Как да подготвим снимки от екрана за печат

5143
Как да подготвим снимки от екрана за печат

В това ръководство ще научите как да подготвите снимки от екрана за печат с максимално качество.

Ако подготвяте документация на софтуер за печат или искате да включите изображение на интернет страница в проекта си, може да ви се наложи да използвате снимки от екрана на части от работната среда на софтуера. Това може да са различни менюта и панели, които може да ви се наложи да включите в оформлението на документа за печат. Лесно е да направите снимка на екрана с вградената функционалност на операционната система или специализиран софтуер. Тези снимки, обаче, изискват по-специфична обработка, за да бъдат отпечатани добре. Независимо дали са част от документация на софтуер или материал с инструкции, е важно те да бъдат отпечатани максимално ясно.

Трябва да знаете следното за снимките от екрана, които правите: независимо дали ги правите с вградената функционалност на операционната си система, или със специална програма, вие просто копирате информация, която накрая ще се превърне в пиксели на монитора ви.

Независимо от разделителната способност н а монитора, който използвате, броят пиксели, използвани от програмата (и операционната ви система) за възпроизвеждане на елементите на потребителската среда е един и същ.

Разбира се, размерът на това, което виждате, се влияе от разделителната способност на монитора ви, но размерите в пиксели на панелите, менютата, инструментите и т. н. ще бъде един и същ, независимо от резолюцията. Също така за броя пиксели няма значение дали използвате функция за увеличаване на размера на инструмента, с който я правите.

На фигура 1 можете да видите , направена на монитори с различна резолюция и с функцията за увеличаване на Mac OS X.

 

снимка на един и същ елемент от интерфейса на програма

фиг. 1

Разделителната способност на монитора няма отношение към броя пиксели, които съставят менютата и панелите. Въпреки че този панел е заснет с три различни резолюции, четирите изображения са еднакви, всяко се състои от съвсем същия брой пиксели.

Панел в програма, който е с размери 244х117 пиксела изглежда по-голям, когато го гледате на монитор с разделителна способност  800х600, и съвсем малък, когато резолюцията е 1920х1200 пиксела. Въпреки това, панелът е направен от абсолютно същия брой пиксели и в двата случая. Затова е все едно каква разделителна способност използва мониторът ви или колко големи изглеждат панелите на екрана и дали използвате инструмент, за да ги увеличите. Заснетото изображение ще съдържа същото количество информация и ще бъде със 72 пиксела на инч.

Съвет: направете си експеримента да заснемете панел от софтуер по свой избор с две различни разделителни способности. После копирайте двете изображения едно върху друго. Ще установите, че са съставени от идентичен брой пиксели.

Тъй като са ви набили в главата, че 300 пиксела на инч е Светият граал на разделителната способност за печат на изображения, е изкушаващо да се опитате да подобрите снимките от екрана като увеличите разделителната им способност. За съжаления, това обикновено ги кара да изглеждат по-зле заради размазването на дребните детайли от интерполацията.

Ако планирате да използвате снимка от екрана със 100% увеличение, просто я оставете на 72 ppi (давайте, откачете). Да, отделът по предпечат на печатницата ще ви предупреди, но както можете да видите на фигура 2, снимките от екрана не стават по-добри, ако увеличите разделителната им способност чрез интерполиране.

 

не стават по-добри, ако увеличите разделителната им способност

фиг. 2

Както можете да видите на фигура 2, оригиналната снимка от екрана на 72 ppi изглежда леко груба, но е четивна. Увеличаването на разделителната способност до 300 ppi във Photoshop може да ви се стори добра идея, но интерполацията ще доведе до размазване на детайлите.

Фигура 2: изображение A е оригиналната снимка от екрана със 72 ppi. Изображение B е резултатът от увеличаването на резолюцията до 300 ppi, с метода по подразбиране, Bicubic. Обърнете внимание на замазания текст и очертания. Изображение C е резултат от увеличаване на разделителната способност до 288 ppi, с метода Nearest Neighbor.

Ако сте изкушени да увеличите разделителната способност на снимката от екрана изберете Image -> Image size във Photoshop и изберете стойност на разделителната способност, която се дели точно на оригиналната. Например за снимка на екрана с разделителна способност 72 ppi изберете 288 ppi. В същата диалогова кутия, нагласете опцията Resample Image на Nearest Neighbor. Това избягва интерполацията като просто повтаря наличните пиксели, без да се опитва да генерира нови. Това не е адекватен подход за промяна на размер на фотографии, но е полезно решение в подготовката за печат на снимки от екрана.

Конвертирайте снимките от екрана в CMYK

Тъй като снимките от екрана са генерирани в RGB цветово пространство, в общия случай трябва да се превърнат в CMYK за печат. Когато извършвате тази операция, е препоръчително да използвате специфичен подход, за да възпроизведете черния текст по най-добрия начин. Настройките по подразбиране на Photoshop (фигура 3) ще доведат до пресъздаване на черното в четирите цвята. В този случай дори минимална липса на регистър на цветовете при печата ще направи дребните детайли на каша.

 

конвенционалното конвертиране от RGB към CMYK

фиг. 3

Фигура 3:  конвенционалното конвертиране от RGB към CMYK генерира четирицветен еквивалент на сивите и черните области на снимката на екрана. Евентуално несъвпадение на цветовете ще превърне текста и други черни елементи в нефокусирана дъга. Весело, но трудно за четене.

За да опростите печата на снимките от екрана използвайте рецепта за конвертиране, която гарантира, че всички неутрално сиви и черни области ще бъдат отпечатани само с черно мастило. Неутралните зони в RGB изображение са тези, в които RGB стойностите са еднакви – например, R128–G128–B128 е сив цвят.

 

потребителски модел на конвертиране във Photoshop

За да създадете потребителски модел на конвертиране във Photoshop, изберете Edit -> Color Settings, за да получите достъп до контрола на цветовите сепарации. От менюто Working Spaces, изберете Custom за настройката CMYK (фигура 4).

 

диалоговата кутия Custom CMYK изберете Maximum Black Generation

фиг.5

Фигура 5: в диалоговата кутия Custom CMYK изберете Maximum Black Generation. Това ще прехвърли максимална част от информацията в черния канал, което ще намали проблемите с регистъра при печат.

Цветните елементи в крайното изображение ще се състоят от четирите цвята, но черните и сиви елементи ще бъдат пресъздадени само от черния цвят (фигура 6). Благодарение на това, снимката от екрана ще бъде отпечатана по-ясно.

 

цветни елементи се появяват в сепарациите циан, магента и жълто

фиг. 6

Фигура 6: всички цветни елементи се появяват в сепарациите циан, магента и жълто. Черните и сиви зони се появяват само в черната сепарация. Тази специална обработка гарантира, че снимката от екрана ще бъде ясна, когато се отпечата.

Източник: creativepro.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.