11 съвета за създаване на впечатляваща визитна картичка

5011
11 съвета за създаване на впечатляваща визитна картичка

Как да направим оригинална и нестандартна визитка? Вашата визитка често е първият контакт на потенциалния клиент с вашата компания. Затова един от най-добрите начини да го насърчите да разбере повече за вас и вашия бизнес е като го заинтригувате с добре проектирана и лесна за разбиране визитка. Следвайте съветите дадени долу и ще създадете отлична визитна картичка.

Кой, какво, къде, защо?

1. Може да звучи очевидно, но първото (и най-важно), което трябва да се вземе предвид при проектиране визитна картичка, е информацията, която искате да се предадете. Уверете се, че вашето име, длъжност и име на фирмата или лого са ясно показани. Помислете внимателно за това кои данни за контакт да включите – трябва да се намери баланса между осигуряването на достатъчно контакти, без визитката да изглежда претрупана. Вашият сайт, имейл адрес и телефонен номер са от съществено значение. Много фирми вече не включват адрес на визитките си, така че ако се борите за пространство, можете да го премахнете от своя дизайн.

визитка клапа

Направете визитката четивна

2. Ако имате много информация, която държите да бъде показана, може да се изкушите да намалите размера на буквите (кегела). Пазете се от малкия текст! На екрана той често може да изглежда добре, но след отпечатване се превръща в нечитаем. Като общо правило, използваният кегел не трябва да е по-малък от 8pt. Също така не забравяйте за самия шрифт: не се изкушавайте да използвате Comic Sans или друг подобен, който е труден за разбиране.

визитка с qr код

QR кодове

3. Друг начин за спестяване на пространство е създаването на QR код. Той осигурява чист начин за включване на много информация без да прави визитната картичка претрупана. QR кодът създава връзка между напечатаното съдържание и това, което се намира онлайн, тоест чрез просто сканиране на кода хората могат лесно и бързо да открият сайта ви. Друг плюс на този вид кодове, е че има достатъчно много безплатни онлайн генератори, които можете да използвате.

визитка пейка

Цветна или обикновена

4. Ярките цветове, когато се използват правилно могат да направят визитната картичка  открояваща се. Тази тактика често се използва от дизайн и творчески студия с цел да се появяват като свежи, вълнуващи и оригинални. Въпреки това, не подценявайте силата на простотата. Обикновен черно-бял дизайн може да бъде толкова запомнящ се и въздействащ колкото и цветен като често може да се приеме и като по-стилен.

Релеф

5. Ако мислите, че визитката ви ще стана скучна, ако е черно-бяла, можете да направите някои думи или елементи релефни.
Релефът ще направи визитката ви по-осезаема. Изследвания показват, че когато са задействани повече сетива, възприятието на обекта е по-добро, така че хората ще бъдат по-склонни да се досетят за вашата фирма.

Избор на цвят

6. Най-мъдрото решение е да използвате фирмените си цветове, ако имате такива. Ако не разполагате с фирмени цветове сте свободни да изберете всеки един цвят, стига той да ви хареса. Трябва само да внимавате да не се получи „сблъсък на цветове“ във визитката ви.

визитка топка

Визуално съдържание

7. Снимките говорят повече от думите. Това твърдение е вярно за визитните картички. Писменото съдържание от едната страна на картичката е задължително, но спестете другата за нещо по-визуално. Може да използвате пространството, за да покажете изображение на ваш продукт, или нещо свързано с вашия бизнес или с логото на компанията ви. Каквото и да правите, не го оставяйте празно.

Граници

8. Не оставяйте точни граници в дизайна на своята визитка. Печатът никога не е точен на 100%, затова и перфектните, симетрични граници на монитора могат да се получат неправилно при печат. Препоръчителното правило е да оставяте по три милиметра от същия цвят след края на ръбовете на вашата визитка.

Безопасна зона

9. Така наречената „безопасна зона“ се намира в центъра на визитната картичка. Тя е относително защитена от  грешки при обрязването, затова е препоръчително най-важната ви информация да се намира именно там.

Дебелина на хартията

10. Помислете за дебелината на хартията, която ще изберете. По-плътните визитни картички често се оценяват като по-скъпи, а визитните картички отпечатани на хартия под 300гр. често са прекалено тънки, което ги кара да изглеждат евтини. Опитайте се да мислите за визитката си като за ръкостискане – никой не харесва хилавите ръкостискания, защо тогава хилавите визитки да са харесват?

визитки от синтетична хартия

Запазете простотата

11. Можете да се изкушите да използвате необичайни материали за визитната си картичка и това със сигурност няма да остане незабелязано. Но имайте предвид, че хората често дописват разни подробности на визитките като например откъде са я взели или името на общ познат. Това ще е доста трудно, ако визитката ви е направена от метал, дърво или др.

Разгледайте нестандартни визитки направени в България: printidea.info

В помощ на тези, които искат да си изработят визитки:
Сайт, на който можете да си проектирате сами визитката и да си я поръчате: print2day.bg

За професионалисти:
Фирми предлагащи релефни хартии.
Фирми предлагащи ефектни хартии.
Фирми предлагащи преговане.
Фирми предлагащи топъл/голд печат
Фирми печатащи с бял цвят.
Фирми предлагащи дигитален печат на визитки

Източник: creativemarket.com
Преведе: Радина Дойнова

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.