10 Флексопечатни ефекта и техники за подобряване на опаковката

507
10 Флексопечатни ефекта и техники за подобряване на опаковката

глитерни и перлени мастила и лаковеГлитерни и перлени мастила и лакове

При мастилата съдържащи частици като глитер, перли и металик, най-важно са размера и формата на частиците, а след това, свойствата на трансферното средство мастило / лак, което трябва да ги пренесе до тяхното местоназначение върху изделието.

Спецификацията се основава на разпределението на частиците, като се набляга особено на максималния размер и най-високия процент на размерите им. Най-голямата процентна стойност на съдържащите се частици е от решаващо значение, тъй като той ще определи големината на блестящия ефект в отпечатъка. Желателно е по възможност всички частици да се прехвърлят през зоната анилокс / ракелен нож.

Ако гравирането на анилокса е твърде малко (плитко или тясно) за частиците, комбинацията анилокс / ракелен нож, ще работи механично за отделяне / изключване на по-големите частици, а по-големите частици ще повишат преждевременното износването на гравюрата на анилокса.

Глитерът работи най-добре в гравюри на анилокси като maxflo + или Twinflo. Работата без ракелен нож може да бъде най-добрият вариант, ако можете да го отделите от повърхността на анилоксовия вал.

Спецификация на анилокса:
100 μm размер на частицата: 70 lpi x 65cm3/m2 TwinFlo
200 μm или по-големи частици: извън възможностите на флексопечата.

релефни лаковеРелефни лакове

Тези покрития осигуряват двуизмерно усещане на опаковката, без да се използва преге или друго скъпо оборудване. Отпечатването на релеф традиционно се реализира с използването на ротационни сита.

Напредъкът в технологиите за изработване на анилокси и лакови покрития дава възможност това приложение да се изпълнява чрез флексопечат. Целта е да се нанесе идеалното количество лак, което да създаде усещане за релеф.

Това приложение изисква анилоксови валове с голям обем, които да прехвърлят големи количества лак. Това е едно голямо предизвикателство за флексопечата.

Най-подходящ анилоксов вал за това приложение: TactiLoX

Soft touch лакове

Soft touch (кадифен/мек допир) лак, създава изключително гладка и фина текстура, която при допир се чувства като кадифе. Soft touch лаковете правят отпечатъка да изглежда по-мек в сравнение с текстурирани покрития или тези с висок гланц.

Най-подходящ анилоксов вал: 180 lpi x 20 cm3 MaxFlo+

Метализирани мастила

Блясъкът на мастилата металици във флексопечата винаги е по-нисък в сравнение с тези при ситопечата и ротогравюрата (дълбокия печат). Последните постижения в областта на разработката металик мастила за флексопечат днес вече могат да предложат по-висок блясък.

Метализираните мастила са формулирани с малки метални люспи, които се „сгъват“ или припокриват заедно върху отпечатаната повърхност, докато мастилото изсъхне. Така формирания лист от метални частици създава блестящ слой. Алуминиевите частици се използват за сребърен ефект, а месингови частици се използват за златен ефект.

За максимално блестящ ефект частиците трябва да бъдат разпределени равномерно и равно и по повърхността на субстрата (медията).
Целта на тези частици е така да се разпределят по повърхността за получаване на най-висок отразяващ ефект. Ако „ удавите“ частиците (с твърде голям обем на анилокс), няма да придобиете желания блясък. От друга страна, ако няма достатъчно частици, те могат да бъдат задържани от ракелния нож.

В нашия опит най-добрите тествани метални мастила имат по-тънки пигменти със заоблени ръбове, които предлагат по-висок блясък и огледален ефект.

Мастилата на водна основа и разтворители обикновено превъзхождат UV металик мастилата за флексопечат.

