съединения не е необходима вентилация. Отпечатаната продукция е напълно изсъхнала и готова за ламиниране веднага, което редуцира времето за производство. Посредством нагряване се изпарява течността на мастилото и латексовите полимерни частици се сливат, образувайки полимерен слой, полепващ към субстрата и капсулиращ пигмента. Латексовите мастила не са толкова корозионни, колкото солвентните или екосолвентните, което води до по-опростена поддръжка на машините. Поради по-голямото нагряване при печат е необходимо да се тестват субстратите, тъй като топлината може да им повлияе. Латексовите мастила са отличен избор за реклама върху транспортни средства и не само.

UV curable
Най-масово предлаганият тип UV curable мастила се състоят от олигомерни или мономерни акрилатни смоли и фотоинициатори. Когато тази комбинация бъде изложена на ултравиолетово облъчване се освобождават свободни радикали, водещи до моментална полимеризация и втвърдяване до филм от сухо мастило, в който пигментът се капсулира. По този начин издръжливостта на външни условия достига до около 5 години. Самото облъчване може да стане посредством LED светлина или живачна дъгообразна лампа, като първите се характеризират с по-ниска топлина и по-дълъг живот, а вторите – с по-висока температура и по-кратък живот.

Самите мастила имат по-малък разход от предходните поради ниския си вискозитет и поради това, че не проникват в субстрата. Ето защо използването му е икономически изгодно, въпреки цената на самото мастило. Този тип мастила са добре приложими към повечето повърхности, но не се препоръчват за разтягащи се такива. При тях няма емитиране на вредни емисии, но някои високоенергийни UV лампи отделят опасни за здравето газове, поради което се препоръчва добра вентилация на помещенията. Също така при досег с кожата мастилата могат да предизвикат алергична реакция. Този тип мастила нямат дълъг срок на годност, колкото останалите и следва да се съхраняват в помещения с малка температурна амплитуда. Също така е препоръчително да не се използва само част от бутилката, защото веднъж изложено на UV светлина мастилото започва да се втърдява. Същото може да се случи и в касетата, поради което следва стриктно да се следи срока на годност. Най-голямото им предимство е печатът върху твърди повърхности (дърво, стъкло, метал), като при някои може да се изисква използване на грунд, за да се гарантира правилното прилепване на мастилото към повърхността. Подходящи са също за ролкови материали като банери, винили и много тъкани.

Солвентни UV мастила
Солвентните UV мастила представляват интересна нова химия, съчетаваща най-доброто от UV и солвентните мастила в едно. Тя е представяна като по-икономична алтернатива на латексовите мастила, нуждаеща се от по-малко енергия и имаща по-голяма издържливост на открито. Мастилената капка се изравнява върху материала, без да създава обем. Втвърдяването се извършва с по-малко интензивни флуоресцентни лампи, монтирани в принтера, което може да доведе до леко ограничаване на скоростта на печат. Въпреки това устойчивостта на печата и изключителната гъвкавост го превръщат във възможност, която следва да бъде обмислена. При тези мастила има много малък мирис, като поддържането е като при екосолвентните мастила. Подходящи са за POS/POP, банери, винил и някои тъкани.

Водни мастила (мастила на водна основа)
Водните мастила са на базата на течности (вода или заместител) с оцветител или пигментни частици. Пигментацията им е по-трайна при излагане на UV светлина, отколкото при багрилата. Тези мастила се нуждаят от носител, който има мастилено-приемно покритие, което ограничава разнообразието от приложими медии. Последното ги прави и по-скъпи, но за сметка на това чрез тях се произвеждат много ярки цветове. Недостатъкът им е неустойчивостта на вода или абразия, както и на ултравиолетова светлина. Те са приложими основно за печат върху хартия и картон в закрити помещения – POS/POP дисплеи, вътрешни плакати и графика за търговски изложения. В случай, че са ламинирани могат да се излагат успешно и на външни атмосферни условия.

Сублимационни мастила и багрила
Сублимационни мастила, които са на водна основа, се използват основно за печат върху текстил. При тях е важно да се следи за съвместимостта между типа плат и подходящата химия на мастилото. Качествата на сублимационните мастила се различават от тези на изброените до момента. Смяната на цветовете е много бърза и лесна. Съотношението между пигмент и разтвор също не е константна величина, което може да оказва влияние върху цената и възпроизвеждането на цветовете, които могат да се обогатяват и чрез флуоресцентни нюанси. Освен за отпечатване върху хиляди тъкани (за облекла, мека мебел, флагове) сублимационните мастила могат да се прехвърлят и върху керамични чаши, метални капачки и други материали посредством хартия.

Тук спадат и киселинните и реактивните багрила, които се отпечатват директно върху текстил чрез мастиленоструйни принтери, използващи пиезо глави. Киселинните багрила се използват за коприна, найлон и вълна, докато реактивните – за памук, вискоза, лен и коприна, като тъканта трябва да е предварително обработена преди отпечатване. И двата типа се нагряват и притискат за фиксирането им към тъканта, като за реактивните е необходимо наполовина по-кратко време от киселинните. След отпечатването и в двата случая е необходимо изпиране за премахване на излишното мастило.

За печат върху полиестер се използват друг тип багрила, наречени дисперсни, които се намират в две форми – нискоенергийни и високоенергийни. При първите се използва отпечатване върху хартия и в последствие изображението се прехвърля върху полиестера чрез термопреса. При вторите се печата директно върху полиестера, след което следва изпичане посредством трансферна преса.

В някои случаи при памука и някои негови смеси се използват пигментни мастила. Те се закрепват върху тъканта посредством топлинна или UV изпичане. Недостатъкът е използването на смола, която прилепва пигментите към влакното. Оттук следва взаимовръзката между цвят и издържливост – при по-голяма издържливост наситеността е по-малка и обратно.

Текста написа: Антон Даскалов

Вижте тук търговци на мастила за широкоформатен печат в България.

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/