Задаване на настройките по подразбиране в InDesign

3624
Задаване на настройките по подразбиране в InDesign

Едно от любимите ми неща в InDesign е, че той често ми спестява нещо, което мразя – да губя време за повтарящи се действия.

Има толкова много начини, по които InDesign ви спасява от монотонността, когато става дума за ежедневни задачи. Моят принцип е, че ако прекарвам повече от пет минути мърморейки нещо като „Object…Fitting…Fill Frame Proportionally…Object…Fitting…Fill Frame Proportionally,“ значи е време да открия как да го накарам стане автоматично. Всъщност, голяма част от тази досада може да бъде избегната като просто зададете настройките по подразбиране на приложението и документа.
Ще разгледам някои от любимите си начини за пестене на време. Имайте предвид, докато имате отворен документ и избран обект, променяте само този обект. Ако зададете тези настройки без отворен документ, те ще важат за всички нови документи отсега нататък. От друга страна, ако имате отворен документ, но не и избрани обекти, настройките ще важат по подразбиране за всички нови обекти в този документ. Capisce?

Текстови настройки

 • С избран инструмент Type изберете шрифт, кегел, междуредово разстояние и всеки друг параметър. Всички нови текстови карета, които създадете, автоматично ще бъдат форматирани по същия начин.
 • По същия начин задайте други текстови опции, например оптичния кърнинг, в панела Character или двустранно подравняване в панела Paragraph.
 • За началните етапи на оформлението използвам шрифт, който се чете лесно.

Фигури и карета

 • Изберете някой от инструментите за рисуване на фигури (правоъгълник, елипса, многоъгълник) и изберете цвят за контура и запълването.
 • Изберете дебелина и тип на новия контур, ако има нужда.
 • Настройките, избрани за една от фигурите ще бъдат приложени по подразбиране за трите типа фигури.
 • Въпреки, че можете да зададете параметрите за контур и запълване на каретата (текстови и графични), тези настройки ще бъдат игнорирани и новите карета ще имат стойности „None“ за контура и запълването.

contur

 

Стилове

 • Създайте или заредете стил за текст, таблица, клетка или обект, за да ги използвате многократно без да задавате параметрите всеки път.
 • Ако използвате за форматиране стила по подразбиране [Basic Paragraph], добавете към него всички параметри, които добавяте ръчно всеки път.

Запазени цветове (Swatches)

 • Без отворен документ създайте или заредете всички цветове, с които искате да разполагате във всеки нов документ. Така, например, винаги ще имате корпоративните цветове, заредени и готови.
 • Изтрийте запазените цветове, които не използвате никога. Например, аз никога не използва RGB или CMYK цветовете, заредени по подразбиране, затова ги изтривам без отворен документ и не ги виждам никога повече.

swatches

 

Опции за запълване на каретата

 • В менюто Object-> Fitting, изберете Frame Fitting Options.
 • Задайте стойност по подразбиране, например Fill Frame Proportionally, така всички изображения ще запълват каретата, когато ги поставите.
 • Други опции в диалоговата кутия включват Auto-Fit – ако поставите отметката, Indesign ще приложи избраната настройка отново всеки път щом промените размерът, формата или ориентацията на карето. С Crop Amount можете да зададете стойност по подразбиране на позицията на изображението спрямо карето. Положителните стойности изрязват изображението, отрицателните оставят рамка около него.

frame_options

 

Автор: Erica Gamet

Източник: creativepro.com

Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.