Решете проблема на принтера си – част 5 – лоша адхезия на мастилото

5104
Решете проблема на принтера си – част 5 – лоша адхезия на мастилото

лоша адхезия на мастилото

 

„Материалът за печат трябва да бъде оценен, за да се прецени дали ще работи добре с определена комбинация от мастило и принтер. Когато имате проблеми с адхезията на мастилото, е важно първо да направите проба с материал, за който знаете, че е подходящ. Производителите на мастиленоструйни принтери и материали за печат осигуряват цветови профили, които дават добри резултати върху определени медии. Започнете с материал, за който сте сигурни, че е подходящ, след това идентифицирайте характеристиките на медията, която създава проблеми с адхезията.

Често срещаните проблеми включват твърде ниска температура, UV лампи, настроени на твърде нисък интензитет и скорост на печат, която е твърде висока за адекватно изсушаване или фиксиране на мастилото. За солвентни и латексови машини увеличете температурата на печат. За UV машини увеличете интензитета на лампите или намалете скоростта. В зависимост от материала, може да се наложи да го обработите предварително с препарат, който подобрява адхезията на мастилото. Стъклото е сред често срещаните материали, за които това се налага.”

Evan Osiek, мениджър на техническия център, Mimaki USA

„Този проблем зависи от съчетанието от мастило и материал за печат. Някои медии и конкретно Coroplast, са устойчиви на солвентите. Избършете материала с изопропилов алкохол преди печат и използвайте препарат, който подпомага адхезията, ако се налага. Проверете настройките за температурата. Изчакайте готовата продукция да отдели газовете. ”

Mike Bisson, директор на поддръжката, Mutoh America

„Ако се сблъскате с лоша адхезия на мастилото, опитайте някое от следните: увеличете температурата; използвайте режим на печат с по-високо качество, заредете профил за печат с по-нисък лимит на максималното намастиляване или печатайте в еднопосочен режим.”

Jun Kurokawa, инженер по технически маркетинг, Seiko Instruments USA

„За солвентни мастиленоструйни машини, лошата адхезия на мастилото може да се дължи на: неправилни настройки на температурата, замърсен материал за печат или, най-вече, неправилен профил за медията. В принтерите на Roland можете да настройвате температурата по време на печат, за да подпомогнете прилепването на мастилото към материала. Това може да ви помогне да избегнете и задирания от главата.

За UV мастиленоструйните принтери, адхезията на мастилото е в пряка връзка с повърхността на материала за печат. Тъй като UV мастилото „стои“ директно върху материала, а не прониква в него, всеки материал има характеристика, наречена „ниво на Дийн“, която определя способността му да задържа мастилото върху себе си. Тази характеристика описа повърхностното напрежение. Например стъклото, което е изключително гладко, има много ниско ниво на Дийн и поради това слаба адхезия. Използването на качествени, подходящи за печат, материали може да помогне за успешното изпълняване на поръчката. Използването на мръсни или мазни медии и неправилното боравене с тях може да доведе до лоша адхезия на мастилото и печат с ниско качество. ”

Jay Roberts, продуктов мениджър, UV принтери, Roland DGA

Източник: sdgmag.com
Превод: Мартин Новев

Вижте още тук:
Решете проблема на принтера си – част 4 – сателити
Решете проблема на принтера си – част 3 – запушена дюза
Решете проблема на принтера си – част 2 – задиране
Решете проблема на принтера си – част 1 – бендинг

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.