Как да подготвим снимки от екрана за печат

1458
Как да подготвим снимки от екрана за печат
Spread the love

В това ръководство ще научите как да подготвите снимки от екрана за печат с максимално качество.

Ако подготвяте документация на софтуер за печат или искате да включите изображение на интернет страница в проекта си, може да ви се наложи да използвате снимки от екрана на части от работната среда на софтуера. Това може да са различни менюта и панели, които може да ви се наложи да включите в оформлението на документа за печат. Лесно е да направите снимка на екрана с вградената функционалност на операционната система или специализиран софтуер. Тези снимки, обаче, изискват по-специфична обработка, за да бъдат отпечатани добре. Независимо дали са част от документация на софтуер или материал с инструкции, е важно те да бъдат отпечатани максимално ясно.

Трябва да знаете следното за снимките от екрана, които правите: независимо дали ги правите с вградената функционалност на операционната си система, или със специална програма, вие просто копирате информация, която накрая ще се превърне в пиксели на монитора ви.

Независимо от разделителната способност н а монитора, който използвате, броят пиксели, използвани от програмата (и операционната ви система) за възпроизвеждане на елементите на потребителската среда е един и същ.

Разбира се, размерът на това, което виждате, се влияе от разделителната способност на монитора ви, но размерите в пиксели на панелите, менютата, инструментите и т. н. ще бъде един и същ, независимо от резолюцията. Също така за броя пиксели няма значение дали използвате функция за увеличаване на размера на инструмента, с който я правите.

На фигура 1 можете да видите , направена на монитори с различна резолюция и с функцията за увеличаване на Mac OS X.

 

inline_371_/images/2014/04/2014_04_12_fig1_v74m.png

фиг. 1

Разделителната способност на монитора няма отношение към броя пиксели, които съставят менютата и панелите. Въпреки че този панел е заснет с три различни резолюции, четирите изображения са еднакви, всяко се състои от съвсем същия брой пиксели.

Панел в програма, който е с размери 244х117 пиксела изглежда по-голям, когато го гледате на монитор с разделителна способност  800х600, и съвсем малък, когато резолюцията е 1920х1200 пиксела. Въпреки това, панелът е направен от абсолютно същия брой пиксели и в двата случая. Затова е все едно каква разделителна способност използва мониторът ви или колко големи изглеждат панелите на екрана и дали използвате инструмент, за да ги увеличите. Заснетото изображение ще съдържа същото количество информация и ще бъде със 72 пиксела на инч.

Съвет: направете си експеримента да заснемете панел от софтуер по свой избор с две различни разделителни способности. После копирайте двете изображения едно върху друго. Ще установите, че са съставени от идентичен брой пиксели.

Тъй като са ви набили в главата, че 300 пиксела на инч е Светият граал на разделителната способност за печат на изображения, е изкушаващо да се опитате да подобрите снимките от екрана като увеличите разделителната им способност. За съжаления, това обикновено ги кара да изглеждат по-зле заради размазването на дребните детайли от интерполацията.

Ако планирате да използвате снимка от екрана със 100% увеличение, просто я оставете на 72 ppi (давайте, откачете). Да, отделът по предпечат на печатницата ще ви предупреди, но както можете да видите на фигура 2, снимките от екрана не стават по-добри, ако увеличите разделителната им способност чрез интерполиране.

 

inline_373_/images/2014/04/2014_04_12_fig2_ptwe.png

фиг. 2

Както можете да видите на фигура 2, оригиналната снимка от екрана на 72 ppi изглежда леко груба, но е четивна. Увеличаването на разделителната способност до 300 ppi във Photoshop може да ви се стори добра идея, но интерполацията ще доведе до размазване на детайлите.

Фигура 2: изображение A е оригиналната снимка от екрана със 72 ppi. Изображение B е резултатът от увеличаването на резолюцията до 300 ppi, с метода по подразбиране, Bicubic. Обърнете внимание на замазания текст и очертания. Изображение C е резултат от увеличаване на разделителната способност до 288 ppi, с метода Nearest Neighbor.

Ако сте изкушени да увеличите разделителната способност на снимката от екрана изберете Image -> Image size във Photoshop и изберете стойност на разделителната способност, която се дели точно на оригиналната. Например за снимка на екрана с разделителна способност 72 ppi изберете 288 ppi. В същата диалогова кутия, нагласете опцията Resample Image на Nearest Neighbor. Това избягва интерполацията като просто повтаря наличните пиксели, без да се опитва да генерира нови. Това не е адекватен подход за промяна на размер на фотографии, но е полезно решение в подготовката за печат на снимки от екрана.

Конвертирайте снимките от екрана в CMYK

Тъй като снимките от екрана са генерирани в RGB цветово пространство, в общия случай трябва да се превърнат в CMYK за печат. Когато извършвате тази операция, е препоръчително да използвате специфичен подход, за да възпроизведете черния текст по най-добрия начин. Настройките по подразбиране на Photoshop (фигура 3) ще доведат до пресъздаване на черното в четирите цвята. В този случай дори минимална липса на регистър на цветовете при печата ще направи дребните детайли на каша.

 

inline_785_/images/2014/04/2014_04_12_fig3_n7bd.png

фиг. 3

Фигура 3:  конвенционалното конвертиране от RGB към CMYK генерира четирицветен еквивалент на сивите и черните области на снимката на екрана. Евентуално несъвпадение на цветовете ще превърне текста и други черни елементи в нефокусирана дъга. Весело, но трудно за четене.

За да опростите печата на снимките от екрана използвайте рецепта за конвертиране, която гарантира, че всички неутрално сиви и черни области ще бъдат отпечатани само с черно мастило. Неутралните зони в RGB изображение са тези, в които RGB стойностите са еднакви – например, R128–G128–B128 е сив цвят.

 

inline_532_/images/2014/04/2014_04_12_fig4_1xvc.png

За да създадете потребителски модел на конвертиране във Photoshop, изберете Edit -> Color Settings, за да получите достъп до контрола на цветовите сепарации. От менюто Working Spaces, изберете Custom за настройката CMYK (фигура 4).

 

inline_340_/images/2014/04/2014_04_12_fig5_eby6.png

фиг.5

Фигура 5: в диалоговата кутия Custom CMYK изберете Maximum Black Generation. Това ще прехвърли максимална част от информацията в черния канал, което ще намали проблемите с регистъра при печат.

Цветните елементи в крайното изображение ще се състоят от четирите цвята, но черните и сиви елементи ще бъдат пресъздадени само от черния цвят (фигура 6). Благодарение на това, снимката от екрана ще бъде отпечатана по-ясно.

 

inline_525_/images/2014/04/2014_04_12_fig6_uc4t.png

фиг. 6

Фигура 6: всички цветни елементи се появяват в сепарациите циан, магента и жълто. Черните и сиви зони се появяват само в черната сепарация. Тази специална обработка гарантира, че снимката от екрана ще бъде ясна, когато се отпечата.

Източник: creativepro.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.