Филтриране и откриване на шрифтове в приложенията на Adobe

7070
Филтриране и откриване на шрифтове в приложенията на Adobe

Photoshop вече може да разпознава шрифтове по изображение.

Има ли нещо по-лошо от това да се гмурнете в нов проект за дизайн и почти веднага да се сблъскате с избора на шрифтове? Е, сигурна съм, че има по-лоши неща, но това е проблем, с който се сблъсквам често. Да имаме под ръка широката гама шрифтове от Typekit е чудесно, но това често значи и че възможностите са толкова много, че изборът става труден. За щастие, има някои нови функции на Creative Cloud, които могат да ви помогнат да стесните селекцията и да се концентрирате по отношение на подбора на шрифтове.

Когато избирате начертание, което съответства на проекта ви, независимо дали е във Photoshop, InDesign или Illustrator, насочете се към панела Character. Изберете шрифт, който познавате и прегледайте списъка с примерен текст. Ако използвате Photoshop или Illustrator, задръжте курсора над всеки, за да прегледате текста. Още по-хубаво, можете да филтрирате селекцията, така че да не загубите ориентация в 70-те милиона шрифтове, които притежавате. От доста време насам, можем да маркираме шрифтове като любими и да разделяме шрифтовете от Typekit от тези, които не са оттам. Това е чудесно, разбира се, когато работите с колеги или клиенти, които също използват Creative Cloud абонамент, който включва Typekit. Това може да ви спести неприятните предупреждения за липсващи шрифтове. За съжаление това изчерпва възможностите на InDesign за филтриране на шрифтове, но другите две програми предлагат още вълнуващи възможности.

откриване на шрифтове в приложенията на Adobe

Филтрирайте шрифтовете по клас
Кликнете стрелката надолу на менюто за шрифта в панела Character или Control, за да видите опциите за филтриране. В секцията Filter, изберете един от осемте класа, например серифен или ръкописен. Това са същите класове, които използва Typekit за сортиране на шрифтовете. Когато изберете клас, в който искате да търсите, само шрифтовете включени в него се виждат в падащото меню. Имайте предвид, че ще видите всички заредени шрифтове, не само тези от Typekit.

откриване на шрифтове в приложенията на Adobe

Това може да ви спести много време, когато искате например серифен шрифт, но шрифтовете с орнаменти ви се пречкат, докато го избирате. Филтрирайте само серифните шрифтове и не губете време и концентрация.

Открийте подобни шрифтове
Независимо дали сте избрали шрифт на базата на определен клас или не, филтрирането не спира до тук.
Може би сте попаднали на шрифт, който наистина харесвате и се чудите дали можете да използвате друг шрифт на негово място. Тук можете да използвате опцията Find Similar може да ви помогне. Ако използвате тази драгоценна функция, тя ще ви покаже други шрифтове, които създават същото усещане като избрания в момента. Дори, ако сте започнали търсенето в определен клас, можете да се върнете и да изберете всички класове, за да получите повече резултати.

откриване на шрифтове в приложенията на Adobe

Това не е точна наука и резултатите често са спорни и понякога смехотворни. Но като цяло е доста полезен номер, който може да ви спести време. Пробвайте.

Откриване на шрифтове с Match Font
И тъй, тези функции са много удобни, ако работите във Photoshop или Illustrator и вие избирате шрифтовете, които да използвате в дизайна си. Понякога, обаче, нашата задача е да се превърнем в Шерлок и да разследваме кои са шрифтовете, които вече съществуват в изображението и да ги използваме отново. Не знам за вас, но аз съм доста сигурна, че не притежавам всеки шрифт, познат на човечеството, нито пък искам да преглеждам шрифт по шрифт колекция с колосален размер.
Функция, която потайно се появи във Photoshop миналата година е Match Font. Както предполага името, функцията открива шрифтове, които съответстват, и тази дефиниция е доста обща, на избраният текст в растерно изображение. Резултатът е сякаш са вкарали цялата What the Font общност в приложението. Резултатите не винаги са перфектни, но поне могат да ви насочат в правилната посока.

За да използвате функцията, уверете се, че курсора ви не е в текстово каре и открийте ясен единичен ред текст, от който да вземете проба. Отидете на Type > Match Font. Диалоговата кутия ви помага да изберете проба като настроите правоъгълник, подобно на функцията Crop. След като сте избрали зоната за търсене, ще видите списък с инсталираните шрифтове, които Photoshop смята за подходящи. Резултатите от Typekit, като правило са най-добри, но Match Font ще потърси и в системните шрифтове. Можете да сложите отметката “Show fonts available to sync from Typekit”, за да увеличите опциите си. Ако откриете съвпадение в шрифт от Typekit, който не сте инсталирали, можете да го направите незабавно от този диалогов прозорец. кликнете на иконката с облачето до желания шрифт и той ще се синхронизира и ще се премести този шрифт в списъка с инсталираните гарнитури.

откриване на шрифтове в приложенията на Adobe

След като сте видели предложенията на Match Font, ще искате да запомните кои ви се струват най-хубави. Разбира се, ако имате само един фаворит, можете просто да го изберете и да кликнете ОК. Ако имате няколко шрифта, между които не сте решили, можете да ги добавите в любимите си шрифтове и просто да ги приложите от панела Character, като филтрирате любимите си шрифтове.

откриване на шрифтове в приложенията на Adobe

Чакайте! Има още! Вместо просто да използвате Match Font, за да гледате или дори да добавяте в любими шрифтове, които намирате за подходящи, можете в реално време да видите как ще изглежда текста ви с тях. За да направите това, напишете текста си, след това изберете текстовия слой в панела Layers. Сега използвайте Match Font както е обяснено по-горе и когато изберете някое от предложенията му, текстът автоматично ще се форматира с него. Това няма да работи със шрифтове, които не са синхронизирани, затова ще се наложи първо да ги синхронизирате. Когато кликнете OK, избраният шрифт не само ще стане активен, но и ще бъде приложен към текста, който е в избрания слой. Яко!

Автор: Erica Gamet
Източник: creativepro.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.