Как да разделите една страница на няколко части в Indesign

7481
Как да разделите една страница на няколко части в Indesign

Създали сте документ в InDesign на една страница и сега искате да го разделите в няколко отделни страници. Възможно ли е? Със сигурност!

Да вземем за пример дипляна с две гънки, създадена на една страница, която искате да разделите на три страници.

текстово каре с автоматична номерация на страницата
На картинката горе, “1” във всяко текстово каре е автоматична номерация на страницата. Очевидно има само една страница. Има два начина да разделите този документ. (ОК, може би повече от два, но ще обясня два тук.)

Методът „документ в документа“
Най-лесният начин да разделите документ на части е да го поставите в нов документ, който е с размера, който желаете. Споменете си, че можете да сложите един InDesign документ (.indd) в друг. Това работи почти по същия начин като да поставите графичен обект.

И тъй, в този случай създавате документ с три страници с ширина една трета от тази на оригинала. Слагате графично каре на всяка страница. За всяко каре избирате Object > Fitting > Frame Fitting Options. В този диалогов прозорец, задайте на иконата Align From съответно ляво, център и дясно.

Например, в картинката по-долу променям опциите за запълване на карето на страница три, което ще накара поставения документ да се равни отдясно.

опциите за запълване на карето

Сега използвайте File > Place, за да поставите INDD файла три пъти – веднъж за всяка страница:

Автоматичната номерация

Можете да видите, че тук има проблем. Автоматичната номерация не се обновява, а отчита страница 1, въпреки че, технически, това е трета страница. И, разбира се, обектите на страницата са статични и не могат да бъдат редактирани. Ако искате да ги редактирате, можете да цъкнете два пъти с натиснат Option/Alt на графиката с инструмента Selection, за да извикате командата Edit Original, която ще отвори файлът обратно в InDesign.

Методът с мастър страница
Вторият метод ви осигурява три самостоятелни страници с обекти, годни за редактиране. Първо създайте мастър страница, която е дефинирана като разтвор от няколко страници. В случая долу създавам тристраничен разтвор с ширина, която е 1/3 от ширината на оригиналната страница. (Не забравяйте, че можете да направите сметките в полетата.)

тристраничен разтвор

Това е панела Pages след създаването на новия разтвор.

панела Page

Сега, уверете се, че тези две функции са активирани от менюто на панела Pages: Allow Spread to Shuffle и Allow Document to Shuffle. Сега използвайте функцията Add Pages (същото в менюто на панела Pages), за да добавите една страница преди и една след страницата в документа си:

Allow Document to Shuffle

Обърнете внимание че в изображението горе автоматичната номерация на страниците (която сложих с илюстративна цел), се обнови на страница 2. Накрая, приложете новата мастър страница към новия си многостраничен разтвор. Коато го направите, InDesign ще ви попита размерът на коя страница искате да запазите. Отговорът, разбира се е “Use master page size”:

Use master page size

Резултатът? Разтвор с три страници.

 Разтвор с три страници

Автор: David Blatner
Източник: indesignsecrets.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.