Какво трябва да знаете за размерите на своите Photoshop файлове

2594
Какво трябва да знаете за размерите на своите Photoshop файлове

Как може едно изображение във Photoshop да расте и намалява драстично по време на създаването му, дори и без компресия? Това е въпрос, който се поставя често. Отговорът на него може да ви спести много пространство за съхранение на вашия твърд диск или в облака.

Какъв е размерът на документа в диалоговия прозорец за размера на изображението?
Първото място, където може да видите размера на документа в Photoshop е в горната част на диалоговия прозорец Image > Image Size. Това число ви казва колко дисково пространство ще използва документът, ако бъде записан като един слой. Ако опцията Resample е включена, можете да виждате промените в числото на размера на изображението докато настройвате ширината, височината или резолюцията. (Ако Resample е изключен, размерът на изображението не се променя, тъй като броят на пикселите, остава постоянен, без значение как променяте стойностите.)

размерите на своите Photoshop файлове
(20,6 мегабайта показани по-горе са за документ, използващ 8 бита на канал (bpc).) 

Защо за Photoshop документ се показват два размера?
Ако конфигурирате Status bar или Info panel да показват размера на документа, ще забележите два размера, показани за същия документ, разделени с наклонена черта. Първото число е същото като в Image Size: размерът на документа, ако се запише като един слой. Второто число представлява слоевете, каналите и маските, така че за Photoshop документ със слоеве, вторият размер ще бъде двойно по-голям и ще заеме повече място на диска.

Photoshop документ се показват два размера
 
Защо размерите на документите в Photoshop са различни отколкото са в компютъра?
След като сте видели на различните размери на документа, показани в Photoshop, може да се чудите защо тези размери не съвпадат с това, което ви казва десктопа на вашия Mac или Windows. Например, документът който разглеждахме досега, е 8×10-инчова снимка с резолюция 300 пиксела на инч (ppi). Но тази същата снимка може да заеме много различни пространства на диска, в зависимост от формата на файла и компресията, която използвате, както е представено на фигурата по-долу. Първите два примера, Photoshop формат и некомпресиран TIFF, са близки до размера на документа показан в самата програма Photoshop. Останалите са по-малки. Въпреки че, компресиран с ZIP TIFF може да е най-малкият, може да отнеме много повече време, за да запазите промените и да може да бъде съвместим с по-малки приложения.

документите в Photoshop са различни отколкото са в компютъра

Ако обработвате стотици или хиляди изображения за книга или уеб сайт, разликите в големината на файла могат да нарастват бързо, което загяга не само колко място е необходимо да съхраните вашите изображения, но и колко време е необходимо, за да ги качите или свалите от сървърите на проекта, или да ги архивирате.

 

Изображенията могат да бъдат компресирани допълнително, ако те използват метод за компресиране със загуби, като JPEG. Такъв вид компресия не запазва всичко от оригиналното качество на изображението, което е и причината в професионални работни потоци JPEG да се използва само за продукция, където малкият размер на файла е много по-важен от перфектното качество, като например при публикуване в мрежата.

компресия

Не забравяйте, че това работи също и в обратната посока. Компресираният 0.3 MB JPEG файл ще се разшири, за да заеме 21.8 MB оперативна памет, когато Photoshop го декомпресира за редактиране. Също така, командата File> Save for Web създава по-малки файлове от File> Save As, защото в интерес на опазването на интернет трафика, Save for Web не включва екстри като превю и различни видове метаданни (можете да изберете запазването на някои метаданни).

Защо размерите на документа са различни дори и без компресия?
Ако се опитате сами да сравните разликите в големината на файла, може да видите вариации, които не могат да бъдат обяснени с факторите разгледани досега. Има други променливи, които могат да повлияят на размера на основното Photoshop изображение, които включват изброените по долу, не не само тях:
• Каналите (сивото е един канал, RGB е три канала, а CMYK е 4 канала)
• Слоевете
• Маските на слоевете
• Вградени смарт обекти
Точната сума(допълнителни мегабайти), която всяка функция добавя към размера на документа зависи от съдържанието в нея. Можете да видите примери за вариации в размера на документа на фигурата по-долу.

канали, маски, слоеве

Други фактори, влияещи върху размера на файла включват вграждане на цветови профил и включване на опцията Maximize Compatibility, която може да се появи, когато запаметявате файла (оставете я включена, за да виждате визуализации на Photoshop файлове в други приложения.)

Защо необработени фото файлове стават по-големи в Photoshop?
Ако някога сте се чудили защо необработен файл сякаш става много по-голям, след като е отворен и запазен в Photoshop, има някои причини в предишната фигура, но има и ключова част от информацията, която трябва да се знае: необработените файлове от фотоапарата обикновено са един сив канал пълен с цифри, тъй като данните в суров вид все още не са интерпретирани в пиксели с RGB стойности. Когато отворите необработен файл от Adobe Camera Raw или Lightroom в Photoshop, това което е било един сив канал се превръща в триканален RGB файл. Тъй като знаем, че броят на каналите засяга размера на файла, разбира се, три-каналният RGB файл ще бъде по-голям от едноканален необработен файл.

Друг фактор са битовете. Много цифрови фотоапарати заснемат от 12 до 14 бита на канал в този суров файл. Можете да настроите Camera Raw или Lightroom, за да отворитетози файл в Photoshop при 8 bpc или 16 bpc и това също ще се отрази на размера на документа от получения Photoshop файл. Ако конвертирате 12 bpc необработен файл в 16 bpc RGB Photoshop документ, можете да очаквате по-голямо увеличение на размера на файла. След това можете да очаквате голямо намаляване на размера на файла, когато записвате окончателно копие на документа, с много по-малко пиксели, като един слой, във формат JPEG, за публикуване на вашия уеб сайт. Следващата фигура показва възможните вариации в размера на файла за изображение, което първоначално е било 5184 × 3456 пиксела необработен файл.

битовете във фотошоп

Размерът на документа с изображението винаги е компромис между качество, гъвкавост, бързина на отваряне и запазване, и компресиране, за да се спести дисково пространство или интернет трафик. Познаването на факторите, които оказват влияние върху размера на документа ви помага да разберете защо размерът на изображението на диска расте или намалява.

Източник: www.creativepro.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.