Обновяването на Pantone скалите може да ви спести време и пари

8060
Обновяването на Pantone скалите може да ви спести време и пари

Ако не сте подменяли своите Pantone Guides и Chip Books в продължение на няколко години, не само пропускате възможности да изградите марката си и подобрите продуктите си с нови цветове. Освен това, най-вероятно гледате избледнели, пожълтели и по-друг начин неадекватни цветове. Това означава, че цвета, който виждате, вероятно не е същият, който виждат хората, с които работите. Нито този, който ще видите на отпечатъка. Това може да ви струва много работа, която трябва да повторите, време и пари.

 

остарели pantone скали

Когато вие, клиентите или изпълнителите ви вземат критични решения за цвета – като преглед на цветни проби или тиражни отпечатъци, работата с актуални скали може да ви спести много главоболия. Например:

 • Проблеми в комуникацията;
 • Многократно създаване и одобряване на мостри;
 • Разходи за изпращане и повторно изпращане на физически проби;
 • Посещения в печатници, време и разходи за пътувания;
 • Фрустрация;
 • Забавяния при влизане на поръчката в производство.

Някои причини, заради които се случва това:
Ефекти от стареенето и употреба: още ли са верни моите цветове?

Pantone Guides и Books се произвеждат и измерват на базата на високи производствени стандарти. Във всяко издание е вложено:

 • Прецизно контролирани за съответствие формули на мастилата и цялостно качество на производството;
 • По време на производство Pantone тестват всеки тираж веднъж на 200 листа. Целта е CIEDE2000 от 2.0 или по-малко и приемлива стойност от 96% за 2018
 • Отпечатани на масови комерсиални хартии с относително тегло 271 и 216 g/m2.
 • Визуално и дигитално съответствие с 2010 Pantone Master Standards

Въпреки всичко това никой печатен продукт не е вечен. Цветовете във вашия Pantone Guide или Chip Book могат да изгубят точността си с течение на времето в резултат на докосване, сгъване, неправилно съхранение, излагане на светлина и други фактори. Затова Pantone препоръчват подмяна на всеки 12-18 месеца в зависимост от начина на употреба и съхранение:

 • Докосване = размазване и отстраняване на пигмент заради естествените мазнини и отпечатъците на пръстите;
 • Търкане на страниците една в друга = надраскване или премахване на пигмента;
 • Излагане на светлина = избледняване;
 • Стареене на хартия = пожълтяване;
 • Влага от околната среда = ускорено стареене на хартията;
 • Естествено стареене на пигмента = по-бърза, забележима вариация на цветовете, особено при по-светлите и пастелни цветове.

Липсва ви цвят?
След представянето на Pantone Plus Series през 2010, има три допълнения към цветовата колекция. Вижте графиката – може да пропускате над 750 цвята.
Липсващите цветове могат да означават загуба на време при откриването на цветовете, които желаят клиентите и марките. Също така, не забравяйте, че Pantone цветовете са съобразени с прогнози за тенденциите и потребностите на пазара, което означава, че актуализацията им е важна в съвременния свят.

 

Липсва ви цвят?

Ръководство за производство: същият цвят ли гледа човекът, с когото работя?
Както можете да видите горе, възможно е вашата скала да е нова, но тази в печатницата да е само на няколко години и двете вече да не си съответстват точно, което да предизвика ненужна фрустрация, разходи и забавяне. Да стимулирате производителите и доставчиците си да поддържат актуалните версии на скалите, често е по-лесно на думи, отколкото на практика. Затова Pantone препоръчва винаги да добавяте към файловете си за печат физическа проба на цветовете, които желаете да постигнете при печат.
Solid Chips и On-Demand Prints са създадени, за да могат клиентите лесно да комуникират цветовете от Pantone Matching System (PMS) Spot Colors в перфориран формат или под формата на стикери, които могат да бъдат изпратени на печатниците със спецификациите на дизайна.

Спасението – Solid Chips
Ако имате съмнения в скалите, използвани от партньорите ви, можете да прилагате към проектите си Pantone Solid Chips, за да гарантирате точното цветовъзпроизвеждане.

 

Спасението - Solid Chips Pantone

Solid Chips са отличен инструмент за комуникация на цвета, защото:

 • Когато са прикачени към файлове с дизайн, те недвусмилено носят информацията за цвета;
 • Перфектни са за доставка и споделяне;
 • Дават на печатницата физическо представяне на цвета, което служи за референция при печат;
 • Продават се като няколко чипа за цвят и са лесни за подмяна.

В заключение…
Помнете:
Цветовите скали остаряват, което значи, че , че ако използвате старо издание, не виждате вярно цветовете, с които работите. Pantone препоръчва подмяна на 12-18 месеца.

Говорете с партньорите си в производството:
Дори да имате актуалните скали в ръцете си, нямате гаранция, че производството не използва стари версии. Помолете ги да ги сменят всяка година или им изпратете физическа референция за цвета като Solid Chips, Sticker Chips или Super Chips за да избегнете недоразуменията.

Бъдете подготвени
Уверете се, че имате актуалните, точни цветове под ръка, когато клиентите ви попитат.

Източник: pantone.com
Превод: Мартин Новев

Вижте от къде можете да си купите скали по Pantone. 

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.