10 предпечатни съвета за перфектни резултати

4233
10 предпечатни съвета за перфектни резултати

Много дизайнери мислят, че работата в CMYK е правилният подход, когато подготвят файлове за печат. Разбира се, винаги използваме мастила, базирани на CMYK, но това не значи, че е задължително да работите с CMYK файлове през цялото време. Можете да работите с RGB изображения като по този начин оптимизирате цветовете при печат и си спестите много време при обработката.
RGB цветови режим за изображенията във Photoshop
1.Използвайте RGB цветови режим за изображенията във Photoshop
За да можете да използвате повечето от съветите по-долу, ще ви се наложи да създадете и запазите всичките си изображения във Photoshop в RGB цветови режим. Ако имате опит в дизайна, вероятно си мислите, че това противоречи на нещата, на които са ви научили, сред които е да работите в CMYK. Технологията измина дълъг път и сега RGB цветовият режим е по-добър, защото предлага по-широка гама цветове и ви позволява да използвате едно изображение за няколко носителя, включително за печат и в интернет.

Представете си го по този начин: RGB цветовете (червено, зелено и синьо) са създадени със светлина. Затова мониторът на компютъра ви и телевизора използват RGB цветове, за да пресъздадат широките си цветови гами. CMYK цветовете (циан, магента, жълто, черно), от своя страна са създадени чрез нанасяне на мастило върху хартия. Тези цветове никога няма да бъдат толкова ярки или наситени, колкото цветовете на компютърния екран или телевизора, независимо колко мастило нанасяте по хартията. Затова, за да постигнете възможно най-широката цветова гама, трябва да запазвате файловете си във Photoshop в RGB цветово пространство. През повечето време, дори няма да ви се налага да мислите за това, тъй като почти всеки фотограф ще ви даде RGB снимки. Всичко, което трябва да направите е да ги запазите в този режим.

RGB цветови режим за изображенията във Photoshop

2. Задайте правилните цветови настройки
За да използвате успешно RGB изображение в Adobe InDesign, първо трябва да зададете подходящите цветови настройки. За щастие, Adobe направиха този процес наистина лесен в Creative Suite. Тук се намесва Adobe Bridge.

За да зададете цветови настройки в Bridge, изберете Edit → Creative Suite Color Settings и изберете региона си “North America Prepress 2,” “Europe Prepress 2″ или “Japan Prepress 2.” След като цъкнете “Apply,” настройките, които сте избрали, ще бъдат приложени към Adobe InDesign, Photoshop, Illustrator и Acrobat.

3. Зарежете EPS/TIFF файловете от Photoshop и вместо това използвайте PSD
След като сте запазили изображенията си в RGB и сте определили правилните цветови настройки, време е да започнете да създавате дизайна си. Все още ли пазите копия на работните си файлове във Photoshop като PSD и запазвате TIFF или EPS версии, които да поставяте в InDesign? Ако е така, пропускате някои ценни възможности.

Ако използвате InDesign от известно време, вероятно вече знаете, че той запазва прозрачните ефекти в PSD файлове, но това далеч не е всичко. Когато поставяте PSD файлове, InDesign запазва и режещите пътечки, допълнителните цветове, алфа каналите и векторната информация (като Smart Objects). Дори имате достъп до слоевете в PSD файла като изберете “Show Import Options”, когато поставяте изображението или като изберете Object → Object Layer Options по всяко време след това. С всички тези възможности, запазването на PSD файловете от Photoshop в друг формат е безсмислено.

4. Внимателно симулирайте CMYK, докато работите в RGB
Имайте предвид, че дори когато поставяте RGB изображения с яки и наситени цветове, InDesign всъщност ви показва как ще изглежда всяка снимка в CMYK. Това става, защото сте задали правилните настройки в Adobe Bridge. InDesign ги използва, за да покаже как точно ще изглежда всяко изображение, след като бъде преобразувано в CMYK цветови режим.
InDesign отива дори по-далеч и ви показва как ще изглеждат цветовете, когато бъдат отпечатани на определен тип хартия от определено устройство. Просто изберете View → Proof Setup → Custom. След това изберете крайно устройство от изскачащото меню “Device to Simulate” и отметнете “Simulate Paper Color”. След като цъкнете “OK”, цветовете на страницата ще се променят и ще станат по-тъмни и не толкова наситени. Например, ако искате да получите представа как ще изглежда дизайна ви, отпечатан на листова машина върху хромова хартия, изберете “Coated FOGRA27”. Тази функция е чудесна, защото ви дава ясна представа как ще изглеждат цветовете ви, когато бъдат отпечатани. Имайте предвид, обаче, че това има смисъл само при работа с калибриран монитор.

Ако използвате Photoshop, може би се чудите „Няма ли да е хубаво, ако Photoshop може да прави същото, така че да мога да видя какво става, когато RGB снимките ми бъдат преобразувани в CMYK?” Разбира се, той може. Само изберете View → Proof Colors, и се уверете, че “Working CMYK” в настроен от View → Proof Setup → Working CMYK. Когато работите така, не променяте цветовия режим на изображението. Можете да продължите да работите в RGB и да симулирате резултатите в CMYK. Това е още една причина да не превръщате Photoshop файловете си в CMYK.

5. Изберете правилните CMYK профили за поръчката
Има много различни типове хартия, като рециклирана и кафеникава хартия за вестници, гланцови хартии за списания, както и много хартии с различни цветове и повърхности за различни предназначения. Както можете да се досетите, всеки тип хартия има различни характеристики за печат. Рециклираната хартия, примерно, поема повече мастило и ако не вземете това предвид, красивите ви цветни снимки ще станат твърде тъмни и ще постигнете грозен кафеникав ефект.

