Десет настройки на InDesign, които трябва да промените днес

2510
Десет настройки на InDesign, които трябва да промените днес

InDesign CC прави много допускания за вас. Например, той е напълно сигурен, че светогледът ви е доста мрачен. Мисли си, че разбирате пиките. И е сигурен, че не искате да използвате предимствата на прекрасния монитор, който притежавате. Не мога да ви кажа на какво се дължат тези допускания – но мога да ви кажа къде да пипнете, за да ги промените, ако не ви устройват. Затова, ако никога не сте променяли настройките по подразбиране на InDesign, просто натиснете Command+K (Mac) или Ctrl+K (Windows), за да отворите диалоговия прозорец и четете нататък.

1. Изсветлете

Някой харесва ли наистина тази тъмна работна среда? На вас ви харесва? ОК, преминете към номер 2. Останалите, изберете Interface > Color Theme в диалоговия прозорец Preferences. Изберете различна опция за цветовата схема от менюто Color Theme в зоната Appearance.

 

Изсветлете

2. Накарайте типографските кавички да се появяват

Тук има тънкост, тъй като настройката за използване на типографски кавички е включена по подразбиране в панела Type в Preferences. Колко пъти, обаче, ви се е случвало внезапно да откриете, че кавичките вече не са от правилния вид? Поглеждате в Preferences и, о чудо, отметката от Use Typographer’s Quotes мистериозно е изчезнала.

Познайте какво е станало? Най-вероятно неволно сте уцелили клавишна комбинация, която изключва тази опция. Отметнете Use Typographer’s Quotes отново и след това я заключете като смените клавишната комбинация. (Наистина ли ви се налага да включвате и изключвате това? Ако имате нужда от знаците за минути и секунди или инчове и футове, просто използвайте клавишните комбинации: Command+’/Command+Shift+” или Ctrl+’/Ctrl+Shift+”.)

За да смените кратката клавишна комбинация изберете Edit > Keyboard Shortcuts. След това изберете Text and Tables от менюто Product Area и намерете настройката Toggle Typographer’s Quotes. Цъкнете на сегашната клавишна комбинация и изберете Remove. (Ако не използвате потребителски набор кратки комбинации, ще трябва да направите такъв, за да направите тази промяна.)

 

типографските кавички да се появяват

3. Запазете разстоянието между редовете постоянно

Колко са случаите, в които искате да използвате различен лийдинг в рамките на един абзац? Не е изключено това да се случи, но най-вероятно искате да приложите същото междуредово разстояние независимо какъв е размера на текста. За да го постигнете отметнете Apply Leading to Entire Paragraphs в панела Type.

4. Мерни единици, които разбирате

Познайте каква система за измерване учих в основното училище през 70-те? Метричната система. Но никога не съм използвала тази система, защото тя западна в САЩ. Като писател и човек, който прави оформление на печатни издания, но няма образование по дизайн, никога не научих пиките.

Но това ме кара да се чувствам виновна.Очевидно,  Adobe мислят, че аз съм изтънчен дизайнер, който не само разбира пиките, но и се чувства изключително удобно, докато ги използва. Затова никога не променям настройките по подразбиране.

Миналата година, обаче, след като брилянтен дизайнер ми спомена, че никой не използва пики, освен хора, обучени за оформление на вестници. Независимо дали това е вярно или не, това ми позволи да работя в инчове без угризения на съвестта. Освободете се от угризенията си използвайте мерните единици, които са ви най-удобни. Изберете различни варианти от менюто  Horizontal и Vertical в секцията Units & Increments в диалоговия прозорец Preferences.

 

Мерни единици

 

5. По-прецизен кърнинг

Кратките клавишни комбинации за кърнинга и тракинга са страхотни, ако искате да направите бързи експерименти с текста и събирането му в предвиденото пространство. Но стойността по подразбиране на InDesign от 20/1000 от ширината на m е ОГРОМНА. Аз променям стойността на 5 в полето Kerning/Tracking (Preferences > Units & Increments > Keyboard Increments). Ако стойностите по-подразбиране ви устройват – не ги пипайте. Ако са твърде малки за вас – увеличете ги. Целта е да настроите функцията така, че да ви е удобна.

