ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet По-голям проблем според мен е, че у нас вече много хора се наричат дизайнери..

По-голям проблем според мен е, че у нас вече много хора се наричат дизайнери..

Четвъртък, 8 Май 2008 ( прочетена 4467 пъти)
Представете се на нашите читатели.
Казвам се Веселина Вълканова, доцент съм във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски", преподавам на студентите по „Журналистика", „Връзки с обществеността" и „Книгоиздаване" курсовете "Графичен дизайн", „Дизайн на печатните медии" и „Дизайн на книгата". Работя изследователски в областта на теорията и практиките на графичния дизайн и типографията, на web дизайна и новите медии.
 
Вие сте университетски преподавател и активен блогър. Второто не е особено характерно за много преподаватели. Как и защо решихте да създадете блога designknigoizd.blogspot.com ?
От четири месеца публикувам сравнително често в двата си блога, които създадох за своите студенти, но и за всички, интересуващи се от съвременните комуникации: MediaDesign  и DesignKnigoizdavane . Блогът MediaDesign съдържа публикации главно по актуалните въпроси на графичния дизайн и типографията, на представянето на печатните и онлайн медиите, на фотожурналистиката, както и в по-широк план на журналистиката и медиите. DesignKnigoizdavane e по-директно прицелен към студентите, които се обучават в специалността "Книгоиздаване" на Факултета по журналистика и масова комуникация – най-младата ни бакалавърска програма, която едва от 10 години подготвя специалисти за издателския бранш. В него публикувам текстове, свързани с типографията и дизайна на книгата. Реших да започна да публикувам онлайн в една от най-непосредствените форми на комуникация – блога, не поради съображението на мои колеги, че „чрез блога авторитетите говорят директно", а по-скоро заради необходимостта да споделям с повече хора актуални събития и явления, свързани с графичния дизайн и с издателския бранш, а и за да насочвам студентите от ФЖМК към определени територии от медиите, книгата и публичната комуникация, които според мен са актуални и важни за тяхното разбиране и за професионалната работа в тях.

От години съществува конфликт в работата между дизайнерите и специалистите по предпечат. Често се получава двубой креативност срещу техническо изпълнение. Защо, според Вас се получава така?
Това разделение е по-скоро деструктивно и практиките постепенно го преодоляват. Дизайнерът е човекът, който създава идеята и я осъществява. Ако се налага да използва посредник за второто, той трябва да владее процеса и да се справя със съпротиви, неразбиране, непрецизност. Най-добре е сам да реализира своите проекти. По-голям проблем според мен е, че у нас вече много хора се наричат дизайнери, без да имат каквато и да е теоретическа подготовка, специализирани познания в областта, някакъв опит, а често и сигурни визуални умения и нагласи.

Повечето работодатели се оплакват, че няма достатъчно квалифицирани кадри, а обучените професионалисти заминават в чужбина.  Вие какво мислите по въпроса?
Не можем да се сърдим на висококвалифицираните специалисти, че търсят по-добри възможности за реализация и развитие, а и за по-добър живот извън собствената си страна. Изобщо мисля, че това са остарели квалификации. В днешния отворен свят мобилността е една от най-големите ценности. Грешката е наша собствена – пазарът на труда трябва да предлага добри възможности на младите и образовани хора да остават в родината си. Конкуренцията между фирмите навсякъде по света включва и сурово съревнование за талантливите, мислещи, подготвени хора, които са истинският капитал.

Вие контактувате всеки ден със студенти, какви са техните настроения по отношение на емиграцията и въобще работата в чужбина?
Младите ни колеги са прагматици – те не биха отхвърлили възможности за реализация и развитие единствено от патриотични чувства, те са търсещи, динамични хора, взискателни към системата у нас – образователна, политическа, както и към бизнес средата. Избират онези опции, които им дават най-големи шансове за личен успех. За щастие, много от нашите студенти декларират желание да останат в България и да търсят професионално развитие тук.
 
Извън задължителните лекции и упражнения, на какво се опитвате Вие лично да научите студентите си?
Да използват рефлективността си в насоки, които им подхождат в най-голяма степен, да влагат не само енергия, но и вълнение в работата си.
print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Булгед
Сканиране, експонация на филми, дигитален офсетов печат.
bulged.net
ЕнгВю Системс София АД
Специализирани софтуерни решения, основно за опаковъчната промишленост.
engview.com/packaging
Бестимекс ООД
Плоскости от Поликарбонат (PC), Полиестер (PETG, APET), PVC, Плексиглас, Полистирол, HIPS, меко PVC на ролки, филми, лепила, ламинати и др.
bestimex.net

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на дигитални печатни машини и п...
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож (на смени)
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама