InDesign: как да почистим текста с вграден скрипт

5613
InDesign: как да почистим текста с вграден скрипт

David Blatner от IndesignSecrets демонстрира как да се справим с проблеми в текста като двойни интервали и нови редове с помощта на FindChangeByList скипта.

 

как да почистим текста с вграден скрипт

 

FindChangeByList позволява извършване на серии действия на откриване и заменяне в InDesign.  С него можете да премахвате табулации в началото на абзаците, двойни интервали, двойни тирета и други често срещани проблеми при набора на текст. Достатъчно е да задействате скрипта с двойно цъкане, да изберете дали искате да го приложите за целия документ или за избраната секция и той се справя автоматично с най-масовите проблеми.

За да работи скрипта трябва да дефинирате списък с действията, които искате да извършва. Можете да редактирате правилата по подразбиране и да добавяте нови. Това става чрез редакция на текстов файл. Ако го отворите в текстов редактор, можете да опишете в него правилата, които искате да приложите при задействането му.

 

Източник: indesignsecrets.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.