На същата вълна: основи на управлението на цветовете за широкоформатен печат

5369
На същата вълна: основи на управлението на цветовете за широкоформатен печат

Отдавна е казано – или поне се подразбира – че управлението на цветовете е като времето: всички говорят за него, но в действителност никой не прави нищо за него.

Потребността от управление на цветовете е добре наложено в офсетовия печат, но сега, с ръста в безбройните инкарнации на широкоформатния печат, производителите откриват потребността да управляват възпроизвеждането на цветовете и на този тип устройства.

Един от присъщите проблеми на управлението на цветовете при широкоформатния печат е големият брой променливи – различни машини, различни набори мастила, различни материали и различни приложения. Всички тези неща правят широкоформатния печат много гъвкав, но и много труден за управление на цветовете.

Блусът на управлението на цветовете*
Помислете за всички съществуващи технологии на мастилата. „Има солвентни, пигментни, с UV сушене, латексови и сублимационни мастила,“ казва Bart Fret, продажбен директор на широкоформатния печат, GMG Americas. Сублимационните мастила, добави Fret, с особено проблемни. „Те или се отпечатват на хартия и се трансферират чрез нагряване и натиск на крайния материал или се печатат директно върху тъканта. Трансферният метод има много променливи, тъй като дори налягането и скоростта на трансфера влияят на цветовете.” Както видяхме в серията за печат върху текстил, всяка вариация в параметрите може да доведе до непостоянно възпроизвеждане на цвета.

Довършването също може да повлияе на изгледа на цветовете. „Много материали се ламинират след печат,“ казва Fret. „Различните покрития и ламинати променят цвета на отпечатъка и ефектът им трябва да бъде отчетен.“

Разнообразните приложения на широкоформатния печат могат да доведат до хаос в управлението на цветовете.

„Всеки материал за печат у приложение имат различни изисквания,“ каза Bryan Manwaring, директор на продуктовия маркетинг в Onyx Graphics, Inc., „и продуктите се използват в различна среда. Например, осветлението може да играе голяма роля за изгледа на цвета. Брандиран автомобил, например, може да има изисквания, свързани с осветеността на открито, които не са необходими за текстилни приложения. Производителите трябва да са наясно с всички променливи и потенциалните им проблеми и да използват правилната технология, за да ги разрешат.“

И така, стигаме до слона в стаята: широкоформатните графики са големи. „Повечето широкоформатни продукти могат да бъдат много по-големи от тези, които виждаме в други печатни проблеми, като етикети, опаковки и рекламни материали,“ каза Mark Geeves, директор на продажбата и маркетинга на Color-Logic. „Да се опитате да управлявате цветовете на билборди или материали за външна реклама с голям формат изисква повече от отделни измервания на два или четири милиметра с един инструмент. Ще бъде по-добре да използвате инструмент с голяма бленда, който да може да усредни измерванията на скала за калибрация, профилиране или контрол на процеса.“

Всички тези предизвикателства са достатъчни, но по-големите широкоформатни проекти или кампании могат да въвличат същите или подобни дизайни, отпечатани чрез комбинация от широкоформатни технологии и дори аналогова техника, като офсетов печат, В резултат, цвета на всичко трябва да съответства, понякога в границите на нанометър.

Червени лампи
Ефективното управление на цветовете започва с измерване на цветовете, което обикновено залага на спектрофотометър, устройство, което измерва количеството отразена светлина от пробния отпечатък. Офсетовите и дигитални печатници, които работят с малки формати, обикновено използват малки спектрофотометри, но меренето на широкоформатна продукция създава някои допълнителни проблеми.

 

спектрофотометър

„Гъвкавостта на хардуера е основно предизвикателство,“ каза Jay Kelbley, продуктов мениджър на Xrite. „Заради различните размери и формати на продукцията, може да е важно да разполагате с гъвкаво устройство за измерване, обикновено преносимо или такова, което се движи по двете оси, а не скенер за страници.“ Устройството, което се движи по осите X и Y се закача км маса за сканиране и позволява автоматично сканиране на цветови скали на отпечатъка. Устройство, което може да се използва на такава маса, като Xrite’s i1i0, но също така може да се използва и ръчно като i1 Pro 2, позволява на потребителя да автоматизира сканирането на информацията за цвета, както и да сканира в определени точки.“

Някои широкоформатни устройства имат вградени спектрофотометри, което улеснява измерванията изключително много

Оранжев код: доволни ли сте как управлявате цвета?
След като имате устройство, което мери цвета, има три базови стъпки за управление на цветовете:

  • Калибрация – в общи линии, печатате цветни квадратчета на принтера/печатната машина, измервате цвета, който сте отпечатали, сравнявате го със стойностите, които целите (тоест, начинът, по който трябва да изглежда цветът и след това цифровият контролер настройва плътностите на всяко от мастилата така, че да компенсира несъответствията.
  • Характеризация – определено мастило ще има различни цветови характеристики, когато бъде отпечатано на различни материали. В резултат, цветови профил (или ICC профил) е необходим за всяка комбинация от мастило/материал. Цветовият профил в същността си е „информация за компенсация“ за определения вид мастило, на определения материал, при печат на конкретната машина. Той казва на контролера или RIP-а как да настрои плътностите на мастилата, за да постигне печат, в който те съответстват на стандартните стойности.
  • Контрол — следене на принтера, за да е сигурно, че не се „отнася“ или променя начина, по който печата цвета с течение на времето, което може да се случи.

