ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Пестете с PDF/X

Понеделник, 7 Декември 2015 ( прочетена 5423 пъти)
Без формален стандарт за дигитален печат, пише Laurel Brunner, PDF/X - ISO 15930 – може да помогне на печатниците да направят цифровото си производство по-ефективно.

За много цифрови печатници гамата индустриални стандарти за предпечат и управление на работния процес може да бъде объркваща. Въпреки това, когато стане дума печат, положението е точно обратното. Технологиите и приложенията на дигиталния печат варират в толкова широки граници, че всеки опит за стандартизация би бил изключително труден. Все още няма еквивалент на ISO стандартите, използвани в конвенционалния печат, защото очакванията към цифровите технологии варират изключително много. Еквивалент в цифровия печат на сериите ISO 12647 за контрол на процеса просто е невъзможен. Но поне дигиталните печатници имат на свое разположение солидни стандарти, които да им помогнат да спестят пари в процеса на предпечатната подготовка.

 

Пестете с PDF/XНай-важният стандарт в предпечата е ISO 15930, PDF/X. Той дефинира начина на обмен на цифрова информация в областта на графичните комуникации и между компаниите. PDF/X може да намали драстично разходите за коригиране на зле конфигурирани файлове за печат. За съжаление често разходите за такива корекции са за ваша сметка, което намалява маржовете. Намалените маржове може да са допустими за клиенти, които генерират голям оборот, но при малките маржове на повечето цифрови печатници това означава намаляване на печалбата. Има смисъл да използвате ISO 15930, защото той може да ви спести пари и да подобри начина на обработка на файловете. Може и да се превърне в основа на услуги с добавена стойност.

И тъй, какво е ISO 15930? Този стандарт е базиран на Portable Document Format, PDF. PDF се превърна във фактически стандарт на графичната индустрия относително скоро след публикуването си, въпреки, че не беше направен за професионални работни процеси в печата и издателската дейност. След широкото си навлизане в начина на работа, той започна да показва слабостите си за печат, но печатниците и клиентите им продължиха да го обожават (освен докато го мразят).

Проблемите варираха от липсващи шрифтове и RGB изображения до съществуване на линии, които са твърде тънки, за да бъдат възпроизведени (hairlines). В опит да подобрят ситуацията, различни групи от индустрията в САЩ започнаха да работят върху въвеждането на PDF, който да работи надеждно в работните процеси за печат. Тяхната работа беше формализирана като серия ISO стандарти преди години, след което продължи да се развива. Работната група Ghent, която се състои от потребители, асоциации от индустрията и производители, в момента работи върху PDF/X формат за производство на опаковки. В това има роля и друга организация, PDF Association.

ISO 15930 описва в какъв вид цифровите файлове трябва да бъдат обменяни между участниците в производствената верига на печата. Стандартът има различни части, всяка от които е предназначена за различни звена по веригата и с различни нива на гъвкавост, но дори това може да доведе до възможност за грешки или несигурност. Едно от нещата, които правят PDF базираните работни процеси уязвими е, фактът, че файловете за печат могат да се състоят от компоненти, направени от различни хора, често с различни системи и на различни места. Нашият опит сочи, че е възможно да има разлики при отварянето на файлове например на най-новият Mac и след това на застаряващо PC, в Illustrator или QuarkXpress.

Платформената независимост е една от целите, с която PDF беше създаден и ISO 15930 отива още една стъпка напред, за да гарантира, че PDF в графичния работен процес съдържа всички компоненти, които са нужни за печат и те са описани адекватно. Първата част от серията беше публикувана преди почти петнадесет години и оттогава към нея бяха добавени различни елементи, които отчитат еволюцията на PDF.

Какво значи всичко това за печатния ви бизнес?

Можете ли дори да обработвате PDF 1.6 файлове със своя RIP? PDF 1.3 и по-високи версии поддържат RGB/CIELa*b* работен процес, така че PDF/X-3 може да ви свърши работа. PDF 1.3, обаче, не поддържа прозрачни елементи, затова начина, по който ще бъде обработен файл с прозрачност, зависи от RIP-а и крайното устройство. Първата стъпка, която трябва да направите, е да разберете как RIP-а в обработва PDF-и и да проучите внимателно какво става в предпечата. Ако имате много файлове, които изискват намеса, вероятно ще трябва да направите корекции, за да сте сигурни, че те ще бъдат отпечатани коректно. В този случай говорете с доставчика на RIP-а и обмислете обновяване. То ще ви спаси проблеми в предпечата и ще ви помогне да подобрите пропускливостта. Така ще можете да отпечатате повече файлове и си върнете инвестицията.

Автор: Laurel Brunner
Източник: paperandprint.com
Превод: Мартин Новев


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Лого Дизайн ООД
Завод за реклама, външна/печатна реклама, сувенири дигитален печат.
logodesign.bg
Мава Индустриал АД
МАВА ИНДУСТРИАЛ АД е специализирана фирма в областта на машините и консумативите за индивидуални и групови индустриални опаковки, компресорно оборудване и системи за третиране на сгъстен въздух.
mavaindustrial.com
Тепеде България ЕООД
Доставя хартии, филми и текстили за печат на широкоформатни плотери за вътрешна и външна реклама.
tepede.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар на ролна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт - дигитален широкоформатен печат
гр. София
фирма ДотБрейн

Общ работиник - пакетаж
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама