Как да избегнете използването на инструмента Pen в Illustrator

3743
Как да избегнете използването на инструмента Pen в Illustrator

Автор: Erica Gamet

 

След като се отказах от идеята, че трябва да знам как да създавам перфектни пътечки, сякаш бях освободена! С надежда да помогна на мои побратими, тук съм описала няколко начина да избегнете използването на писалката в Illustrator.

Illustrator

Инструментите Pencil и Smooth

Моливът (Pencil) ще ви отведе до същото място като писалката, по-точно казано сегменти от векторни пътеки с контролни точки.

 • Цъкнете два пъти на молива, за да видите плъзгача, който настройва прецизността/плавността.
 • Отметнете Keep Selected и Edit Selected Paths, за да коригирате контура като рисувате върху него или да го дорисувате.
 • Използвайте инструмента Smooth, за да рафинирате допълнително кривата. Прокарайте го по избраната пътечка, за да намалите броя на контролните точки и да постигнете по-плавен изглед.
 • Моливът придава по-органичен вид на това, което рисувате, но помнете, че всички точки и сегменти могат да бъда промени с инструмента Direct Selection (бялата стрелка), по същия начин като създадените с писалката.

curves_proportions

Кривата в ляво е настроена за по-висока точност. Тази вдясно е нагласена за по-плавни криви.

Blob Brush (Капеща четка)

Вероятно един от любимите ми инструменти, въпреки не особено ласкателното име. Използването на Blob Brush е като да рисувате с пръсти… но тя работи! Често я използвам за оцветяване на контури.

 • Цъкнете два пъти на инструмента, за да получите достъп до настройките, включително прецизност/плавност.
 • Изберете Keep Selected, за да дорисувате вече създадената форма. За да сте сигурни, че дорисувате само селектираната форма, отметнете Merge Only with Selection.
 • Изберете ъгъл, размер и, ако използвате таблет,  чувствителност на натиск на четката.
 • Рисуването със същия цвят ви позволява да добавяте към съществуваща форма, дори и без да изберете Merge Only with Selection.
 • Ако сте създали пътечка, независимо от използвания инструмент, можете да я превърнете в очертание (Object > Path > Outline Stroke), след което да я дорисувате с Blob Brush.
 • Използвайте инструмента Eraser (гумата), за да усъвършенствате рисунките си допълнително.
 • Помнете, че създавате запълнени обекти, а не контур. Това значи, че можете да променяте отделни точни и сегменти, които формират формите.

objects_eraser

Рисуване с Blob Brush
eraser_blob_brush

Резултатът след изтриване на част от формата с гумата.

Инструментът Width

Друг начин да работите с пътеки, независимо дали са създадени с инструментите Line, Pen, Pencil, или Brush, е да използвате инструментът  Width. Той ви позволява да променяте ширината на контура на мястото, на което пожелаете. Това е идеално за създаване на заврънкулки, дъги и създаване на перспектива.

 • Изберете инструмента Width след това поставете курсора върху контур.
 • Влачете навън и навътре на произволни места на контура, за да го удебелите или стесните в избраната точка.
 • Можете да запазите стила в Stroke Profiles в панела Control , за да го използвате отново.

  width_stroke_profiles

Права линия след манипулация с инструмента Width.

width_straight_line

Крива след манипулация с инструмента Width.

Инструментът Shape Builder

Ако не мога да нарисувам форма, което се случва често, почти винаги мога да я визуализирам като комбинация от няколко фигури. Тук се появява Shape Builder!

 • Създайте и поставете една върху друга така, че да наподобяват формата, която искате да постигнете.
 • Изберете всички фигури и изберете инструментът Shape Builder.
 • Влачете го върху всички сегменти, които искате да запазите в крайната форма.
 • Влачете с натиснат Option/Alt drag (или цъкнете) върху частите, които искате да изтриете от крайната форма.

shape_builder

Инструментите за деформиране

Ако сте в настроение да внесете малко ентропия в дизайна си, може да пробвате инструментите за деформиране (ще ги намерите точно под инструмента Width).

 • След като създадете и настроите контурите, използвайте тези инструменти, за да ги манипулирате още по-свободно.
 • Изберете между Warp, Twirl, Pucker, Bloat, Scallop, Crystallize, и Wrinkle.
 • Изберете пътека, цъкнете два пъти на избрания инструмент, за да настроите глобалните параметри на четките и други настройки, след това минете с четката над сегментите, които искате да промените.

инструмент за деформиране

Проста фигура, след обработка с инструментите за деформиране.

Въпреки че вероятно не можете да избягвате използването на писалката при всички случаи, е добре да знаете, че не е нужно да залагате само на нея. Ако не създавате архитектурни чертежи, вероятно по-естествения вид, който можете да постигнете с описаните тук инструменти, ще ви допадне.

Автор: Erica Gamet

Източник: creativepro.com

Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.