Заключване на InDesign Book файл

6345
Заключване на InDesign Book файл

Въпрос от Матю:
„…главите в моя InDesign book файл се разместиха по случайност, което доведе до значителни разходи за препечатване. Има ли начин да заключа поредността на главите?“

InDesign няма вграден начин за заключване в панела Book, но можете да заключите файла на харддиска си. Не забравяйте, че той е обикновен файл, подобен на тези на InDesign, но разширението му е .indb. Можете да го изберете и да го заключите от Get Info на Mac или Properties под Windows. (Уверете се, че сте запазили и затворили Book панела в InDesign преди да извършите това.)

Заключване на Book файла
Това, обаче, само заключва Book файла, не файловете, които съставляват цялата публикация. Например, все още можете да променяте последователността на главите в панела Book (с влачене) или дори да ги триете и добавяте нови файлове в панела. Тъй като файлът е заключен, просто няма да можете да запазите промените.

Когато затворите панела Book, InDesign ще ви попита иска ли да запазите промените. Но дори и да цъкнете Save, за съжаление програмата няма да ви каже, че файлът е заключен и промените ще бъдат изгубени. Тя просто кротко затваря файла. Следващия път, когато отворите Book файла, главите ще са в реда, в който сте ги заключили.

Проблемът
Но самите файлове може да не са същите! Най-вече номерата на страниците може да са се объркали. Това става, защото когато „без да искате“ промените реда на главите в заключения панел, InDesign обикновено обновява номерата на страниците. На заден план той буквално отваря файла за главата, променя номерацията на страниците, записва промените и го затваря. Това, очевидно, е лошо. Когато отворите отново панела Book, ще установите, че номерацията на страниците са променени.

 

Заключване на InDesign Book файл

Решението
Ако това се случи, трябва да изберете Update Numbering > Update All Numbers от менюто в панела Book.
Или, още по-сигурно: преди да заключите Book файл, първо изберете Book Page Numbering Options от панела Book и махнете отметката на “Automatically Update Page & Section Numbers”.

 

Заключване на InDesign Book файл

Така, ако някой размести главите на книгата в панела, InDesign няма да промени номерацията на страницата в тези файлове.

Като цяло, методът със заключването на файла е заобиколно решение и в действителност не заключва документа. Несъмнено щеше да е по-добре в InDesign да бъде вградено истинско решение, което заключва файловете и да ги предпазва от неволни промени.

Автор: David Blatner
Източник: indesignsecrets.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.