Лентикулярният печат – черешката на тортата в каталога Polygraphy Info 2012

2142
Лентикулярният печат – черешката на тортата в каталога Polygraphy Info 2012

От няколко години искахме да направим първата корица на печатното издание Polygraphy Info с някакъв 3D ефект. Често получавахме отговор, че в България няма кой да я изработи, само в Китай и то задължително трябва да е в голям тираж. Мога да потвърдя, че вече може да намерите българската фирма, която може да отпечата вашата реклама с лентикулярен печат.  Фирмата е Нео принт и там технологията е изчистена до най-малките детайли и то не само за единични бройки, а и за по-голям тираж.

Когато преминахме към изпълнението на корицата, познанията ни за технологията бяха само от публикацията в новинарското издание Printguide.info, където бяхме писали по въпроса за лентикулярния печат.

Знаехмe че, машината на която се печата, трябва да е в отлично състояние, тъй като се изисква много точен пасер. Знаехме че, материалът и софтуерът са много скъпи.  Не знаехме обаче, че за да се получи добър ефект, от най-голямо значение беше изборът на визия и то такава, че да бъде съобразена с особеностите на технологията.

В началото бяхме посъветвани от колегите в Нео принт първо да изберем кой ефект искаме да покажем. Държахме много на Flip ефект с повече кадри, с който да създадем анимация. След това дълго мислихме и сменяхме различни визии, които можеха по някакъв начин да се раздвижат. Трудно избрахме между няколко предложения. Спряхме се на най-доброто, което описва най-добре това, което правим.

Дизайнерът Красимир Андреев обобщи по много сполучлив начин работата на каталога Polygraphy Info – КОМПАС. Честно казано, досега не се бяхме виждали точно в тази светлина.

Първоначалната визия претърпя множество промени, основно в цветово отношение. Промените бяха продиктувани от двете проби, които изработиха Нео принт.

 

3D ефект, flip ефект, zoom, morph

 

Засилихме цветовете и направихме някои промени в отделните кадри при завъртането на компаса.  Още тук, при пробите, се отказахме от една наша първоначална идея да съчетаем Flip и 3D ефект на корицата. Просто с избрания от нас дизайн, двата ефекта не се получаваха добре. Отделно от това искахме да скриваме и текстовете около компаса, но не се получи добре и се отказахме от този ефект. Ефектите на лентикулярния печат изискват ярки цветове и големи текстове.

 

3D снимки, стере визитки, стерео картички - ефектите са същите като при корица

 

Пробите при този вид печат са задължителни. Интересно е, че при реалния (офсетов) печат, ефектите са по-силно изразени, отколкото на пробата.

 

Нео принт Илюзия - втора корица

 

Колегите от Нео принт разработиха тяхната визия за втората корица на каталога, която е реклама на предлаганата от тях услуга лентикулярен печат. Техният избор беше 3D ефект, който според нас, се получи много по-добре от първа корица. Те просто знаеха какво изображение ще направи корицата най-ефектна. Тук е мястото да отбележа, че ако сте решили да направите рекламата си с лентикулярен печат, отделете най-много време за дизайна или се доверете на фирма, която има опит. В случая нашия съветник бяха колегите от Нео принт.

Тук, в специален за лентикулярния печат сайт на български език, можете да видите много добре подбрани съвети какво да правите и какво да не правите.

След като пробите бяха одобрени Нео принт отпечатаха и изработиха цялостно първа и втора корица.

 

 

Крайният резултат от ефектите на анимацията и 3D можете да видите на кориците на самото печатно издание Polygraphy Info 2012.

Лентикулярен печат и цялостна изработка на първа и втора корици: Нео принт

Да раздвижим компаса ни помогната колегите от АтПринт, които покрай корицата също понатрупаха опит в лентикулярния печат.

Дизайн на първа корица: Красимир Андреев

Материала написа: Десислава Тодорова

 

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.