Как да си изберем CRT монитор

3730
Как да си изберем CRT монитор
Поредност на действията:

1. Обадете се във фирмата, че ще дойдат няколко странни личности и дълго ще избират.

2. Какво да носим:
– Програмата Nokia Monitor test (безплатна, лесно се намира в Google, а може да се вземе и от:
http://www.construnet.hu/nokia/Monitors/TEST/monitor_test.html
– по възможност калибратор и софтуер към него.
– полиграфическа лупа.
– Помолете да ви включат монитори, преди да стигнете до офиса и то поне 3 екземпляра. Ако няма 3 монитора от един вид във фирмата, по-добре отидете другаде.

3. След включването поставете:
– контраста на 85-90
– яркостта на 60-70
– разделителната способност и честотата, според вашите желания /например при 19” монитор, според мен е 1600х1200 минимум на 75 Hz/
– 32 битов цвят.
– Десктопа оцветете R128 G128 B128 и се убедете, че няма моаре.
– Ако мониторът е включен повече от половин час, започваме.

4. Пускаме NokiaTest и проверяваме:
Геометрията.
Критериите са:
– на интересуващите ни разделителна способност и честота, при пълно запълване на екрана от образа. Кръгът е центърът на екрана на стартовия прозорец на NokiaTest и трябва да бъде кръгъл. Четирите кръга в краищата – също. Ако не е кръгло, опитайте да постигнете с помощта на регулировката по вертикала и хоризонтала, правилна форма. Внимателно следете дали при достигане на кръглата форма, рамката на прозореца да не излиза от размера на екрана..Ако излиза – брак. Ако е възможно, измерете предварително размера на кръговете от монитор със същата големи, като разглеждания и изрежете от хартия. Много е удобно, с негова помощ да постигнете точен кръг.
– Линията на периферната рамка трябва да бъде права, а не изкривена. Много често непоправима е кривината в долния ляв ъгъл. На практика го има, в малка или голяма степен, на всички монитори.
Сведения за лъчите.
Пуснете FullText в NokiaTest. С помощта на лупата внимателно разгледайте центъра на екрана и ъглите. Поиграйте си с настройката на Convergence. Критично е положението на центъра. За мен и левия горен ъгъл и център. Дразнещо е, когато има лоша сходимост и буквите от менютата са със „сенки“. По правило при нормална сходимост на центъра с трите ъгъла, четвъртият винаги бяга. Хубаво е това да са горния десен или долен десен. А затова, кой ъгъл ви дразни най-малко, е желателно да помислите предварително.
Фокусировка на лъчите
Малко е трудно да се оцени, без много опит, фокусировката на лъча. Най-добре е да се прецени по читаемостта на буквите в менюто FullText. Буквите трябва да са не много резки.
Черната точка и сивата скала
Поставете яркостта на максимум. Пуснете черното поле от NokiaTest. Най-добре е да е сиво. Ако „черното“ свети червеникаво или зеленикаво — нормално. Ако е синеещо — става. Ако е синьо — брак. Главното е да не свети синьо. Поставете яркостта на 50-60. Върнете се в основното меню на NokiaTest. Погледнете неизбежното цветово бягане на сивата скала. Ако бягането е малко и скалата е близо до сивото — отлично.Ако изместването е към :
– зеленикаво или жълтеникаво — допустимо.
– пурпурно или червено — става.
– синеещо или синьо — брак.
– Ако изместването е неравно по цялата скала, т.е в долния край е пурпурно в средата зеленикаво, а горният край е синеещо – брак. Изместването трябва да бъде равномерно
Бялата точка
Пускаме бялото поле. Тъй като настройката на бялата точка е най -добре развита в настройките на монитора(RGB-gain), на цвета й няма да обръщаме внимание, Гледаме неговата равномерност по цялото поле. Ако няма равномерност, започваме да си играем с настройката Parity. Ако не успеем да получим равномерност и по бялото има хроматически петна — брак.

5. Тест за издръжливост на монитора. Тази точка е принос на колегата Мазньо.
Докато правите всички тези тестове, продавачите най-вероятно ще са се отдалечили от вас. Огледайте се добре! Ударете силно монитора (но все пак внимавйте да не счупите нещо по него). Всеки монитор ще загуби фокусировка на лъчите и ще се разтрепери.
Следете за колко време ще се възстанови. Колкото по-бързо стане, – толкова по-добре.
Този тест ще ви помогне и да установите дали има студени спойки и полуразкачени кабели.
6. В окомплектовката на всеки монитор трябва да има интерфейсен и захранващ кабел.
А също и гаранция. Сроковете са различни – от 3 месеца до 1 година.

Източник: rudtp.ru
Превод: ValBo

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.