Седемте умения, които всеки професионален дизайнер е длъжен да знае днес

3158
Седемте умения, които всеки професионален дизайнер е длъжен да знае днес

Сега повече от всякога дизайнери чувстват, че трябва да притежават добър и разнообразен набор от умения за да могат качествено да изпълняват работата си. Важно е дизайнерите да бъдат специалисти, защото само така могат да удовлетворят изискванията както на работодателите, така и на клиентите си. Ето един списък с някои от уменията, които всеки от тях трябва да знае за да бъде конкурентно способен.

Ретуш и маски

дизайнер Ретуш и маски

Дизайнерите бързо ще открият, че най-добре платените работни места в техния отрасъл обикновено са свързани с дизайна на реклама. Работата в областта на рекламата изисква различни умения, но едно от най-често използваните е обработката на снимки и създаване на композиционни изображения с помощта на Adobe Photoshop.

Въпреки че Photoshop е програмата, която най-често се свързва с графичния дизайн от незапознатите хора, всъщност има разлика между дизайна и обработването на фотографии. Независимо, че уменията се припокриват в някой ситуации. Обработването на фотографии е важен набор от умения нужни на графичните дизайнери, особено ако те работят в областта на рекламата и изпълняват поръчки свързани със създаване на банери, плакати и листовки.

Маските са безопасен за основното изображение метод за отстраняване на ненужни хора и предмети от фона. Това може би е най-използваният инструмент от Photoshop, когато става дума за графичен дизайн. Чрез комбинирането на ретуш и маски, дизайнерите могат да създават зашеметяващи визуализации, които обикновената снимка сама по себе си не може да постигне.

Илюстрация и изобразително изкуство

 

Илюстрация и изобразително изкуство  дизайнер

Не е задължително да можете да рисувате или да бъдете художник за да се занимавате с графичен дизайн. Но има някой предимства, които притежават хората умеещи да скицират, чертаят или рисуват. Те могат да създадат основните си скици и да нанесат корекции върху тях още преди да са започнали да работят в компютъра. Това значително намалява времето за изпълнение и усилията на дизайнера.

Техническите художествени умения позволяват на дизайнерите да създават по-сложни проекти. Нарисуваните на ръка проекти могат лесно да се трансформират във Photoshop изображение с помощта на таблети като тези, които правят Wacom например. Много от традиционните художници, които са се занимавали с графичен дизайн намират в него свободата да експериментират без да се притесняват за грешките или разхода на боя. Освен това продавайки изкуството си онлайн те са в състояние да изградят добър бизнес модел.

Дигитална фотография

 

Дигитална фотография дизайнер

Добрата новина, е че не е нужно да сте следващият Scott Kelby. Някои основни умения в дигиталната фотография ще имат огромно влияние върху цялостната ви работа като дизайнер. Снимането ще ви помогне да разберете по-добре общата композиция и осветлението. Освен това събирайки албум в последствие ще можете да използвате собствените си фотографии в дадени поръчки.

Дигитален печат

 

Дигитален печат дизайнер

Повечето графични дизайнери съсредоточават усилията си върху обработването на снимки и създаването на илюстрации, пренебрегвайки техническият аспект. Всъщност техническата обработка на файловете е също толкова важна, колкото и самото им създаване, защото само технически грамотен дизайнер може със сигурност знае коя част от дизайна му реално може да се възпроизведе при печат и как ще изглежда тя.

Още веднъж ще повторим! Знаейки необходимите операции през, които ще премине дадено изображение, преди и по време на печат, дизайнерите ще могат да доведат своите творби от екрана до истинския свят. Съгласни сме, че запознаването с плътността на мастилата и нарастването на растеровият тон не е толкова обаятелно, колкото работата във Photoshop, но то е също толкова важно, а понякога дори повече.

Типография

 

Типография дизайнер

Една снимка може да струва колкото хиляда думи, но понякога думи наистина ни трябват. Типография е един от крайъгълните камъни на графичните дизайнери, затова шрифтовете не бива да бъдат пренебрегвани. Добрите дизайнери трябва да се разберат тънкостите на типографията, включително избора на шрифт, правилното му използване, и дори създаването му.

Що се отнася до цялостният набор на текста, той също не трябва да се подценява. Днешните уеб сайтове често страдат от липсата на добра типография, което им действа отрицателно дори и да са добре изградени. Разбирането на това как да се създаде координатни системи и балансирани отношенията между основният текст и заглавия създаване визуална йерархия и четливост.

Основи на HTML и Web Design

 

Основи на HTML и Web Design дизайнер

Имаше време, когато специалистите бяха художници, графични дизайнери или аниматори. Тази епоха на специалисти бавно отива към своя край. Все по-рядко се търсят отделни специалисти. Потребителите предпочитат да наемат агенции, в които работят много хора, можещи да изпълнят поръчките изцяло.

За да си дадете предимство на пазара на графичните дизайнери е добре да можете да създавате поне обикновени сайтове. Макар че в момента могат да се намерят много инструмент позволяващи създаването на сайтове без използването на кодове, това не трябва да се счита за извинение да не познавате HTML. Кодирането в HTML все още е най-надеждният и уважаван начин за създаването на сайт.
Но изучаването на HTML не е достатъчно, ще трябва да го комбинирате и с всички останали умения които споменахме по-горе и още нещо…

Комуникация

Комуникация  дизайнер

Комуникацията е най-важното умение от което дизайнерите се нуждаят и то не трябва да бъде ограничавано само до визуалната комуникация. Дизайнерите трябва да могат да общуват с другите членове от екипа, клиентите, работодателите и потребителите. Важно е да не бъдете изолирани, а да комуникирате с възможно най-много лица от групата, защото по този начин ще можете да разширите кръгозора си. Ще се научите да слушате и да видите нещата от друга гледна точка.

 

Автор: Roberto Blake

 

Преведе: Радина Тамойкина
Източник: creativepro.com