Решете проблема на принтера си – част 1 – бендинг

4541
Решете проблема на принтера си – част 1 – бендинг

бендинг бандиинг

 

Широкоформатните мастиленоструйни принтери днес могат да създадат прекрасни отпечатъци със скорости, нечувани до сега и изключително качество. С правилна поддръжка, висококачественият принтер ще продължи да работи отлично ден след ден в продължение на очаквания си живот.

Но въпреки всичко, понякога възникват проблеми. Всяка печатница рано или късно се сблъсква с проблем с широкоформатния си принтер, независимо от марката или размера на устройството.

Няма ли да е хубаво да знаете какво да направите, за да решите проблема сами преди да се обадите на човека от поддръжката?

Свързахме се с техници на широкоформатни принтери от четири производителя – Roland DGA, Mimaki USA, Mutoh America и Seiko Instruments USA и ги помолихме да споделят добри съвети как да отстраните проблемите на принтера си, когато настъпи някой от следните проблеми:

  • Бендинг
  • Надирания от главата
  • Запушена дюза
  • Сателити
  • Лоша адхезия на мастилото
  • Лошо съхнене на UV отпечатъци
  • Статично електричество и полепване на прах

Всички техници са на мнения, че потребителите трябва винаги да спазват препоръките на производителя, когато се заемат с поддръжка или настройка. Техниците по поддръжка предлагат практични и до голяма степен подобни, съвети за много от проблемните ситуации, но има и разлики. Надяваме се да извлечете един-два полезни трика от тези професионалисти.

Бендинг
„Най-масовите и лесни за отстраняване причинители на бендинга са настройките за подаване на материала за печат, неподходящи условия на околната среда и сложността на задачата за печат. Мастиленоструйните принтери печатат чрез застъпващи се хоризонтални редове точки, които нанасят на медията. Всеки принтер има механизъм, който настройва скоростта, с която се подава материала, докато той се придвижва напред. За някои модели това се настройва автоматично; други използват ръчна процедура. Ако стъпката на подаването на медията е твърде малка, тъмни успоредни линии се появяват на отпечатъка. Ако е твърде голям, ще се виждат линии с по-ниска плътност.

Въпреки че причините за бендинга са трудни за идентифициране, ако започнете с прост файл, ще ви бъде по-лесно да идентифицирате корена на проблема. Твърде сложните файлове за печат правят проблемите с бендинга трудни за идентифициране. Обикновени CMYK правоъгълници, разположени в една посока могат да бъдат използвани, за да изолират проблеми с подаването на медията, проблеми с цветовите канали или упорити проблеми с производствената среда. Модерните инкджет принтери имат усъвършенствани функции за коригиране на работата на дюзите, сложни мотиви за маскиране и алгоритми за дифузия, които прикриват бендинга. Ако е възможно, временно изключете тези функции, за да можете да идентифицирате проблемите с бендинга лесно.”

Evan Osiek, мениджър на техническия център, Mimaki USA

„Има няколко основни причини за бендинга, сред които са хардуерът на принтера, производствената среда, настройките на RIP-а, материалът за печат и мастилата. Ако използвате Mutoh ValueJet принтери, преди да се обадите на сервиза е важно да се уверите, че настройката на подаването (разстоянието, с което напредва медията преди всяко преминаване на главата) е точно и е съобразено с медията, на която печатате.

Уверете се, че сте избрали правилен профил и че настройките не са се променили и нямат нужда от корекция. Уверете се, че температурата и влажността в производственото помещение са в допустимите граници. Опитайте друг материал за печат, ако проблемът се наблюдава на различни медии или се наблюдава само при една от тях. Също така, проверете дюзите на принтера, за да сте сигурни, че няма проблеми с тях.”

Mike Bisson, директор на поддръжката, Mutoh America

„В случай на бендинг, проверете тези три неща: (1) Проверете дали дюзите работят без запушване или отклонения. Ако са запушени, използвайте функция за почистване или компенсация за проблемните дюзи. (2) Проверете дали настройката за подаването на материала за печат е правилна за типа медия, който е зареден. (3) Проверете дали двупосочната корекция е правилна, когато печатате в такъв режим. Използването на интелигентна технология за контрол на преминаването на главите ще помогне. ”

Jun Kurokawa, инженер по технически маркетинг, Seiko Instruments USA

„Бендингът съществува в много форми. Най-често срещаният е хоризонтален бендинг, перпендикулярен на дължината на машината в посоката, в която се движи печатащата глава. Хоризонталният бендинг може да е под формата на бели или тъмни черти. Ако наблюдаваме подобен тип бендинг, проверяваме състоянието на машината и зададената скорост на печат. Други стъпки на отстраняване на проблема включват калибрация на подаването на материала, настройки на температурата, двупосочна калибрация и, най-критично от всичко, използване на правилния профил за материала, на който печатате.

Вертикалният бендинг, от друга страна е успореден на посоката на подаване на материала. Въпреки, че често се диагностицира като проблем на главата, това в действителност се дължи на подравняването на механизма, който придвижва главата. Когато той не е настроен правилно, се появява вертикален бендинг. Това е особено забележимо в режими на двупосочен печат.”
Jay Roberts, продуктов мениджър, UV принтери, Roland DGA

Източник: sdgmag.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.