Широкоформатният дигитален печат заема все по-важно място в интериора на офиса и дома

1359
Широкоформатният дигитален печат заема все по-важно място в интериора на офиса и дома

С други думи, това е проспериращ и доходен бизнес – нещо все по-рядко срещано!

Изображенията са навякъде около нас – от векове. От пещерните рисунки, през древните фрески и мозайки, средновековните стенописи и ренесансовите живописни платна, до фотографиите, репродукциите и дори постерите или фототапетите. Те ни карат да се чувстваме спокойни, да се усмихваме , да се стряскаме – дори понякога ни предизвикват.

И докато на старите майстори са им били потребни месеци, дори години, за да изпълнят едно голямо живописно платно или да изографисат стените на църквата, днес, с помощта на съвременните печатни технологии, интериорът може да бъде променен за часове, дори за минути.

Нещо повече – изображенията излизат извън рамките и се настаняват дори направо върху стените, под формата на „custom-made“ фото или арт-тапети, самозлепващи се графики, футуристични тавани и дори фасади. Дизайнерите разполагат с нови попълнения в арсенала си, само с едно интериорно пано могат да променят цялостното усещане, което създава интериорът.

Ето и някои от основните „тактики“ които използва широкоформатният инк-джет печат, за да се настани в интериора ви:

  • Опънати тавани – различни са системите, от съвсем импровизирани, до изключително скъпи и гъвкави решения, позволяващи създаване на различни пространствени решения, прикриващи осветлениято, дори създаващи илюзията за липса на таван.
  • традиционни „форматни“ изображения – изпъната канаваца върху подрамка, каширана фотохартия върху еталбонд или зад акрилен панел, арт-хартия с паспарту и под стъкло, в рамка и т.н.
  • тапети и интериорни текстили, които след отпечатване директно се залепят с лепило върху стената или дори разполагат със собствен лепящ слой, позволяващ многократно пре-позиционирания или пък фиксиращ стабилно веднага.
  • завеси, щори и декори, отпечатани върху специален, самозагасяващ се текстил, който пази дома ви от пожар
  • арт-календари, отпечатани върху канаваца, една уникална комбинация на стандартното с артистичното
  • мокети
  • подова графика
  • декорации върху мебелите – имитация на витражи върху сткълени витрини на шкафове или врати, дори цялостно покриване на лицевите панели на мебелите със самозалепващо фолио, понякога ламинирано за изключителна устойчивост на препарати и надраскване

Разбира се, списъкът е само ориентировъчен, но далеч не изчерпателен!

Увеличаващата се популярност на приложението на широкоформатния печат за интериора се дължи на няколко фактора.

От една страна, себестойността на печатните услуги става все по-достъпна, което създава нови групи потребители – например все по-често се случва хора да поръчват декорация за собствения си дом, а не за фирмен офис, административна сграда и т.н.

Макар тенденцията за поевтиняване на печата да е всеобща, тя е най-силна в сегмента на солвентния печат с екстериорно качество, който от своя страна има своите недостатъци за интериорна употреба – вредни изпарения, лошо качество, ниска резолюция, приемлив за големи пана, но тотално неприложим за артистични цели – фотографии, репродукции и т.н.

Широкоформатните принтери с пигментни мастила на водна база предлагат изключително високо качество на печат и дълготрайност на изображението, но са и най-скъпия вариант, Те са предпочитани, когато приоритет на клиента е качеството на печата и прецизното цветовъзпроизвеждане.

Вторият фактор, който влияе на навлизането на тези технологии в интериора е подобряващата се екологичност и безопасност на мастилата и материалите, използване за производство на интериорен печат. Солвентните принтери обикновено не отговарят на европейските изисквания за ползване в домашни условия, обществени сгради, училища или детски градини. В България, това обикновено не е проблем – ние ежедневно си купуваме вредни и некачествени продукти от магазина и ги използваме за храна, какво остава да мислим за безопасността на интериорните пана!

По отношение на безопасността и безвредността, принтерите работещи с пигментни мастила на водна база отново са най-добрия избор. Когато се касае за здравето на децата ни, повечето от нас не биха направили икономия и малко по-високата себестойност на медиите и мастилата обикновено не представлява проблем. Разбира се, има и обратните примери – колеги от известно варненско студио за дигитален печат споделиха, че голяма верига супермаркети за хранителни продукти е предпочела да напечата колекция интериорни пана на солвентен принтер, при друга фирма, заради по-ниската цена, без да се съобразява с факта, че тези пана ще бъдат поставени в залите на магазина, близо до храните.

Когато говорим за солвентни принтери, трябва да направим и едно уточнение – не всички солвентни принтери са еднакви, не всички солвентни мастила са еднакви. Съществува солвентен принтер Epson, печатащ с качество, надминаващо качеството на всеки друг солвентен принтер и приближаващо се до качеството на печат на принтерите с воднобазирани пигментни мастила. Но понеже безопасността е не по-малко важна от качеството, тази машина използва мастила, които съответстват на европейските норми за изпoзване в интериор и дори самите касети с мастила не са маркирани със знак „Вредно!“ или „Опасно!“. Такива уникални солвентни принтери има и в България.

Третият фактор, способстващ разпространението на интериорния широкоформатен печат е разнообразието от интересни материали за печат – медии, както и цени/качества за всеки вкус. Хартиени и текстилни тапети, канаваца, синтетични и естествени текстили за декори, завеси, банери, знамена, POS дисплеи, филми, фолиа, ламинати – изборът е огромен, почти всеки вносител на медии предлага нещо интересно в тази област.

Четвърто – достъпната цена на първоначалната инвестиция. За да се започне бизнес в областта на интериорния печат са необходими помещение, голяма работна маса, приличен компютър, софтуер за обработка на изображения от Corel или Adobe и самия принтер. Цената на 4-цветен принтер с пигментни мастила на водна база, с ширина на печат 61 см (неограничена дължина) е около 1500 Евро без ДДС. По-голяма машина или повече цветове мастило? Ще Ви трябват от 2500 до 5000 евро без ДДС.

Ако предпочитате да инвестирате малко по-голяма сума, но да имате универсален принтер, подходящ и за интериор, и за външна реклама, с фотографско качество на печат, но и с устойчивост на открито за поне 2-3 години, с изключително ниска себестойност на оригиналните консумативи, но и с гаранция за безопасност за Вашето здраве, здравето на оператора ви, клиентите ви и техните деца – тогава подгответе сума от около 13000 Евро без ДДС. Ако отворите един обикновен магазин за дрехи или промишлени стоки, вероятно само стелажите и елементарен ремонт на помещението и фасадата ще струват повече!

Малката първоначална инвестиция е изключително важна – зависимостта от банки за години напред не изглежда добра идея на фона на постоянно повишаващите се лихвени проценти и променящите се условия по кредитите.

И освен това – сума от 3-4000 Евро може да се изплати само с отпечатването на около 300 – 400 кв.м. продукция! Това са 30-40 поръчки от по 10 кв.м. – един средно голям фототапет!

И последно – лесното навлизане в бизнеса. Не са нужни години, за да се научите да работите с техниката. Ако можете да правите интересни и актуални дизайни, ако имате опит с програмите за обработка на изображения и векторни графики – вие няма да срещнете особени трудности. Модерните широкоформатни принтери се обслужват и управлява дори по-лесно от обикновен офисен принтер. Освен това, в помощ на вашите артистични възможности са и богати колекции от висококачествени векторни и растерни изображения, сайтове със Stock фотографии и много други, дори безплатни ресурси!

Автор:
Георги Чакъров
FACTOR.BG
www.factor.bg
0899 878319
info@factor.bg

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.