Латексовата мастиленоструйна технология излиза на водеща позиция

2181
Латексовата мастиленоструйна технология излиза на водеща позиция

Основните предимства на Latex технологията на HP са опазването на околната среда и големият брой приложения, за които е подходяща.

Латексовата мастиленоструйна технология беше представена от Hewlett-Packard през 2008 за приложения в широкоформатния печат. След период на тестове и икономическата рецесия, през 2010 тя излезе на водеща позиция. През последните 18 месеца броят системи, които я използват продължи да нараства. В края на 2011 броят им надхвърли 10 000.

Ако проследим историята на латексовите принтери на HP, правят впечатление ръстът на продажбите и разпространението им в световен мащаб. Едно от основните предимства на HP е способността им да отговорят на изискванията, разпоредбите и да преведат ръководствата и контролните панели за повече от 100 държави по целия свят за много кратко време.Според I.T. Strategies HP продават повече от 75 латексови принтера месечно. При това, в 80% от държавите, в които се предлагат устройствата се продават не повече от 2 принтера месечно.

Дефиниране на успеха
HP сами определят успеха като постигането на 9 000 продажби в световен мащаб, за периода от 35 месеца, до 31-и октомври 2011. Това число включва всички устройства, които използват латексови мастила. Повече от 90% от продажбите се дължат на сериите L25500. Ръстът през втората година в продажба спрямо първата е 25%. За сравнение, екосолвентният пазар (пряката конкуренция на Latex технологията на HP) e инсталирал около 106 000 системи от 5 основни производителя и ръстът му е на половина на този на латексовата технология.

Кой губи?
Интересно е доколко успеха на технологията Latex success се дължи на нови пазари и доколко той е за сметка на екосолвентните решения. В края на 2011 показателите на екосолвентния пазар са добри. През миналата година HP представи следващото си поколение латексови принтери L2850. Те обявиха и стратегията си да „притеснят екосолвентния пазар”. И така, изглежда, че производителите на екосолвентни машини трябва да се подготвят за директно противопоставяне.

Екологична стратегия
От самото начало Latex беше представен от HP като „зелена” технология и този акцент се засилва. Latex позволява на потребителите да намалят замърсяването като заменя разтворителите с водно разтворими химикали. Това подобрява и работната среда, като премахва миризмата. HP предлага безплатна програма за прибиране на използваният хардуер и консумативи, както и на използваните печатни материали. Компанията предлага на потребителите и обучение и издаване на сертификати чрез интерактивните програми на Latex University. Също така, HP разработват печатни медии, като двустранната алтернатива на винила HDPE (полиетилен висока плътност), които са по лесни за употреба от аналозите си.

„Soft Signage” стратегията
Важно е да се отбележи и „Soft Signage” стратегията на HP, която позволява печат на текстил, както и на алтернативи на винила като HDPE. Целта на компанията е да покаже, че Latex е подходяща технология за всякакви приложения, от големи външни реклами, банери, брандиране на автомобили, табели за местата на покупка и много други.

Заключение
Броят на възможните приложения на широкоформатния печат се увеличава и това е една от причините за ръста при всички играчи на този пазар. Мастилата Latex са приноса на HP към тази цел и другите производители вече предлагат или ще предложат свои продукти, които да направят широкоформатния печат приложим в повече случаи. Между 60 000 и 90 000 широкоформатни принтери имат нужда от подмяна всяка година. Затова за производителите е решаващо да имат най-новата и гъвкава технология на пазара.

Източник: HP Latex
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.