И така, как да оптимизирате проектите си за всички видове хартия, с които може да се сблъскате? Това е лесната част. Стандартните CMYK мастила са тествани на всеки тип хартия. Начинът, по който се държат цианът, магентата, жълтото и черното, са документирани в ICC профил. Всичко, от което имате нужда, е да свалите тези цветови профили и да изберете правилния, когато записвате PDF от InDesign (Export → Output → Color Conversion & Destination). Ако не сте сигурни каква хартия ще използват в печатницата, просто ги попитайте.
Информацията от цветовите настройки на Adobe Bridge се използва от InDesign, за да определи начина на превръщане на RGB изображенията в CMYK цветово пространство когато създавате документа за печат. Като използвате InDesign вместо Photoshop, за да направите това, получавате предимствата, описани в следващата точка.

6. Използвайте InDesign вместо Photoshop, за да направите финалното преобразуване
Има няколко добри причини да направите това е InDesign:

 • Всички изображения се обработват наведнъж, вместо едно по едно преди да ги поставите в програмата.
 • Можете да използвате едно и също изображение за различни приложения. Например, можете да използвате картинката за брошура, списание или вестник. Ако конвертирате цветовете в InDesign той ще оптимизира RGB изображенията за всяко крайно устройство и хартия, които му посочите.
 • Можете да симулирате начина, по който цветовете в дизайна ви ще изглеждат на различни типове хартия като използвате същите RGB изображения.
 • Когато използвате Photoshop, за да преобразувате всичките си изображения в CMYK преди да ги поставите в InDesign, не позволявате на InDesign да оптимизира цветовете за различните типове крайни устройства и типове хартия. Ако първо преминете в CMYK и след това направите дизайна си, недалновидно ще промените настройките за максималното намастиляване и други важни характеристики на цвета, които са зададени предварително във файла от Photoshop, когато програмата го превръща от RGB в CMYK.
 • В резултат на това, когато обработвате цветовете и контраста по-късно, това, което виждате на екрана няма да изглежда по същия начин при печат, защото сте променили оптималните цветове.

7. Свалете всички профили
Има различни CMYK цветови профили за различните типове хартии и печатни процеси. Няколко организации предлагат ICC профили за различни ситуации.
Най-често използваните са:

 • Вестници: ISOnewspaper
 • Списания: ISOWebcoated

Пълноцветен офсет:

 • U.S. Web Coated (SWOP) v2
 • ISOCated_v2
 • ISOuncoated
 • Europe ISOCoated FOGRA27
 • (или по-новият стандарт, FOGRA39)

Можете да ги намерите профилите и други ресурси тук:

Всички профили могат да бъда използвани в целия Creative Suite 1, 2, 3 и 4. ICC Профилите трябва да се копират в следните папки:

 • Mac OS X: …/Library/ColorSync/Profiles
 • Windows: …Windowssystem32spooldriverscolor

8. Създайте перфектен CMYK PDF като използвате RGB изображения
След като сте свалили и инсталирали ICC профилите, те ще станат достъпни през InDesign. Дори не е нужно да изберете верния профили и да го прикачите към документа си в InDesign. Всичко, което трябва да направите е да изберете верния ICC профил, когато записвате документа си като (Export → Output → Color Conversion & Destination). Въпреки, че не е задължително да прикачите правилния CMYK профил, това е препоръчително, защото позволява на InDesign да напасне цветовете към избраните в “Proof Colors”.

След като изберете File → Export и посочите Adobe PDF като файлов формат, изберете “Output” в лявата част на диалоговия прозорец. Изберете правилното CMYK пространство от менюто“Destination”, за да позволите на InDesign да преобразува RGB изображенията в CMYK по най-добрия начин. Уверете се, че сте избрали “Convert to Destination (Preserve Numbers)” от падащото меню “Color Conversion”, така че цветовете, които сте създали в InDesign да запазят оригиналните си стойности.

9. Избягване на грешките при работа с RGB изображения и допълнителни цветове
Можете да използвате RGB изображения дори когато създавате луксозни продукти с щанца, преге или частично лакиране. Всичко, което трябва да направите е да подредите дизайна си в InDesign и след това да използвате допълнителен цвят, за да отбележите зони, които трябва да бъдат щанцовани или лакирани. Уверете се, че допълнителните цветове са поставен върху RGB изображенията и са настроени да се печатат върху тях: изберете Window → Attributes и отметнете “Overprint Fill” в панела.

Когато запишете документа като PDF, RGB изображенията ще бъдат преобразувани в CMYK, а всичките ви допълнителни цветове ще останат непроменени. Препоръчително е да ги прегледате в Adobe Acrobat, за да се уверите, че всичко, което трябва да е настроено като “Overprint” (Това става от Advanced → Print Production → Output Preview).

10. Споделете PDF файловете си с Acrobat.com
Сега всички проблеми са решени, освен един: как да доставите PDF с висока разделителна способност до клиента си и печатницата. Електронната поща не върши работа, защото файловете обикновено са твърде големи. Повечето печатници предлагат FTP, но много клиенти не знаят как да го използват. За щастие, изпращането на големи файлове е много по-лесно с Acrobat.com, безплатна интернет услуга, предлагана от Adobe.

Благодарение на него безплатно получавате пространство, в което можете да качите PDF файловете си с висока резолюция. Можете да изпратите имейл на клиента си, който дори съдържа малко изображение за преглед. Ако не искате Adobe да изпращат писма на клиентите ви, Acrobat.com позволява да създадете кратък URL,който да изпратите по електронната поща. Не се изисква клиентът ви или печатницата да имат регистрация, за да свалят файла.

Автор: Marco Kramer, smashingmagazine.com
Превод: Мартин Новев

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.