Съвети за намиране и работа с Pantone цветове

3865
Съвети за намиране и работа с Pantone цветове

Pantone Matching System (PMS)Ако четирицветният метод за печат(CMYK) е като да смесите брашно, захар и бакпулвер, цветният печат по Pantone Matching System (PMS) е малко като да използвате предварително направена смес за кексове.

Нямате толкова много гъвкавост, както при вашата рецепта, но е чудесен избор, ако търсите последователен вкус, защото винаги знаете точно какво ще се получи.

Това ръководство ще ви преведе през определението за PMS цвят и неговите плюсове и минуси, както и през съвети и инструменти за намиране, съвпадение, идентифициране и конвертиране на PMS цветовете.

Какво е PMS цвят?
PMS (което е съкращение от Pantone Matching System) е система за цвета, базирана на над хиляда стандартизирани цвята мастило. Въпреки, че системата е била разработена първоначално от корпорацията Pantone, това е стандартът, използван от много производители на мастила в цял свят. За разлика от цветовата система CMYK, където по време на печатния процес се смесват циан, магента, жълто и черно мастило, PMS мастилата вече са смесени дълго преди да започне печатния процес. Това помага да се гарантира, че винаги ще получите цвета, който сте очаквали и ще минимизира разликите в целия тираж.

Имайте предвид, че Pantone цветове могат да бъдат с надпис coated (C) или uncoated (U). Coated цвета е реализиран за хартиени материали с покритие, а uncoated цвета е отпечатан на материали без покритие.

Предимства / недостатъци на PMS печата

Предимствата на PMS печатаПредимствата на PMS печата включват:

• Рентабилен вариант за светли покривни дизайни, съдържащи три или по-малко цветове
• Богати, наситени цветове, идеални за едноцветен дизайн
• Най-последователен цвят, без видими вариации между отпечатаните листове
• Най-добър избор за печат на определени цветове, като оранжево, сиво и тъмно синьо
• Достъп до уникални цветове, като например метални и неонови оттенъци
• Отличен за брандиране, тъй като съвпада с цвета на фирмено лого
• Отпечатва четливо малък текст, без размазани цветни аури

 

Недостатъците на PMS печата включват:
• По-малко рентабилен за дизайни с четири и повече цветове (без нюанси на един и същи цвят)
• По-малко подходящ за печат на цветни снимки

Pantone Color Book Инструменти за разглеждане и избор на PMS цветове

Pantone Color Book – Solid Coated/Uncoated Formula Guide
Въпреки че можете да правите дизайна, използвайки Pantone цветове в Photoshop, Illustrator или InDesign, цветовете на монитора на компютъра ви може да варират значително и почти никога няма да изглеждат точно по начина, като отпечатани PMS цветове, което прави всяка Pantone цветова скала, която можете да намерите онлайн ограничена за ползване. За да получите най-точна представа за това как ще изглежда вашият отпечатан PMS цвят, трябва да се отнесете до печатна версия на скалата за PMS цветовете.

Pantone предлага няколко издания, които представляват стандарт в индустрията за разглеждане и избор на PMS цветове, като най-популярното е Formula Guide, което включва 2161 плътни цветове, за печат на материали с покрития и без покрития. Не е евтино – 388 лева, но това все още е най-добрият избор, ако искате да елиминирате догадките, които идват с използването на онлайн PMS цветни таблици.

Pantone Color Finder Pantone Color Finder
Уебсайтът на Pantone разполага с търсачка, която обхваща всеки отделен PMS цвят, който предлагат. Тъй като ще го гледате на екрана на компютъра, този инструмент не е идеалният избор за визуализирането на цвета, който възнамерявате да отпечатате. Обаче, е много полезен, когато вече знаете името или референтния номер на специфичния цвят, който ви харесва и искате повече информация за него.

Просто въведете името на цвета или номера в полето и натиснете бутона „Search“. Ще можете да видите мостра от цвета, заедно със списък на цветните скали Pantone, в които може да бъде намерен. Можете също така да търсите за специфични термини като „синьо“, за да видите PMS цветовете с имена, които включват този термин.

 

Pantone X-Ref Pantone X-Ref
Да речем, че имате стандартен coated PMS цвят, който наистина харесвате и искате да използвате подобен цвят в метално мастило, неоново мастило или друга категория Pantone. Това е вашият инструмент.

С X- Ref можете да изберете цвят от една от цветните скали Pantone (като основните Formula Guides, Color Bridge, Pastels & Neons и т.н.) и да намерите най-близкия съвпадащ му цвят в другата скала.

Започнете, като кликнете върху „PANTONE Color Guide“ и изберете скалата, която съдържа цвета, който искате да съотнесете. След това кликнете върху „Color“, за да разгледате цветовете в тази скала и изберете въпросния цвят. Накрая, натиснете „X-Ref PANTONE Guide“ и изберете скалата, в която искате да се намери съвпадащия цвят.