Друго предизвикателство, специфично за дигиталния печат е, че решенията за управление на цвета са нещо като „надпревара във въоръжаването за производителите на мастила и принтери. На пазара постоянно излизат нови типове мастила с разширена цветова гама, което прави печата на фирмени цветове и такива по Pantone по-лесно, но прави управлението на цвета по-трудно.

„Колкото повече мастила добавяте, толкова по-трудно става управлението на цветовете,“ казва Fret. „Има два основни проблема с повечето системи за управление на цветовете, тъй като те са базирани на стандартен CMYK. Когато добавите допълнителни цветове, профилите ще използват същото количество информация към всички мастила, което значително намалява точността на профила.“ Той добави: „методът на съчетаване на мастилата е базиран на CMYK, но с повече мастила сега има допълнителни цветове, които също трябва да се използват.“ Например, вземете набора мастила и добавете оранжево. „В коя точка софтуера за управление на цвета решава да спре да добавя магента и жълто, за да възпроизведе оранжев нюанс и просто добавя оранжево мастило? Много от тези системи просто ще използват всички мастила, дори допълнителните и резултатът ще е бозав.“

Добра система за управление на цветовете ще позволи на потребителя да определи къде и кога да използва мастилото.

 

Indigo-go
Следващото ниво е „между процесно“ управление на цветовете – запазване на постоянното цветовъзпроизвеждане между офсетовия и цифровия печат или дори между различни дигитални технологии за печат.

„Най-добрият начин да направим това, вместо да разчитаме на RIP-ове, които използва всяка от машините и които имат собствени системи за управление на цветовете, е да използваме една мощна, централизирана система, която контролира едновременно всички аналогови и цифрови печатни машини,“ казва Fret. „Колкото по-ниски са нивата на стандартизация между различните устройства за печат, толкова по-вероятно е нещата да се объркат – и това често се случва.“

„Използването на централизирана система за управление на цвета не означава непременно, че използвате същия софтуер, за да управлявате, например офсетова преса и широкоформатен принтер, а по-скоро същата система за управление на цвета, вероятно вградена в различен софтуер, който има инструментите и специфичните опции за процеса на печат, за който е предназначена. По този начин управлението на целта има същата цел, независимо от технологията на печат. Това може да гарантира визуалното съвпадение или поне приближение.”

Следващият въпрос е разпространението на специализирани мастила, например метални, с които много от съществуващите решения не се справят адекватно. „Color-Logic се концентрира върху металиците,“ казва Geeves, „и въпреки, че съществуват инструменти, проектирани да измерват, няма софтуер, който да може да използва резултатите. За работа с метални цветове, ние използваме калибрацията и контрола на CMYK наборите мастила.”

Имаме ли зелена светлина?
Kelbley от Xrite посочва още един слон в стаята – пробата и специално тази, която е базирана на печат в сравнение със екранната. „Ако някой прави екранна проба, той има нужда от решение, което поддържа калибрация на монитора,“ казва той. „Ако правите печатна проба, трябва да обмислите павилион за преглед на пробата, който поддържа няколко източника на светлина, за да симулирате адекватно средата, в която клиентът ще гледа продукта.”

С днешните технологии, екранните проби имат предимства пред печатните, особено в широкоформатния печат.

„Препоръчвам на компаниите в широкоформатният печат да се запознаят с инструментите и софтуера, които могат да калибрират монитори за екранни проби,“ казва Geeves. „Днешните устройства за дигитален печат са производствени машини и не знам колко компании ги използват, за да печатат проби, при положение, че решенията за управление на цветовете ви позволяват да видите на монитор огромна част от крайния резултат. Помислете за загубата на производителност от печата на проби на производствените машини в рамките на един месец.”

Жълти страници
На пазара няма недостиг на решения за управление на цветовете, за малки или широки формати. Когато избирате система или софтуер, задължително трябва да търсите такива, които са лесни за употреба. Задължително се уверете и че са съвместими с това, което смятате да печатате.

„Бих задал въпроса какви материали се използват в производството, за да съм сигурен, че избраното решение е съвместимо,“ казва Kelbley. „Ако потребителят планира например да използва хартии с оптични избелители, искате да сте сигурни, че избраното решение може да измерва и да нанася нужните компенсации за това.”
„За софтуера за създаване на профили, лесната употреба е огромен въпрос, който не само трябва да зададете, но и да видите демонстрация преди покупката,“ казва Geeves.
„Доставчиците на печатни услуги PSP имат нужда от софтуерни решения, които правят управлението на цветовете лесно и имат нужда от решение, което осигурява съответствие на цвета при печат на различни материали и устройства,“ каза Manwaring. “Въпросите могат да включват, „Има ли решението ви възможност да възпроизвежда конкретни корпоративни цветове?“ „Какви интегрирани инструменти за настройване на цветовата ми гама включва?“ и „Лесно ли е?““

„Системата за управление на цветовете трябва да ви позволи да получите най-добрите възможни резултати възможно най-бързо,: каза Fret. „Едно от най-важните неща, които трябва да предложи система за управление на цветовете е начин, по който да правите всички тези неща лесно, така че да не се налага да сте експерт по цветовете, за да я използвате. ”

*Непреводима игра на думи – Blues означава едновременно „синьо“ и „блус“.

Източник: printingnews.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.