Какво е Anicolor(Аниколор) система?

2439
Какво е Anicolor(Аниколор) система?

Най-общо казано Anicolor (Аниколор) системата представлява къс мастилен апарат за офсетовите машини, използващ анилоксов вал.

За първи път системата е била представена пред широката публика на изложението IPEX през 2006г. в машината на Heidelberg Speedmaster SM 52. Първоначалните отзиви за мастиления апарат били доста скептични заради една предишна, не особено успешна разработка на конкурентна фирма. Все пак се намерили и такива, които дали шанс на иновативната система и в крайна сметка се оказало, че тя работи и то, доста добре. Така през декември 2006г. започва масовото производство на машините Speedmaster с мастилен апарат anicolor. Дори в момента, 6 години по-късно технологията се радват на завидна популярност.

На схемата можете да разгледате конструкцията на печатните секция със системата Anicolor

anicolor

(схема 1)

1- анилоксов (растеров) вал
2- разстривни валяци
3- ракелна система
4- намастиляващ валяк
5- овлажняваща система
6- формен цилиндър

Ето и как изглежда и една печатна секция с мастилен апарат anicolor в сравнение с мастилен апарат на конвенционална офсетова машина:

 

anicolor

(схема 2)

От сравнителната схема 2 се виждат основните разлики между конвенционален мастилен апарат и Anicolor. Разликите са, че голямото количество валове на мастилните апарати в стандартните офсетови машини е съкратено до два основни елемента: растеров вал (анилокс) (1) и намастиляващ вал (4) като диаметрите на валовете са еднакви помежду си и са равни на диаметъра на формения цилиндър. В конструкцията са включени и овлажняващата система аnicolor (5), ракелна система за нанасяне на мастилото върху анилоксовия вал и обиране на излишното количество мастило (3) и два разстривни вала (2).

Ключовите характеристики на Anicolor системата се дължат на използването на анилоксов вал. За по-голяма издръжливост той се изработва от специална металокерамика като по думите на фирмата производител продължителността му на живот е равна или близка с тази на печатната машина (т.е. той не е консуматив). Анилоксът представлява вал с лазерно гравирани, еднакви по обем микро клетки, разположени по цялата повърхност, които осигуряват нанасянето на еднакво количество мастило във всички зони на печат. По тази причина офсетовите машини, използващи технологията Anicolor нямат нужда от зонално регулиране на мастиления слой. Това свежда броя на ръчните настройки от оператор до минимум, което от своя страна дава съществено преимущество, качеството на готовата продукция да не зависи от опита (или неопитността) на печатаря. Единствената достъпна регулация е тази на общото подаване на мастилото към валовете, което всъщност зависи от големината на клетките в анилокса и температурата, поддържана в мастиления апарат, която изменя вискозитета на мастилото. Колкото е по-голяма температурата, толкова повече мастило се пренася от клетките на анилоксовия вал към намастиляващия вал. Температурата може да бъде регулирана в диапазон от 20 и 45 градуса.

anicolor

(Схема 3)

В Anicolor системата пътят на мастилото е кратък. То се поставя в специални банки, намиращи се върху печатните секции, от където попада в мастилната вана (към ракелната система), под която се намира ракелът. Ваната е в постоянен контакт с анилокса, поради което се губи смисълът от дукторен вал. Мастилото се нанася директно върху анилоксовия вал, като с помощта на ракела се създава винаги еднакъв, тънък и равен мастилен слой. След това, мастиленият филм се предава към следващия вал, като при всеки оборот на анилокса, в мастилната вана се добавя нова порция мастило. Тук е мястото да отбележим, че за разлика от анилокса, ракелът е консуматив и периодично трябва да бъде подменян в зависимост от натоварването на машината.

Относно мастилото: според производителя на оборудването, използваните мастилата не са специални, въпреки това поради спецификата на конструкцията, банки с такива мастила се продават само от Heidelberg, което е недостатък поради задължителното обвързване с един доставчик. Факт е обаче, че засега цените на мастилата за аnicolor и цените на конвенционалните, са без съществена разлика.

 

 

Основният плюс на късия мастилен апарат, в сравнение с конвенционалните офсетни машини е, че всяко изменение се отразява изключително бързо върху готовата продукция, което намалява времето за подготовка на машината до 7 мин. (обикновено за офсетовите машини то е около 13 мин.) и значително намалява макулатурите до 20 листа (според производителя и до впечатляващите 5 листа). Например при настройване на обикновена офсетна машина могат да се загубят до 200 листа. Това прави машините, притежаващи този мастилен апарат, много удобни при печат на малотиражни продукции и ни приближава към така желаната комбинация от офсетово качество и ниски тиражи.

anicolor

(схема 4)

При Anicolor системите е направено много за подобряване на автоматизацията, както при печатния процес, така и при измиването на машината. Чистенето е максимално улеснено, като за измиването на валовете е достатъчно натискането на няколко бутона. Анилоксовият вал също е включен в почистването, като при задаването на тази команда разстривните валове (схема 1, № 2) приемат функциите на почистващи такива.

В момента мастиленият апарат е инсталиран в много от моделите на Speedmaster, (например SM 52-4, SM 52-5, SM 52-6…). Те могат да съдържат от 4 до 8 секции, включително и лакираща секция. Максималната производителност на повечето машини е 15 000 удара в час (при SM 52-10-Р 13 000 удара в час). Като недостатък на технологията е, че е въведена само в машини с формат до 50х70.

 

anicolor

 

Ползи за притежателите на офсетова машина с anicolor система.

  • Кратко време за подготовка на машината.
  • Не е необходим високо квалифициран персонал.
  • Малкият брой макулатури дава възможност за понижение на цената на крайния продукт (или увеличаване на печалбата).

Ползи за крайния клиент на услугата офсетов печат с anicolor система.

  • Много малко макулатури и по-ниска цена за крайния клиент.
  • Високо качество на печат. Еднаквост на печата при плътни фонове, фаши, фолиа. Липса на райета, сенки други дефекти, характерни за конвенционалния офсетов печат.
  • Повторяемост на цветовете по време на тираж и при следващи ретиражи.
  • Без влияние на човешки фактор. Мечтата на всеки специалист по предпечат или дизайнер и работата му да не зависи от печатаря основно заради липса на контрол на намастиляването и равномерността на печата.

В България до момента има инсталирана следните машини с мастилен апарат ANICOLOR:

Една машина Heidelberg SX 52-5+Ll в печатница Неопринт . Повече за това вижте тук: printguide.info.

Една машина Heidelberg Speedmaster SX 52-5+L в Печатна База РУСЕ ПРЕС – Мултикомерс ЕООД. За нея сме писали тук.

Една машина в Маус Принт. Вероятно и на други места.

Вижте още:

Машини за листов офсетов печат
Консумативи за офсетов печат
Машини втора употреба
Машини за ролен офсетов печат
Офсетов печат
Офсетов печат голямоформатен
Офсетов печат с аниколор
Офсетов печат с хибридни мастила

Текста написа: Радина Дойнова

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.