Колко е важно да разполагаме с актуални пантонски скали

3400
Колко е важно да разполагаме с актуални пантонски скали

Абсолютно задължително е всеки дизайнер, рекламна агенция и печатница, независимо от технологиите и услугите, които предлагат, да разполага с пантонска скала. Сигурен съм, че наличието им е факт почти навсякъде, но тук идва важният въпрос, доколко тези скали са актуални.

Преди да ви въведа в самите новости, предлагани от Pantone, искам да вметна, че в процеса на работа самите скали се замърсяват, изсветляват и увреждат, което неизменно води до необходимост от тяхната смяна, за да се гарантира достоверността на цветовете, които сравняваме. Освен посочените до тук фактори, поради които е редно да се замислите дали не е време да обновите наличните си вече ненапълно полезни пантонски скали ви предлагам да се запознаете и с предимствата на новата серия PANTONE PLUS FORMULA GUIDE, която ще ви спести множество главоболия, а в същото време ще внесе множество улеснения в работата.

Промените от 2010 година насам
През 2010 година от Pantone смениха и наименованието, като добавиха множество нови функционалности. В случай, че скалите, които имате не са PANTONE FORMULA GUIDE, то определено е време за промяна. Именно тогава от Pantone въведоха промяна в използваната хартия за производство на скалите – от 80 на 100 грама. Въпреки, че няма промяна в съставните компоненти на мастилата, тази малка промяна в дебелината на използваната хартия води до леки отклонения в цвета, поради различното усвояване и задържане на мастилата от хартията. А, допустимите отклоненията са много важни за печата с тези мастила.

 

пантон скала Pantone solid chip catalog box

Контрол на качеството на изработване
Малко известен факт са процедурите по контрол на качеството, през които преминава производството на скалите. Изработката става чрез използване на специфични машини, а в резултат на това се постига стойност на цветова разлика dE, която е по-малка или равна на 2. Преди печат се извършват различни тестове на използваните мастила и хартии за производство.

 

Самото производствто се осъществява чрез две специфични машини, произведени от KBA, които печатат с 28 цвята при едно преминаване на листа. Аз лично не съм чувал друга печатна машина да може да прави подобно нещо досега. Машините разполагат с 28 мастилни секции, разположени успоредно по движение на листа, в които се поставят готовите цветове по Pantone. Друг интересен факт е, че самите цветове се създават чрез използване на 14 основни мастила. По време на производството чрез спектрофотометър се прави контрол на един от всеки 200 отпечатани листа и се следи за отклонение в плътността, което трябва да бъде в рамките на ±5%.

 

Нови цветове
От Pantone всяка година добавят стотици нови цветове към своите скали. Само за 2014 година са представени 84 допълнителни цвята. В търсене на нови нюанси са се родили неоновите, пастелните и метализираните серии. От 1963 година до днес цветовете в скалите по Pantone са се увеличили с повече от 10 пъти – от 500 на над 5000. В последните скали PANTONE FORMULA GUIDE цветовете са подредени по нов начин, като търсенето е много по-интуитивно от преди. Новост са индексът и номерирането на страниците, което спомага за по-лесното търсене на определен цвят. Нещо, което липсва в старите Pantone скали е индикаторът за оценка на осветеността, чрез който може да си спестите разходите за специализирани осветителни кутии. Чрез него може да проверите светлината в работното помещение и по този начин да сте уверени, че правите правилно сравняване на цветовете.

 

индикатор на осветеността 5000к

Нови печатни каталози
Освен добре познатите каталози със скали за промазани и непромазани хартии от Pantone са създали и PANTONE SOLID CHIPS каталог, в който от всеки цвят има по 6 от така наречените „чипове”. Тези каталози са особено интересни, тъй като лесно мострата може да бъде дадена на клиент, за да удостовери цвета в своя офис. Чрез наличието на еднаква мостра във всеки по веригата клиент – дизайнер – печатница също може лесно и бързо да се удостовери крайният резултат и да се избегнат грешки.

 

Пантон чипове

пантон бридж

 

Ново е и решението PANTONE PLUS SERIES STARTER GUIDE Solid Coated & Uncoated. То е подходящо за потребителите, които за първи път започват работа с тези скали, а също и за начинаещи дизайнери и студенти. Тази скала е умалена версия на PANTONE FORMULA GUIDE, която може да бъде закупена на по-ниска цена и включва в себе си 543 цвята, подбрани от всички библиотеки (включително пастелни, неонови и метализирани цветове, за които стана дума по-рано).

Чрез скалите PANTONE Color Bridge пък може да сравните отпечатания цвят чрез мастило по Pantone или чрез мастила по CMYK. Освен това под цветовете са посочени съставните им компоненти по RGB, CMYK и HTML.

Автор: пАнтон Даскалов

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/