Полезни съвети от InDesign конференцията в Денвър

3610
Полезни съвети от InDesign конференцията в Денвър

Всички участници InDesign конференцията в Денвър, с които говорих, споделиха, че са научили толкова много страхотни неща, че умовете им се затрудняват да асимилират цялата нова и полезна информация. Някои от тях бяха развълнувани да научат изцяло нови умения или начин на работа, други се сдобиха с колекция малки хитринки, които правят работата им по-ефективна.

Основната тема, която чух от хората след края на събитието, беше, че те знаят как да подобрят начина си на работа и дизайните си. С това на ум, попитах няколко участника кой са любимите им, нови за тях, неща, някои от които можете да прочетете тук.

Ungroup помни слоеве
Когато групирате обекти в InDesign, всички те се преместват в един слой. С един от последните ъпдейти беше добавена нова функция – Ungroup Remembers Layers – когато сложите отметката, когато разгрупирате обектите, те се озовават отново на оригиналните слоеве.

 

Ungroup помни слоеве

Component Info
PC, Можете да видите купища информация за InDesign файл, ако знаете къде да гледате. На Mac, изберете About InDesign от менюто InDesign, докато държите клавиша Command key. Назадръжте Ctrl и изберете About InDesign от менюто Help. Ще видите диалогов прозорец с информация за приложението, както и за отворения документ, като използваните плъгини, история на версиите и дали файлът е бил конвертиран, запазен и/или експортиран.

 

Component Info


Сричкопренасяне на ляво равнен текст
Сричкопренасянето е важно не само за двустранно подравнените колони текст. Вашите ляво подравнени абзаци също могат да спечелят от контрола на сричкопренасянето. Когато го изключите, ще получите бели полета с коренно различна дължина в края на всеки ред, което ще направи края на абзаца много по-назъбен.

 

Сричкопренасяне на ляво равнен текст

Използване на GIF-ове в EPUB
Използването на GIF като видео елемент в EPUB файл ви позволява опции, които по принцип не бихте имали. От една страна, можете да имате прозрачен фон. Ако използвате опциите за автоматично възпроизвеждане, можете да зададете колко пъти да се възпроизведе преди да спре.

Контрол на битите букви
По подразбиране, когато използвате бита буква в абзац, тя се подравнява с левия ръб на текстовото каре. Ако предпочитате това да се случва малко по-гъвкаво, махнете отметката на Align Left Edge в менюто Drop Caps and Nested Styles от панела Paragraph.

 

Контрол на битите букви

Автор: Erica Gamet
Източник: creativepro.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.