7 актуални защити при банкнотите

4132
7 актуални защити при банкнотите

Тези дни в България за пореден път бе разкрита група за печат на фалшиви банкноти и документи. Това само потвърди факта, че опитите за фалшификации са стари почти, колкото самите пари. Нямаме неоспоримо потвърждение за методите по времето на Римската империя, но в началото на гражданската война в САЩ през 1861 година е изчислено, че половината банкноти в обращение са фалшификати. Колкото повече се придвижваме към един все по-цифров свят, тези опити не изчезват. Всичко това ни подсети за инфографиката на TitleMax, в която са описани защитите срещу фалшификация на 10 популярни световни банкноти.

 

защити на банкноти

 

Неизбежно дългогодишният колективен опит по света, напредъка в технологиите и множеството проби и грешки позволяват всяко следващо поколение купюри да има впечатляващи мерки за сигурност, каквито не сме си представяли в миналото. Разбира се това, което е актуално днес вероятно ще се промени само след няколко години, защото заедно с развитието на новите защити се усъвършенстват и фалшификаторите. От инфографиката можем да отсеем 7 от най-актуалните защити при банкнотите към настоящето и те са:

Пластмасови пари – Тяхната световна премиера е в Австралия през 1988 година. Може да ги откриете още в Обединеното кралство, Канада, Малайзия, Чили, Нова Зеландия, Мексико, а най-близо до нас в Румъния, където съществуват от 1999 година. Използването на синтетични медии освен, че са прави банкнотите по-издръжливи, спомага значително и за предпазването от фалшификация в комбинация с други защити.

Холограмни защити – Това са едни от най-често срещаните защити от фалшификация по света. Над 300 единици в 97 валути залагат на тях. Могат да бъдат част от дизайна чрез вградени защитни нишки, ивици, кръпки и елементи от прозрачни детайли.

Водни знаци – Заедно с горната защита водните знаци също са неизменен спътник на банкнотите. Създават се чрез компресиране дебелината на отделни части от целулозните влакна, вградени в хартията. В последствие тези разлики стават видими срещу пряка светлина.

Микротекст – Дребният текст, който може да се чете само с лупа или от хора с отлично зрение също е често срещана функция за защита. Той се използва като детайл от по-големи изображения и текстове.

Функции за промяна на цвета – Тази защита става част от банкнотите преди десетилетие и днес може да бъде открита в почти половината банкноти по света. При нея отделни детайли могат да променят цвета си при различен ъгъл на наблюдение.

Защитна нишка – Почти няма хартиени банкноти, при които да липсва тънка лента, прекарана по цялата дължина или ширина, върху която могат да са изписани микротекст или пък да бъде надградена с холограма.

Невидими белези – Банкнотите могат да включват мастило или маркировки, видими само на флуоресцентна или инфрачервена светлина, което означава че остават невидими за човешкото око, докато не бъдат изложени на специални условия. Например при наблюдение на някои Евро банкноти с инфрачервена светлина, видима остава само част от купюрата. Използват се също и тактилни елементи, които могат да бъдат усетени единствено на допир.

Източник: titlemax

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.