Предимството на Kodak NX – Advanced Digicap – печат на по-плътни цветове без артефакти

8460
Предимството на Kodak NX – Advanced Digicap – печат на по-плътни цветове без артефакти

Kodak Flexcel NX от Miraclon е една от най-разпространените и може би най-качествените технологии за експонация на фотополимерни форми за флексо печат.

 

Kodak Flexcel NX

 

Това е така заради редицата предимства и възможности, които дава тя на своите клиенти. Интересното при Kodak Flexcel NX е, че всички възможности са под контрола и са достъпни за предпечата, не изискват специални настройки или калибрации и в повечето случаи са обратно съвместими със съществуващите инсталации.

С Kodak Flexcel NX от Miraclon ще:

 • Намалите значително разходите си за фотополимерни клишета
 • Намалите разходите си за печат, мастила и печатен материал
 • Ще получите най-доброто на което е способна вашата печатна машина и ще печатате качествени, ярки и плътни цветове
 • Можете да поемете всяка поръчка независимо дали е за ниска себестойност или с висока сложност на международен собственик на марки

 

Kodak Flexcel NX

 

Един от проблемите на флексопечата е печат с плътни цветове с нисък разход на мастило

 • Целта на всяка печатница е да печата плътни, равни цветове, независимо дали като подложки, специални ефекти или като част изображение от дизайна.
 • Плътните цветове водят до по-голямо цветово пространство
 • Изображенията стават по-ярки и наситени
 • Потребителят остава с впечатление за “дълбочина” на печата

Флексопечатът обаче често среща проблем с това:

 • Плътните цветове понякога трябва да се правят на две последователни секции
 • Печатът често става “измит” и без яркост и контраст

Първата стъпка към печата с плътни и равни цветове е Kodak DigiCap

Системата е базирана на патентованата лазерна глава SquareSpot, с резолюция от 9600 dpi, благодарение на която системата дава редица възможности и предимства, които ние наричаме “Предимството на Kodak NX”. Всяко от тези предимства решава конкретен проблем във флексо печата, който до момента се е считал за нормално ограничение на тази технология.

Kodak NX отдавна представи на пазара уникалната за времето си технология DigiCap. Благодарение на високата резолюция и идеалният контрол на лазера, системата може да възпроизвежда микротекстура върху печатните елементи, с която да управлява преноса на мастило, като го увеличава там където има нужда.

Kodak NX Kodak NX
Класическите фотополимерни клишета разчитат на естествената структура на материала, който да пренесе повече мастило.

Но структурата реално е във формата на “леки деформации” на формата, които не са в определена мрежа, нямат ясна дълбочина или размер и “затварят” въздуха във въздушни джобове, които после формират “дупки” в мастиления слой.

DigiCap е точно контролирана от лазера микротекстура, която се формира по време на експонацията.

Структурата контролира много точно преноса на мастилото, но също така контролира неговото полагане в равен мастилен слой. “Улеите” позволяват на въздуха да излезе навън и така мастиления слой е много равен и тънък, точно както е при дълбокия печат.

Микротекстурата е измислена много находчиво, защото прави едновременно няколко неща, които водят до много важен резултат.

 • Пренася по-голямо количество мастило там където това е нужно – като например при печат с бяло мастило или специални мастила, така че да не трябва да печатате бяло на две последователни секции
 • Позволява на въздуха да излезе при натиска, така че да не се формират въздушни джобове между мастилния слой и печатния материал
 • Формират много правилен и равен мастилен слой, който отразява светлината много добре и визуално формира много ярък и наситен цвят
Микротекстура Микротекстура
 

На изображението се вижда много стандартен резултат от печат на плътен цвят, при който реално има пренесено достатъчно мастило, но то не е формирало равен мастилен слой.

Това от своя страна създава артефакти във формата на неравномерно разпределение на мастилото, което оставя полета с по-голяма прозрачност.

За да се компенсира това трябва да се увеличи значително преноса на мастило или да се отпечата същата подложка на следваща секция, което е много голям разход.

Използването на DigiCap създава равен мастилен слой, който се формира с по-малко мастило, но създава много по-добър ефект.

Ефектът се запазва и когато върху основата се печата друг цвят, който също е плътен.

Резултатът е много по-добър контраст, ярки цветове, ясно оформени текстове и елементи и усещане за много по-качествен печат. Печатът вече не е измит и “сив”, а ярък, дълбок и с добър контраст.

Печатайте плътни цветове без артефакти с предимството на Kodak NX – Advanced Digicap

След революцията, която направи DigiCap във флексопечата, Kоdak не спря до там, а преди две години представи следващото поколение текстури, които се казват Kodak Advanced DigiCap.

Advanced DigiCap надгражда стандартния DigiCap, като предоставя общо шест различни текстури, които имат различни характеристики на пренос и полагане на мастилото.

