ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Postscript история

Понеделник, 30 Октомври 2006 ( прочетена 8316 пъти)
Кратка история на езика "Postscript"
Езикът "Postscript" съществува от около 20 години. С появяването си той оказва голямо въздействие върху издателската индустрия, а днес важността му е вън от съмнение.

Смътните времена
За да можем реално да оценим значимостта на езика "Postscript", е добре да имаме представа как се е развивал пазара преди появата му. Накратко, за да се осъществи процеса на печат, бе нужно закупуването скъпо оборудване, чието основно отличително качество е несъвместимостта му с каквато и да било друга система. Единствената възможност е разпечатка на битмап изображение с ниска резолюция, в случай че е наличен компютър.

Началото: „Xerox“
Историята на „Postscript“ започва в изследователски институт на „Xerox“, където са разработени и много от добре познатите и широко използвани днес технологии - лазерният принтер, графичният потребителски интерфейс (GUI) и т.н. Един от водещите инженери, работещи по това време в "Xerox", е Джон Уорнък. Той създава езика "Интерпрес", чието< предназначение е управление на лазарните принтери на "Xerox". Уорнък и неговият ръководител Чък Гешки се опитват в продължение на две години да убедят мениджърите на "Xerox", че най-удачната реализация на "Интерпрес" е като комерсиален продукт. За съжаление опитите са бзуспешни и те решават да напуснат компанията и да опитат да реализират идеите си сами.

Раждането на „Adobe“
След отделянето си от "Xerox" Джон Уорнък и Чък Гешки основават компанията "Адоб". Първоначалната им идея е създаването на много мощен принтер. Скоро осъзнават обаче, че има много повече потенциал в реализирането на универсален инструмент, с който да могат да се управляват принтерите на другите производители. Реализацията на тази идея им отнема 20 човекогодини, а името на продукта е "Postscript".

1984: „Postscript Level 1“

Официалното представяне на "Postscript" е през 1984, като суфикса "Level 1" се добавя в последствие, с цел разграничаване на изначалния код, с ъпгрейда няколко години по-късно, отбелязан като "Level 2".
В началото на съществуването си "Postscript" има много високи системни изисквания. Така Postscript принтерите имат по-голяма изчислителна мощ от компютрите, които обслужват.
"Postscript" се превръща в много мощен език, чиито основни предимства в началото от съществуването му са: - платформена независимост. Това означава, че всеки Postscript файл се инициализира от всяко устройство с поддръжка на Postscript. Един и същи файл може да бъде разпечатан, както на лазарен принтер на 300dpi, така и експониран на филм на 2400dpi.
За потребителите това означава липса на обвързване с един или друг производител. - всеки производител може да закупи лиценз и да вгради Postscript поддръжка в устройствата, които продава. - синтаксисът на езика е свободно достъпен, така че всеки би могъл да пише софтуер с поддръжка на Postscript.

Развитието на "Postscript"

Postscript се оказва голям залък за Адоб в началото, но благодарение на Стив Джобс от "Apple" те успяват да убедят пазара в качествата на продукта си. През 1985г. продажбите на "Apple" бележат спад и компанията се нуждае от мощно приложение, за да задържи пазарните си позиции. Стив Джобс инвестира 2.5млн долара в сътрудничество с "Adobe" и убеждава Уорнък да създаде Postscript контролер за лазерния принтер на "Apple". Принтерът е подобен на серията лазърджет на "HP" с тази разлика, че се постига "полиграфско качество" на печат срeщу "само" 7000 долара. Тази сума в момента ни изглежда невъзможна за принтер, но сравнена с цената 500 000 долара на първия лазарен принтер на "Xerox" през 1978г., е повече от приемлива. Вероятно "Adobe" и "Apple" намаше да постигнат толкова голям успех, ако не се бяха натъкнали на малката компания "Aldus". По това време "Aldus" произвежда софтуерен продукт, който дава връзката между "Postscript" и "Apple Laser Writer". След няколко години въпросният софтуер става световно известен, а името му е "Page Maker".

1991: „Postscript Level 2“
През 1991г. „Adobe“ представят „Postscript Level 2“. Разликите с предишната ревизия са значителни и са дългоочаквани от общността. По значимите промени са: – подобрени са скоростта и надеждността. Limitcheck и VMerror Postscript грешки са доста често срещани преди проявата на втората ревизия. „Adobe“ ги отсранява, подобрявайки работата с паметта. Промените са на ниво изходен код. – Въведена е поддръжка на „in RIP separation“ – Декомпресиране на илюстрации, копресирани с JPEG и CCITT group 4 на RIP-а. – Подобрени драйвери, особено Laser Writer 8 за Mac и Adobe Postscript драйвър 2.x за Win 3.11. Подобрени PPD-та.
– Подобрен анти-моаере алгоритъм, носещ името „Accurate Screening“

1998: „Postscript 3“
По неясни причини „Adobe“ нарекоха последния ъпдейт „Postscript 3“, а не „Postscript Level 3“. Сравнявайки го с "Level 2", новата версия предоставя не толкова радикални подобрения и промени. По-съществените подобрения са: – Поддръжка на повече от 256 нива на сивото. – Поддръжка на PDF. – Подобрена поддръжка на 'in RIP separations'. На практика решава проблемите с растеризация на двутонни и хексахромни илюстрации, в сравнение с предната версия. „Postscript 3“ притежава дефиниция на допълнително цветово съдържание, наречено „DivieceN“. При наличие на цвят, различен от CMYK рип с поддръжка на „Postscript 3“, може коректно да създаде разделяне на цветовете за него.

Източник: prepressure.com

Превод: Пламен Димитров

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Анонс
Лазерни гравири Gravograph, Artsign. Материали за лазерно гравиране.
anons.eu
Зева Трейд ЕООД
Онлайн платформата за лепилни точки, двустранно-залепящи ленти, велкро и неодимови магнити, и др. материали и продукти необходими за вашата реклама.
zevatrade.bg
ДотБрейн
DotBrain e първият профилиран сайт за подбор на кадри в печатната и рекламната индустрия в България.
dotbrain.eu

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на дигитална широкоформатна маш...
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт в офсетова печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама