10 основни правила в дизайна

4207
10 основни правила в дизайна

За създаването на красив дизайн се изисква нещо повече от вдъхновение и добра идея, той изисква разбиране и познание на материята в основи.

Може да  прекарате години в изучаване на нюансите и разновидностите на дизайна, но ако нямате време, то има няколко базови елемента, които всеки дизайнер трябва да знае преди да започне да изпълнява проектите си. Дори и аматьорите в областта, които дизайнерстват само за развлечение могат да използват тези съвети.

Правилата са създадени за да бъдат нарушавани разбира се, но преди да започнете да ги нарушавате трябва да ги знаете.

Линии
Линията е първият и най-основен елемент в дизайна. В рисуването линия се нарича ходът на моливът (например) по права, но в графичният дизайн това е областта между всеки две свързани точки. Линиите са полезни при разделяне на пространството или за привличане на вниманието към определена част от изображението. Замислете се например как списанията използват линии за разделяне на  основния текст от заглавието или страничните полета.

Ето няколко примера за това какво обикновено си представяме като чуем думата линия:

Линии

Линии

Цвят
Цветът е един от най-очевидните елементи както за дизайнера, така и за потребителя. Той може да бъде конфигуриран самостоятелно като фон или да запълва различни елементи, като линии например. Цветът създава настроение и разказва историята на бранда. Всеки цвят казва нещо различно, а комбинациите им могат допълнително да изменят създаденото впечатление.

Цвят

Форма
Формата, геометрическа или органическа, добавя интерес. Формите са определен вид граници, както и линиите и цвета и често се използват за подсилване на част от дизайна. В крайна сметка всичко е форма, така че винаги трябва да мислим за това как различните елементи от дизайна създават форма и как тези форми си взаимодействат.

Форма

Пространство
Отрицателното пространство е един от най-непълноценно използваните и най-неразбраните аспекти в проектирането. Частите от дизайна, които се оставят празни (независимо дали са бели или в друг цвят), спомагат за създаването на общият образ. Използвайте празното пространство за създаване на форми, така както бихте ги създали и с всеки друг обект.

Пространство

Текстура
Измислянето за текстура при създаване на сайт или графичен дизайн е контра-интуитивно, тъй като дигиталният продукт не може да бъде докосван. Текстурата обаче може да придаде на двуизмерният продукт триизмерен външен вид.

Мащаб (размер)
Играта с мащабите и размера на вашите обекти, форми и други елементи добавя интересен акцент към цялостната композиция. Колко ли скучен би бил сайт, в който всичко е подбрано еднакво? Много. Също така трябва да отбележим, че размерът на вариациите в мащаба ще зависят от съдържанието на сайта и от смелостта на екипа.

Мащаб (размер)

Шрифт
Шрифтът е още една от основните части на дизайна. Подобно на цвета, текстурата и формата, шрифтовете придават настроение на цялостната композиция. Думите разбира се са важни, но и стилът им е не по-малко важен.

Акценти
Въпреки, че можете да привлечете вниманието към нещо просто като го подчертаете, елемента на акцентиране е по-скоро свързан с даден обект, цвят или доминиращ стил, които да придадат повече чувство на контраста.

Баланс
Балансът може да се изразява по два начина: в симетрия и в асиметрия. Повечето дизайнери, художници и творчески хора предпочитат да намират баланса в асиметрията, но ако се загледаме в забележителните форми на природата ще видим, че симетрията също има своето място.

Хармония
Хармонията е основната цел на графичният дизайнер, според Алекс Уайт, автор на книгата „The Elements на Graphic Design“. Нищо не трябва да бъде излишно.  Идеалният дизайн е достатъчно прост и никога не е претрупан.

Има още стотици правила когато става въпрос за създаване на красив дизайн, но тези десет са основни и най-важни.

Източник: creativemarket.com
Преведе: Радина Дойнова

Вижте още:
11 съвета за създаване на впечатляваща визитна картичка
10 предпечатни съвета за перфектни резултати

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.