Девет начина да работите по-умно и лесно с Photoshop

2978
Девет начина да работите по-умно и лесно с Photoshop

Всяка версия на Photoshop има нови функции, които ви помагат да работите по-умно, вместо повече, но е трудно човек да се отърси от старите навици – особено, ако използвате програмата отдавна. Тук можете да намерите някои полезни съвети, които ще направят живота ви по-лесен.

  1. Нанасяйте корекциите в отделни слоеве

Нанасяйте корекциите в отделни слоеве

Когато коригирате цветовете в един слой, премахвате дефекти в друг, избелвате зъбите в трети и т. н., можете да промените всяка корекция, по всяко време, по което желаете, дори след като затворите документа. Можете да увеличите прозрачността на индивидуалните корекции, за да ги накарате да изглеждат по-реалистични (критично за ретуша а портрети) и като използвате коригиращи и запълващи слоеве, автоматично създавате маска, която ви позволява да скриете ефекта на слоя от част от изображението. Всъщност, първите 16 команди от менюто Image > Adjustments са налични като напълно безопасни коригиращи слоеве (изберете Layer > New Adjustment Layer), в които промените се нанасят в отделни слоеве, които могат да се контролират независимо. Освен това, с коригиращите слоеве можете с лекота да копирате ефекта в друго изображение, само с влачене с мишката.

  1. Използвайте празни слоеве

Използвайте празни слоеве

За да запазят оригинала, много хора копират слоя преди да използват разлини инструменти за нанасяне на корекции. Използването на празен слой, обаче, ви позволява да запазите размера на файла си по-малък. За да накарате инструментите да работят на празен слой, отидете в лентата Options и сложете отметката на Sample All Layer или изберете Current & Below или All Layers Sample от менюто Sample. Това работи със Spot и Healing четките, Content-Aware Move инструмента и Clone Stamp.

  1. Използвайте запълващи слоеве

Вместо да добавите слой в изображението и да го запълните с плътен цвят, преливка или мотив, използвайте Layer > New Fill Layer. Защо това е вълнуващо? Нека обясним: Можете да цъкнете два пъти на иконката на слоя, в панела Layers, за да експериментирате с нови цветове, мотиви или преливки. Запълващият слой автоматично настройва размерите си при промяна на тези на файла. И всички запълващи слоеве имат автоматично генерирана маска, която позволява да скриете запълването от части от изображението.

  1. Използвайте командата Stamped Visible

Вместо да обединявате слоеве, за да рисувате и да нанасяте корекции с различни инструменти, използвайте командата Stamped Visible. Уви, някои инструменти и функции, като paint, heal, clone, content-aware fill, работят само в един слой. Ако в документът ви има няколко слоя, не ги обединявайте. Вместо това, използвайте командата Stamped Visible, за да създадете копие, като натиснете Shift-ALt-Ctrl-E /Shift-Option-Command-E, или като задържите Option/Alt и изберете Merge Visible от изскачащото меню в панела Layers. Това съчетава цялото съдържание на видимите слоеве в един нов слой. Просто го сложете най-отгоре и действайте.

  1. Използвайте групи слоеве или интелигентни обекти

Използвайте групи слоеве или интелигентни обекти

 

За да добавите стил или маска на няколко слоя, можете да използвате група слоеве или да ги съберете в интелигентен обект. И в двата случай, изберете слоевете и след това, за да създадете група, натиснете Command-G/Ctrl-G и приложете стил или маска към групата. За да създадете интелигентен обект, изберете Layer > Smart Object > Convert to Smart Object.

  1. Използвайте интелигентни филтри

Използвайте интелигентни филтри

За да приложите филтри на няколко слоя, или за да приложите филтри на един слой, без да променяте необратимо съдържанието му, активирайте слоевете и изберете Filter > Convert, за да приложите интелигентен филтър. Photoshop ще ги обедини в интелигентен обект, който можете да отворите като цъкнете върху него два пъти. Така защитавате оригиналното съдържание и можете при нужда да отворите филтъра за допълнителни настройки (цъкнете два пъти на името му в панела Layers). Можете още да премахнете ефекта от части с изображението като приложите маска, да промените режима на смесване и прозрачността (с двойно цъкане на иконката вдясно от филтъра в панела Layers, за отворите диалоговия прозорец с тези настройки).

  1. Конвертирайте в интелигентни обекти преди да променяте размера на слоевете

Всеки път, когато използвате инструмента Free Transform и променяте съдържанието на слоя, губите информация. За да я запазите, превърнете слоевете в интелигентни обекти, както обяснихме по-рано или изберете File > Open as Smart Object. Така можете да променяте обекта до второ пришествие, без да загубите и един пиксел.

  1. Не омекотявайте краищата на селекцията, а на маската

Не омекотявайте краищата на селекцията, а на маската

 

Ако искате да създадете „мека“ селекция, например за винетен ефект в колаж – направете селекцията и добавете маскиращ слой. В панела Layers panel, цъкнете два пъти върху маската, за да отворите Properties и използвайте плъзгача Feather.

  1. Излизайте от Photoshop от време на време

Въпреки, че изглежда всемогъщ, Photoshop не може да прави всичко. Ако редите тонове текст или подготвяте многостранични документи, използвайте програма като InDesign. Не забравяйте и че е много по-лесно да направите някои корекции в Lightroom.

Автор: Lesa Snider
Източник: macworld.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.