 

6. Открийте правописните грешки

Постоянно работя в Microsoft Word и той просто обожава да се опитва да ми помага. Въпреки, че може да е много досадно, подчертаването на потенциално сбърканите думи, повторенията и т.н. може да бъде доста полезно. Ако искате да използвате нещо такова в InDesign, сложете отметка на Enable Dynamic Spelling в панела Spelling в диалоговия прозорец Preferences. (Можете бързо да промените тази настройка и в менюто Edit > Spelling.)

 

7. Бързи корекции

Друга настройка, която наподобява Microsoft Word е Autocorrect. Ако често пишете в InDesign, си струва да пробвате да я включите. Отметнете Enable Autocorrect в панела Autocorrect в Preferences.Съвет: може да използвате Autocorrect и като импровизирано средство за автоматизация. Например, в скорошен проект използвах фразата „програма за финансови възможности“ отново и отново. За да ускоря печата на фразата с 30 символа я вкарах в Autocorrect, така, че той автоматично заменя „пфм“ на „програма за финансови възможности“.

 

8. Отървете се от „обикновения екран“

Защо трябва зашеметяващият ми 27-инчов iMac монитор да показва назъбени графики? Защото настройката на екрана по подразбиране е  Typical. Кой иска Typical, когато може да има High Quality? Ако има значителна разлика между в скоростта на работа спрямо High Qualityнастройката, аз не съм я забелязала.

За да промените настройката по подразбиране, изберете High Quality от менюто Default View в панела Display Performance на Preferences. В името на добрия тон, аз също така махам отметката Preserve Object Level Settings, така че дори изображения, които са с настройки Fast или Typical (от Object > Display Performance) винаги се визуализират с високо качество. (А онова голямо изображение във фона, което ви забавя? Сложете го в отделен слой и го изключете. Няма смисъл да го виждате само като сянка на истинското му величие.

 

High Quality

 

9. Виждайте текста като текст във всякакъв мащаб

Също както и с изгледа по подразбиране, не мога да се сетя за случай, в който показването на символ на екрана е забавило изключително много компютъра ми. Но мога да се сетя за много случаи, в които малките сиви правоъгълници, заменящи текста са ме вбесявали. Как се случва това? Това е настройката Greek Type Below в панела Display Performance в диалоговата кутия Preferences.

В крайна сметка, комбинацията от стойността в Greek Type Below и увеличението, което използвате докато гледате документа заговорничат, за да заменят дребния текст (по подразбиране 7 пункта) със сиви правоъгълници. Ако искате да виждате текста си винаги, независимо от мащаба, сложете тази стойност на 0.

 

10. Отделяйте по малко време на връзките

По подразбиране, всеки път, когато отворите документ в InDesign, връзките към изображения и текстови файлове се проверяват. Ако нещо липсва, получавате предупреждение, а не отворен документ. Това ми се струва бавно, особено, защото често отварям документи само, за да ги редактирам. В много случаи дори нямам графичните файлове, затова, разбира се, те липсват. InDesign прекарва време в проверка на нещо, което вече ми е известно и ме кара да му отговоря с Don’t Update Links.

За моя начин на работа, реших да изключа опцията Check Links Before Opening Document в панела File Handling в Preference dialog. Да, понякога имам използваните файлове, но в тези случаи не ги местя. И ми се налага ръчно да проверя връзките преди генериране на файл за печат. Всичко, което можете да направите, за да накарате документите да се отварят по-лесно е добре, затова помислете как да настроите тази опция и другите в панела.

Сега си мислите, „Веднъж промених това, но не остана така…?“ Дори опитни потребители могат да се объркат в това кои настройки се отнасят за цялото приложение и кои само за отворения документ. За да получите отговорите, които ви трябват, вижте Визуалното ръководство за настройките на InDesign. Междувременно по всяко време, в което InDesign ви дразни, разходете се до Preferences и проверете дали можете да смените настройката с такава, която по-добре подхожда на стила ви на работа и компютъра ви.

Автор: Kelly Kordes Anton
Превод: Мартин Новев
Текстът е публикуван в creativepro.com
 

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.