 

 

CapsureСъвпадение на PMS цветовете от изображение, лого или повърхност

Искате вашият PMS дизайн да съвпада със съществуващ отпечатан дизайн, с част от брандирана витрина или дори със самия продукт?

Можете да използвате скалата на Pantone и да видите съвпадението на око, но ако имате малко допълнителни пари в бюджета за дизайн, помислете за използването на Capsure. Това е ръчен инструмент, който ви позволява да вземете проба от цвета от почти всяка повърхност, от която желаете и моментално да го съпоставите с най-близките налични PMS цветове. Имайте предвид, че цената му е 649 долара. Ако не можете да си го позволите, без допълнителни неудобства, ще трябва да се задоволите с нормална печатна цветна Pantone скала.

Ако искате вашият цвят да съответства на цвета от цифрово изображение (като например уебсайт или дигитална снимка), лесният за използване уеб инструмент Pick Color from Image може да ви помогне. За да го използвате, просто кликнете върху Browse, изберете изображението с цвета, който искате да съвпаднете и след това кликнете върху Upload. Изображението ще се появи на страницата. Сега, просто кликнете на мястото с цвета, който искате да съвпада (като фон на даден уебсайт, фланелка или част от текст). След това инструментът ще покаже PMS цветовете която най-много съвпадат с него.

 

уеб инструмент Pick Color from Image

Имайте предвид, че цифровите изображения използват цветова система RGB, така че никога няма да получите перфектно точно PMS съвпадение, но можете да получите най-близкия възможен цвят. Ако искате наистина точно цветово съвпадение, сравнете със скала Pantone или измерете с Capsure.

Идентифициране на PMS цветовете във вашия дизайн
При искане на оферта или поръчка на потребителски продукт, ще бъдете помолени да предоставите номера на всеки PMS цвят в дизайна, който възнамерявате да отпечатате. Ето как можете да получите тези числа, така че да можете да ги добавите към необходимите форми.

Използвайте този раздел, само ако вашия дизайн вече е проектиран с Pantone цветове. Ако сте създали дизайн с CMYK, който искате да печатате с PMS, първо ще трябва да конвертирате в PMS цветове.

Illustrator
Ако вече не е отворен, отворете Swatches прозореца, като кликнете Window и след това Swatches. Всеки цвят Pantone в дизайна ще бъде обозначен с PANTONE последвано от наименованието или препратка към PMS номера (като 801 U или Bright Green C).

 

pantone Illustrator


InDesign

Това по същество е същият метод, както при Illustrator. Отворете панела Swatches като кликнете Window > Color> Swatches. Всеки цвят Pantone в дизайна ще бъде обозначен с PANTONE последвано от референтния номер на PMS.

 

pantone InDesign

Photoshop
Кликнете два пъти върху лейъра, състоящ се от PMS цветни елементи. Кликнете Color Overlay и след това кликнете върху оцветения квадрат до „Blend Mode.“ Ако въпросният лейър е зададен като PMS color overlay, в този прозорец ще видите осветени името или номера на този цвят.

 

pantone Photoshop

Конвертиране на PMS цветове
Най-добре е да създадете дизайна, който възнамерявате да отпечатате с PMS мастила изполвайки Pantone цветове от самото начало, но ако вече сте го създали с RGB или CMYK цветове, можете да го превърнете в PMS, без прекалено много грижи.

Този урок демонстрира бърз и лесен начин за конвертиране в PMS с програмата Illustrator. (видео)

 

 

Освен това, можете да използвате този RGB / CMYK към PMS уеб инструмент, за да видите незабавно имената на PMS цветовете, които най-много приличат на RGB, CMYK или шестнадесетичен цвят.

Конвертиране на PMS цветове

 

Трябва само да въведете отделните цветови стойности за избрания цвят. Можете да въведете червено / зелено / синьо или циан / магента / жълто / черно. Можете също така да въведете стойности за HSV – hue, saturation, value (нюанс, наситеност и стойност) или шестнадесетичен код на цвета, който използвате на сайта. Всяко близко съвпадение с PMS цветове ще бъде показано автоматично. Това също е удобен инструмент, ако започвате дизайна от нулата и искате цветовете да отговарят възможно най-много на RGB или CMYK цветовете в друг проект.

 

Pantone Color Match Card

Pantone Color Match Card е картонена карта, която се използва, за да откриете най-близките цветове по Pantone от различни цветни повърхности, като използвате камерата на телефона си. Реално картата служи като еталон за калибрация на камерата на телефона. Работи само с одобрени конкретни модели мобилни устройства на различни производители.

Можете да намерите повече за нея тук.

Заключение
PMS цветният печат може да доведе до някои наистина впечатляващи произведения. Подобно на написването на хайку, всичко е въпрос на разбиране на нюансите и ограниченията на вашата среда. Работата в рамките на тези ограничения може действително да запали искрата на вашата креативност.

Източник: www.companyfolders.com
Текста написа: Мария Шабанска

 

Вижте още:

От къде да купя Pantone скали?

Колко е важно да разполагаме с актуални пантонски скали

Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.