Защо не трябва да се доверявате на прегледа на сепарациите в Acrobat

4155
Защо не трябва да се доверявате на прегледа на сепарациите в Acrobat

Проблемът е следният: когато отворите PDF в Acrobat, после цъкнете на Output Preview и проверите цветовете в документа си можете да получите (или не!) реалистични стойности за CMYK цветовете в документа.

Няма как това да е по-очевидно и дразнещо, отколкото в случай, в който проверявате черен текст. В крайна сметка, почти винаги, искате черният текст да е просто черен, нали?
Само 100% черно, без допълнителни бои, като това:

100% черно, без допълнителни бои

Но понякога, когато генерирате PDF, черното се превръща в четирицветно черно, в което, вместо само черно мастило има циан, магента и жълто. Затова отваряте документа си в Acrobat, за да се уверите, че черното е само черно и… както можете да видите на картинката, курсорът е върху черен текст и очевидно показва проценти и от останалите цветове, не само черно!

100% черно, без допълнителни бои

Лошо! Но, трябва ли да се паникьосвате? Все още не, защото… запомнете това: Acrobat понякога лъже! Е, технически погледнато, той не лъже… просто ви казва как могат да се променят цветовете при печат.

За съжаление, цялата работа опира до управление на цветовете, тема, която може да накара и най-умният човек да се разридае. Ще обясня накратко защо в изображението по-горе изглежда, че Acrobat ни лъже и след това ще ви покажа как да избегнете това.

Кога Acrobat лъже
Когато генерирам простият си документ от InDesign с PDF/X-1a настройки, мога да избера CMYK предназначение в Output в диалоговия прозорец Export PDF:

 

Кога Acrobat лъже

Това е наистина полезно, когато имате съчетание от RGB и CMYK изображения или цветове в документа си, защото преобразува всички RGB цветове в посоченото CMYK цветово пространство. Това ми харесва.

И, вижте, в картинката горе как падащото меню за вграждане на цветови профил не е активно? Но можете да видите, че там пише Don’t Include Profiles (Не вграждай профили). Това ще рече, че InDesign не запазва информацията за профила, който сте избрани в PDF файла и не асоциира индивидуални елементи с профили. Затова, когато отворите този файл в Acrobat, се случва следното:

 

100% черният текст се появява като 100% черно.

Работи чудесно! 100% черният текст се появява като 100% черно. И, ако погледнете в горния край на диалоговия прозорец Output Preview, ще видите, че падащото меню Simulation Profile (профил за симулация) автоматично показва същият профил, който избрахме (в Destination), когато подготвихме PDF-а. Оказва се, че менюто Simulation Profile е един от ключовете за решаване на проблема.

Тоест, генерирането на PDF/X1a (или PDF/X3, или X4) обикновено работи прекрасно и Acrobat ви показва всичко така, както очаквате.
Но, някои хора не използват тези настройки. Има много причини са направите собствени или да промените зададените настройки. Например, да кажем, че започнете с настройката High Quality Print, но подозирате, че в документа може да има RGB цветове, затова решавате да преобразувате всички цветове в CMYK… и използвате наистина добър стандарт като GRACoL. Export Adobe PDF диалоговият прозорец ще изглежда така:

 

Export Adobe PDF диалоговият прозорец

Супер! Запишете PDF файла, отворете го в Acrobat и… 100% черното изглежда тъй:

 

PDF файл

Какво стана? PDF-ът всъщност е съвсем същият, но има важна разлика – когато го отворите в Acrobat, той вече не променя профилът за симулация (Simulation Profile) автоматично. Мисля, че това е, защото файлът вече не поддържа PDF/X стандарта.

Ако знаете каква е била настройката в изскачащото меню Destination в InDesign, когато сте генерирали PDF-а, и я изберете ръчно в Simulation Profile в Acrobat, познайте какво става? Работи! Когато Destination и Simulation Profile съвпадат, вашето 100% черно се появява като 100% черно в Output Profile панела на Acrobat.

 

За съжаление, PDF-ът може да е направен от някой друг и вие да нямате идея какво е избрал той в Destination!

Как да разберете кой е правилният профил
Един начин да разберете с какъв целеви профил е направен PDF-ът е да използвате Preflight функцията на Acrobat. Определено не съм експерт по отношение на нея, но когато използвам профилът List objects using ICCbased CMYK (Посочи обектите, които използват ICC базиран CMYK), мога (с малко ровичкане) да видя, че обектът в този PDF използва Coated GRACoL профил:

 

PDF използва Coated GRACoL профил

 

Въоръжен с тази информация, мога да се върна към Simulation Preview, да избера профила и нещата се завръщат към нормалното.

Използвайте Object Inspector
Има и друго решение: изобщо не използвайте прегледа на сепарациите на Acrobat за тази работа! Stephen Marsh от Prepression посочи в отговор на друга публикация в блог, че Object Inspector е по-добрият инструмент. Отне ми поне пет минути преди да намеря в Object Inspector в Acrobat, защото той не е отделна функция… Той е в същият панел Output Preview!

Всичко, което трябва да направите, е да изберете в падащото меню Preview (по средата на панела) Object Inspector:

 

Preview (по средата на панела) Object Inspector

Сега погледнете в секцията най-долу… тя ви дава детайлна техническа информация за цветовите стойности на обекта. Разбира се, трябва да знаете, че тези стойности се отнасят за циан, магента, жълто и черно и че 1.00000 значи, че този обект е 100% черен.

Направете го черно в InDesign
Има още един начин да видите истинските CMYK стойности в PDF file — любимият ми метод, запазен за десерт:
Просто поставете PDF-а в нов документ в InDesign, отворете панела Separations Preview (преглед на сепарациите, Window > Output > Separations Preview), нагласете падащото меню View на Separations, и поставете курсора над цвета, който искате да проверите:

 

View на Separations

Тъй като InDesign по подразбиране игнорира всички тези профили, Separations Preview панелът ви показва Истината. Това е истинският цвят на този обект в PDF-а.

 

Източник: creativepro.com
Автор: David Blatner
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.