Как да подготвим файловете си за печат

4308
Как да подготвим файловете си за печат

Тук можете да откриете общи насоки за създаване на файлове за печат, предназначени за начинаещи потребители

Съветите, които можете да прочетете тук са базирани на често допускани грешки при подготовката на файлове за офсетов и цифров печат. Правило в този тип взаимоотношения е, че ако имате неясноти, най-добре е да се свържете с печатницата. Така можете да отстраните с лекота проблеми, които могат да доведат до значителни разходи и загуба на време с напредването на производствения процес.

Ето и какво трябва да имате предвид:
Уверете се, че във файла присъстват всички използвани шрифтове, изображения и други елементи. Силно препоръчително е и да архивирате файловете, преди да ги изпратите. Това до голяма степен премахва опасността от проблеми, породени от непълен трансфер на файла.

Ако светът беше съвършен, всички изображения щяха да бъдат със следнте характеристики:

 1. Разделителна способност 300 dpi при 100% от размера, в който изображението е поставено във файла за печат
 2. CMYK
 3. Без ICC профили
 4. Всички лога, които трябва да са векторни, щяха да са векторни, а не анимирани GIF файлове с индексирани цветове и размер 50х50 пиксела
 5. Следете и процентът на намастиляването на снимките – старайте се в снимките ви плътностите на мастилата да не надминават 275% (общо за циан, магента, жълто и черно.)

Няколко прости съвета:
В случай на рязане „на живо”, не пропускайте да се уверите, че сте наддали изделието с поне 3 милиметра от всяка страна. За целта използвайте опцията bleed на програмите, така ще намалите вероятността от грешка. Размерът на документа трябва да съответства на крайния формат на продукта, наддаването да е поне 3 милиметра от всяка страна.

Не забравяйте да оставите разстояние (поне 5 милиметра) от линията на рязане на изделието до важните елементи (например текстове). Книговезката техника не е точна до милиметър и може да се окаже, че част от текста или изображението липсва. За да не допуснете грешка, е желателно да използвате вградените настройки на програмите за страниране за задаване на наборното поле.

В никакъв случай не генерирайте файловете за печат на брошури (с шиене с тел) и каталози (лепени, със спирали или лепен и шити с конци) като разтвори. Ако подадете фолиа на печатниците, шансовете за объркване на поредността на страниците нарастват неимоверно. Правопропорционално намалява и благоразположението на хората, които обработват файловете ви.

Работете с координати. Само така можете да постигнете точни резултати. Не разчитайте на очите си!

Използвайте страници-шаблони (master pages). Чрез тях ще постигнете постоянни резултати и положението на общите елменти на страниците (колонцифри, фаши и други подобни), винаги ще е дно и също.

В сучай, че файлът за печат, който изпращате, не е PDF, винаги изпращайте актуален PDF файл с ниска резолюция, чрез който да е възможно да се провери за потенциални проблеми като изчезнали текстове, липсващи картинки и други подобни. Можете да си спестите тази необходимост като изпратите PDF файл с качество за печат. Така или иначе, това е наложеният стандарт и е препоръчително да се работи по този начин.

Ако искате да печатате с цветове по системата Pantone, може би е разумно да инвестирате в Pantone скали. Имайте предвид, че цветовете по Pantone, отпечатани на хартия без покритие, изглеждат различно от същите цветоове, отпечатани на хромова хартия. Скалите на Pantone ще ви покажат и двата варианта, за да не бъдете изненадани от крайния продукт.

Скалите не са евтини, но ако често използвате цветове по Pantone, си заслужава да видите с каква скала работи печатницата, чиито услуги използвате и да се сдобиете със същата. Ще сте шастливи, че сте постъпили така.

Когато гледате файлове за одобрение (например в PDF формат) от печатницата си, не забравяйте, че мониторите са калибрирани различно. Образът на вашия екран може да няма нищо общо с реалността. Ако подозирате, че случаят е такъв, поискайте отпечатана цветна проба. Така можете да видите много близко подобие на начинът, по който ще изглежда продуктът, когато бъде отпечатан.

В общия случай цветните проби са прецизни само при печат по CMYK. Ако използвайте цветове по Pantone, винаги се консултирайте с каталозите на Pantone. Не е препоръчително да печатате с „бъркани” в печатницата цветове. Това прави трудно повторното им възпроизвеждане, особено, ако решите да смените изпълнителя.

Дипляни – запознайте се с различните типове сгъвания и начинът, по който трявба да подготвите файловете си, за да постигнете желания резултат. Имайте предвид и че хората от печатницата може да не разберат замисъла ви. Затова, ако проектът ви е по-сложен и има опасност от грешка, задължително приложете макет. Обикновена черно бяла разпечатка от принтер, сгъната по желания начин ще свърши работа. Има много различни начини за сгъване, в зависимост от броя и разположението на гънките, сред които да изберете.

На изображението можете да видите схеми на някои от популярните начини за сгъване на дипляни, от wikipedia.org

 1. Сгъване на три равни части (с две успоредни гънки)
 2. Сгъване на три части – двете от тях формират „крила” които покриват третата
 3. Същото като 2., но с допълнителна гънка по средата
 4. Сгъване на хармоника – възможно е гънките да са с различен брой
 5. Z-сгъване (6-страници)
 6. Двойно успоредно сгъване (3 гънки)
 7. Сгъване с две пепендикулярни гънки

Сред най-популярните начини на сгъване е с две гънки – получава се дипляна от три части. Почти всички правят трите части еднакво големи. Което е погрешно. Най-вътрешната част трябва да е по-къса, за да може продуктът да се сгъне правилно. Винаги се обаждайте в печатницата, ако имате, съмнения колко да са големи страниците.

Източник: bestbookprinting.com
Текста написа: Мартин Новев

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.