В крайна сметка CMYK мастилата имат различна оптична плътност от спот цветовете, които от своя страна имат различна плътност и гъстота от бялото и бронзовите цветове. Затова и е напълно логично да има различни структури, които да се използват на цветоотделките според това за какъв цвят и с какво мастило ще се използват.

 

структури

 

Това ви позволява да контролирате много добре преноса на мастило и мастиления слой, но също така и да правите по-плътни цветове с по-малко мастило. Да това наистина е така, въпреки, че изглежда парадоксално – ще постигате повече с анилокси с по-нисък пренос.

Тестът по-долу е изключително показателен. Направен е печат на плътна бяла подложка, върху негo се печата плътен циан. Вижда се от една страна как се отпечатва плътния цвят, а от друга как долният цвят влияе на възприятието за горния цвят.

Бялото мастило е в достатъчно количество, но мастиленият слой не е положен добре и формира артефакти. След това е отпечатан циан, който също не изглежда добре, заради лошата основа.

В този случай преносът е 0.83 G/кв.м

 

 

При този тест на същата машина със същите условия, но друг производител на фотополимер се вижда още по-явно какъв е проблема нанасянето на мастило.

В този случай преноса е 0.79 G/кв.м

 

 

С Kodak Advanced Digicap се получава идеална бяла подложка, което след това води до много плътен и равен циан.

Обърнете внимание колко по-ярък и точен е циан цветът, за разлика от горните, където цветът изглежда измит.

Изображенията не са преоцветявани или минавали през филтър.

Най-важното е, че тук преносът е 0.67 G/кв.м., което е 20% спестяване на мастило за много по-добър резултат

Как е възможно да се постига по-висока плътност с по-малък разход на мастило?

В началото звучи странно, защото нормалната логика води до това, че за по-плътен цвят е нужно повече мастило. Нещо повече – до момента ако по време на печат печатницата има проблем с бялото например, което не става достатъчно плътно, или се слага анилокс с по-голям пренос, или се слага втора секция бяло.
Всъщност се оказва, че визуалното възприятие за плътност се влияе много повече от това доколко е равномерен слоя мастило, отколкото от това колко е дебел той.
Kodak Advanced DigiCap ви позволява да вземете максимума от анилокса, който използвате в момента, като в същото време при нанасянето на мастилото да постигнете много равен и правилен слой. Това е една от тайните на Kodak NX, която стои във възможността на флексо печата да се състезава с дълбокия печат.

 

Дълбок печатДълбок печат
Създава тънък и равномерен слой мастило. Поема равномерно светлината и я отразява също равномерно. На човешкото око изглежда като висока плътност.

 

 

Традиционно флексоТрадиционно флексо
Повече пренесено мастило, но неравномерно разпределено с редуване на натрупване и дупки. Неправилната повърхност влияе на поемането и отразяването на светлината. За човешкото око изглежда като по-малка плътност.

 

 

Kodak NX с Advanced DigiCapKodak NX с Advanced DigiCap
Подобно количество мастило, като при традиционното флексо, но почти без дупки и натрупване. Много по-добре поемане и отразяване на светлината. Усещане за много по-голяма плътност, без повече мастило.

 

По-добрият пренос на мастило увеличава оптичната плътност на цветовете. В таблицата по-долу можете да видите значителното увеличение на плътностите на един и същи цвят, печатан със същото мастило и анилокс.

По-добрата оптична плътност води от своя страна до по-голямо цветово пространство, без никакви допълнителни инвестиции и разходи. Това се вижда на второто изображение – можете да видите значително разширяване на възможните цветове във всички посоки, особено в червената гама.

По-доброто цветово пространство води до възможността за печат на повече поръчки само с CMYK мастила. Ако имате добър профил на вашата машина ще видите, че вече има много цветове, които преди сте отделяли в отделна форма, които сега спокойно можете да печатате само със CMYK.

 

 

Уверете се сами във възможностите на Kodak Flexcel NX

 

Kodak Flexcel NX

 

Гледайте видео запис с представяне на технологията Flexcel NX предимствата ѝ пред други технологии

За Kodak Flexcel NX
Системата Kodak Flexcel NX от Miraclon направи революция преди десет години във флексо печата и създаде нова посока на всички разработчици. Днес системата прави втора революция, като оптимизира флексо печата и го прави напълно конкурентен с дълбокия печат откъм качество, като в същото време го стандартизира за да стане стабилна и предвидима технология.

 

 

За ГЕД
ГЕД е дистрибутор на водещи решения за флексо печат, които предоставят на клиентите на компанията водещи и достъпни технологии, които оптимизират разходите, подобряват качеството и позволяват на всяка печатница да бъде конкурентна не само в България, а и в Европа.

За Miraclon
Мираклон е собственик на марката Kodak Flexcel NX, като продължава разработването и представянето на нови решения и подобрения, които трансформират флексо печата в достъпна, стабилна и предвидима технология, която е предпочитан избор за собствениците на марки

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.