ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Полиграфия Инфо - първи интернет каталог за полиграфия в България

Полиграфия Инфо - първи интернет каталог за полиграфия в България

Вторник, 30 Ноември 1999 ( прочетена 8009 пъти)
Пламен ДавидовУеб сайт, посветен на фирмите в областта на печата, предпечатната подготовка, опаковките, рекламата и свързаните с тях дейности, стартира в началото на тази година на адрес: www.polygraphy.info. Целта на електронното издание е да събере и систематизира информация за всички фирми в полиграфическия бранш.

Интернет комуникацията навлезе бързо в живота ни, а успоредно с това и в бизнеса. Най-масовото му приложение е като средство за комуникация под формата на електронна поща, както и поддържането на корпоративен уеб сайт. Все повече собственици на фирми обаче осъзнават необходимостта от разширено присъствие в интернет. А глобалната мрежа като комуникационна среда предлага многообразие от маркетингови средства за това: уеб сайтове, портали, търсачки, линкове към други уеб страници, интернет реклама (банери, текстови линкове, VIP позицииониране, промоционални сайтове и др.), форуми, чат, електронна поща, аутореспондери и др.

От началото на тази година стартира уеб сайт, посветен единствено и само на полиграфическите фирми в България. До момента в него може да се намери информация за 720 фирми от 36 града (от Аксаково до Ямбол). Фирмите се индексират в 13 категории: външна реклама, дизайн, довършителна обработка, издателска дейност, опаковки, печат, полиграфически материали, предпечатна подготовка, рекламни агенции, софтуер, търговия, фотография, фотонабор и сканиране. VIP aбонатите на каталога имат възможност да представят разширена информация за техниката, с която разполагат. Техниката се групира в раздел „машини” за улеснение при търсенето.
Отскоро сайтът има указател, който предлага бърза връзка към подкатегория, например с едно кликване намирате фирмите, които правят значки, предлагат UV-лакиране или микровелпапе.

Създателите на сайта предлагат три абонаментни пакета за фирмите: безплатен, стандартен и VIP. Безплатният пакет включва базова информация до 100 знака и присъствие в максимум 3 категории за неограничено време. За добавяне на фирма в каталога е необходимо само да се попълни електронната формата на сайта.
Стандартният и VIP абонаментът са едногодишни платени регистрации, които позволяват разширена информация за фирмата – освен координатите се добавят и линк към фирмен уеб сайт, лого на фирмата, описание на предлагани услуги, продукти, ценови оферти и др. В пакетите влизат ключови думи, които дават приоритет при търсенето в каталога, в пет категории, текст в избрана категория до 2 000 знака, кратко описание на фирмата. Разликата е в допълнителният пакет бонуси и участието в машинния каталог за VIP-абонатите. Форма за регистрация има за всеки от абонаментите.

Какви са предимствата на електронния каталог пред печатните издания?
- възможност за включване в изданието по всяко време
- поддържане на подробна информация, която се актуализира ежедневно
- широка достъпност на каталога в световното уеб пространството
- удобното систематизиране на информацията в категории, които улесняват търсенето и намирането
- едновременно присъствие на една фирма в повече от една категория
- бърза обратна връзка.

Ако разгледаме сайта от гледна точка на фирмите в полиграфическия бранш, то това е мястото, където доброто партньорство и здравословната конкуренция на цени и услуги започват. Освен че участват с актуална информация в единствения електронен полиграфически каталог у нас, участниците повишават своя рейтинг в интернет пространството и популяризират дейността си на сравнително ниска цена.
От гледна точка на потребителите на полиграфически услуги, сайтът представя обзорна информация на фирмите в бранша и бърз достъп до търсената услуга. С въведения наскоро указател, който раздробява категорията до конкретни услуги, отново се улеснява достъпа до търсената тема.

Обърнахме се с няколко въпроса към инж. Пламен Давидов, Създател и управител на Полиграфия инфо

Каква е възможността за английска версия на сайта, за да бъде пълноценен портала и за потребители отвън?
В момента не предвиждаме английска версия на сайта. Каталогът е насочен изцяло към фирмите в България. Смятаме, че пазарът имаше нужда първо от каталог на български език, тъй като до скоро контактите с фирми се търсеха само в книжни издания или в най-добрия случай по Интернет форумите. Започнахме с българска версия. Ако нашите клиенти и потребители заявят желание за версия на английски, ще се съобразим с тях.

Какво представляла VIP позиционирането?
VIP позиционирането е ключово при търсенето в Интернет. На много места има тонове информация, която потребителите нямат време да търсят или пресяват. В Полиграфия инфо предлагаме не само възможност на фирмите да присъствате в специализиран каталог, но и да изберат най-добрата и видима позиция за фирмата си. Представете си, че случаен потребител спешно трябва да си отпечатате визитки. У нас има десетки фирми, които предлагат тази услуга. Как да ги намери, след като няма много време, няма под ръка книжно издание, а повечето от търсените фирми нямат уеб сайт. В Полиграфия инфо предлагаме възможността да се намери по най-бързия начин цял списък с подобни услуги. Всички фирми, които ползват VIP абонамент, имат възможността да присъстват в челните места при намерените резултати, да попаднат веднага в полезрението на потребителите, много по-бързо от конкурентите си. Не е за подценяване и количеството информация, което може да бъде публикувана при VIP позиция. Фирмите, които не са абонирани за каталога присъстват единствено с базова информация и не ползват приоритет при търсенето. VIP местата дават възможност за публикуване на изчерпателна информация, снимки, машини, оферти и т.н.

Възможна ли е новинарска секция – с актуални ежедневни новини от бранша в БГ?
Разбира се, че е възможна. За тази цел имаме информационен сайт на български език www.prepressbg.com. В него публикуваме всички актуални новини, свързани с полиграфия. Нашето желание е да публикуваме все повече новини от бранша в България и все по-малко да превеждаме световните новини, защото нашият пазар е не по-малко интересен. Много разчитаме на фирмите, които участват в каталога, на нашите потребители, както и на повечето нашите приятели, които публикуват новини. Всеки материал, всяка новина е добре дошла при нас.

Оттук накъде?
Полиграфия инфо се появи в следствие острата нужда от подобно издание в българския Интернет. Той е неделима част от информационното издание PrepressBG.com. Целта ни е да продължим да даваме актуална информация на български език за всичко, което се случва в българската полиграфия – от всекидневните новини, до последните моделни технологии, които се внедряват. Разчитаме на нашите потребители, клиенти и партньори да бъдат активна страна в тази комуникация. Проектът Полиграфия инфо има амбиции да заеме по-сериозни позиции онлайн и много бихме се радвали да обединим усилията си с книжните издания, свързани с полиграфия. Това би помогнало на всички, както и на бранша като цяло.

Материалът е подготвен от Цвети Тодорова
сп. Print-Pack

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Мултикомерс ЕООД
Висококачествен пълноцветен офсетов печат, щанцоване и книговезки услуги, топъл и голд печат, ламинат, UV лак, каширанe, каталози, списания, папки, бележници, кутии и опаковки, календари, флаери, дипляни и др.
rusepress.com
Принтхъб ЕООД
Бърза и надеждна печатна продукция и разработване на нови и иновативни рекламни материали - това е, което правим. Имаме на 10 години опит в производството на печатни и рекламни материали и сме се доказали като креативен и надежден партньор.
printminister.eu
ЩЕРЕВ ЕООД
Работещи професионални решения за ламиниране.
shterev.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на лакираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на дигитална широкоформатна маш...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама