Какво е лентикулярен печат?

3185
Какво е лентикулярен печат?

Лентикулярният печат е технология, която използва пластмасова повърхност под формата на оптична леща, за да представи изображения с илюзията за дълбочина, движение и триизмерен ефект. Срещали сме най-различни предмети, изработени с тази технология, най-вече за деца – линийки за чертане, награди в различни кроасани, царевични пръчици и какво ли още не. Сега, интересът към тази технология отново е много голям, тъй като маркетингът измисля нови приложения на тази атрактивна технология.

Лентикулярният печат се състои от два основни елемента – специален пластмасов лист, чиято повърхност е под формата на леща, и отпечатани по специфичен начин, преплетени едно с друго изображения.

Стъпка 1. Изображенията са разделени на ивици и след това са преплетени едно с друго.

Стъпка 2. Полученото изображение се печата директно върху гърба на пластмасовия лист или върху стабилна хартия, върху която се кашира пластмасовия лист.

Стъпка 3. Лещите върху пластмасовия филм изолират и увеличават само едното от преплетените изображения в даден момент. Изображението се променя при промяна на ъгъла, под който го гледате.

Ако поредицата от лещи е разположена вертикално, всяко око вижда различно изображение, което създава илюзия за триизмерност.

Какви ефекти могат да се постигнат?
С лентикулярната технология могат да се печатат удивителни изображения, наподобяващи движения или триизмерност. Възможностите за творчески решения тук са неограничени.

Ефект Flip (прескачане)
Флип ефектът се постига, когато се комбинират две или повече напълно различни изображения. При промяна на ъгъла, под който се наблюдава, избраженията „прескачат” от едното към другото.
Най-добрите лещи за флип ефект, са тези, които са с относително голям зрителен ъгъл. Така наблюдателят може лесно да види оригиналните изображения, тъй като малки движения не водят до скок в изображението. Само големи движения на изображението от наблюдателя могат да предизвикат скок от една картина към друга.

Анимация
За да постигнете ефект на анимация, трябва да съчетаете няколко изображения с малки разлики между тях, наподобявайки анимиран GIF. Така се получава малко анимирано филмче от няколко фрейма – 4-5 или повече.

Ъгълът на наблюдение, от който се вижда едно и също избражение, е със среден размер. Обикновено и двете очи виждат същото изображение в дадения момент, но малки движения от страна на наблюдателя водят до плавната смяна на поредицата.

Триизмерен ефект (3D)
При триизмерния ефект, лещообразният филм позволява на всяко око да види малко по-различно представяне на едно и също изображение. Мозъкът свързва двете изображения и създава у наблюдателя триизмерна илюзия, без нуждата от специални очила. С тази техника се добавя усещане за дълбочина и релеф, невъзможно да се постигне чрез други алтернативи. Превръщането на 2D изображения в 3D по този начин, постига висока степен на реализъм.

Морф(morph)
 Превръщането (модифицирането) на едно изображение в друго се използва, за да създадат ефект на трансформация. Може да се използва за представяне на продукт или характеристика, които могат да се променят

Ефект на приближение(Zoom)
Този ефект работи най-добре за подчертаване на елементи, като например продукти, лога, или важни съобщения.

Флип ефкетът, анимацията, 3D, морфът и zoom могат да се комбинират с цел да се увеличи визуалното въздействие на изображенията.

Производство
За да печатаме лентикулярни изображения, са ни нужни три неща: софтуер за подготовка на изображенията за печат; лентикулярна пластмаса и печатна машина с висока разделителна способност.

Софтуер Imagiam Lenticular Effects
От Imagiam твърдят, че софтуерът е разработен, така че да покрива всички нужди и приложения на лентикулярния печат. Много печатници вече използват софтуера и предлагат услугата на своите клиенти.

Има различни производители на лентикулярни листове пластмаса – от 15 до 150 LPI. Lenstar например предлага в световен мащаб своите продукти, които са от 40 до 150LPI. Основните им клиенти са офсетови и дигитални печатници.
Печатът се извършва директно върху пластмасата с УВ мастила, на офсетов, дигитален, а от скоро се правят успешни опити и на флексопечат. Другият вариант е да се печата на стабилна хартия, след което се кашира с пластмасовия лист.

Текста написа: Иван Иванов
Източник: imagiam.com

Допълнителна информация можете да намерите тук:
www.win-fame.com
www.lenstarlenticular.com

Думи, по които може да бъде открита информация в Google:
lenticular morph
lenticular 3d display
lenticular printing
lenticular sheets
lenticular lens
лентукулярен печат
лентикулярни лещи

Фирми в България предлагащи лентикулярен печат.
Търсене по лентикулярен печат.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.