Препоръка от гледна точка на големината на гравюрата на анилоксовия вал за поемането на най-много метални частици: 100 lpi x 25 cm3/m2 TwinFlo

Спецификация на анилоксовия вал за водни мастила:
Водно базиран лак: 500 lpi 6 cm3/m2 Maxflo
Изтриващо се сребро: 300-460 lpi 7-12 cm3/m2

Спецификация на анилокса за UV мастила:
UV лак 300 lpi 400 lpi 9-12 cm3/m2 MaxFlo+
1-во сребърно UV изтриващо се мастило : 200-360 lpi 15-20 cm3/m2 MaxFlo+
2-ро сребърно UV изтриващо се мастило : 9-15 cm3/m2 360-400 lpi MaxFlo+

Многослойни етикети тип „Обели и разкрий“

Многослойните етикети тип „Обели и разкрий“ са подходящо решение, ако имате много информация, която да се побере на едно място. Използвани са в маркетинга на продуктите и представляват атрактивен начин за подобряване на имиджа на вашата марка.

Препоръчителен анилокс:
Носител филм 500 – 600 lpi x 6-8 cm3/m2 MaxFlo+
Хартия: 460 – 600 lpi x 8-10 cm3/m2 MaxFlo+

Етикети „Изтрий и помириши“

Етикети Изтрий и помиришиЕтикетите „Изтрий и помириши“ могат да се използват за повишаване на информираността за вашия продукт и да дадат на вашите клиенти истински връх в усещането на това, което произвеждате. „Изтрий и помириши“ етикетите използват микрокапсулирани етерични масла, които се прилагат върху хартиените етикети. Маслените капсули се смесват с вода, която се смесва с лепила за печат. При механично разтъркване на повърхността третирана с тези етерични масла, се отварят микрокапсулите, които се съдържат в тях и се освобождава аромата на представения продукт.

Препоръчителен анилокс
Размер на частиците > 60 микрона: 120 lpi x 50-55 cm3/m2.

Лакове тип „Пясъчен ефект“

Покритията тип Пясъчен ефект са по-фини от релефните покрития и осигуряват леко груба текстура. Покритието е подобно на някои
негланцирани глинени работи и придава на пластмасата и хартиените изделия леко остро усещане.

И в двата вида покрития можете да контролирате количеството текстура, приложена върху листа, чрез обема на анилокса. Колкото по-малък е обемът на анилокса, толкова по-малко количество покритие може да носи и да се нанесе върху листа и обратно за по-големи обеми.
Освен обема на анилокс, типът му на гравиране също е от решаващо значение за постигане на най-добри резултати

Най-подходящият анилокс за приложението е: TactiLoX 2.0

Нанасяне на фолио

Една от най-привлекателните декоративни технологии при флексопечата е използването на фолио върху различни опаковъчни субстрати. Процесът представлява нанасяне на лепило с анилокс, върху което със студено лепене се нанася фолиото. Използва се фотополимерно клише за нанасяне на лепилото и ролка за ламиниране/нанасяне на фолиото. Този метод е много ефективна алтернатива за облагородяване на печатна продукция.

Определянето на правилния брой линии и обема на анилоксовия вал е ключов фактор. Прекалено големият обем ще бъде предизвикателство да задържите малките и финни линии. Прекалено малкият обем води до възможността фолиото да не се залепи по краищата. Най-добрите резултати за това приложение се постигат, когато се използва анилокс с подходящ
обем.

Препоръчителен вал и гравюра: 700 lpi x 6 -7 cm3/m2 MaxFlo+

Препоръчва се преди производството, да се направи тест, тъй като подобни субстрати или мастила могат да варират както между производителите, така и между партидите на един и същ производител.

За постигането на гореспоменатите ефекти Полихром Сервиз ЕООД предлага пълнен набор от консумативи:
– Перлени и глитерни лакове
– Тактилни лакове
– SOFT TOUCH лакове
– Металици
– Adhesive killer за направата на етикети „Обели и разкрий“
– Ароматни перли за UV и водни лакове за отпечатване на „Изтрий и
помириши“
– Лакове за пясъчен ефект
– Лепило за фолио

Контакти на Полихром Сервиз ЕООД:
гр. София
кв. Люлин 7, ул. 387, № 2
Тел.: 0882/ 098 762
Тел.: 0899/ 133 211
Тел.: 0882/ 820 619
Тел.: 02/ 426 26 51
sales@polychrome.info
www.polychrome.info

Текстът е преведен по материали на Cheshire Anilox TechnologyCheshire Anilox Technology

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.