CMYK срещу RGB

3565
CMYK срещу RGB

CMYK срещу RGB

 

От зората на настолната издателска дейност, винаги е било закон Божи, че „Ти трябва да конвертираш в CMYK“. Тези, които подават файлове в RGB се смятаха за неосведомени, дори нецивилизовани.

Въпреки това, правилата се променят благодарение на увеличената употреба на цифровия печат. Въпреки, че тези устройства използват мастила, или тонери, наречени циан, магента, жълто и черно, тези мастила имат различен състав на пигментите от офсетовите мастила и по-широка цветова гама от тях. Мастиленоструйните устройства, като широкоформатните принтери, използват допълнителни цветове като светъл циан, розов, светло жълто, оранжево и зелено, които допълнително разширява цветовия обхват, който могат да отпечатат.

Звучи като добър момент да отворим кутия много цветни червеи. Печатниците години наред са ви казвали да конвертирате изображенията си в CMYK преди да подадете файловете си за печат. Сега ще ви кажа защо може и да няма нужда да го правите. Защото много цифрови устройства щастливо храносмилат RGB и могат да осигурят по-жизнерадостен отпечатък чрез обработка на RGB съдържание.

Когато конвертирате в CMYK, частта от цветовата гама, която остава извън CMYK се губи и някои от най-ярките ви цветове изчезват завинаги.

Ако работите с много шарени RGB изображения (например тропически птици), опитайте този дребен експеримент:
1. Отворете RGB снимката във Photoshop, можете дори да я направите по-ярка с помощта на Hue/Saturation или Vibrance. Давайте смело, това е научен експеримент, не изкуство.
2. Изберете Edit > Color Settings. В горната част на диалоговия прозорец изберете North America Prepress 2 и цъкнете OK.
3. Изберете View > Proof Colors. Разликата може да не е огромна, но пробвайте да включите и изключите бързо Proof Colors с помощта на клавишните комбинации (PC: Ctrl-Y; Mac: Cmd-Y) и гледайте за разликата в синьото и зеленото. Разликата е особено забележима в неоново зеленото.
4. Изберете View > Gamut Warning. Сивите зони са тези, в които RGB цветът ще бъде пренасочен към CMYK, заради по-тясната цветова гама на CMYK.

Това ви дава представа за обхвата цветове, които ще загубите при обръщането към CMYK — а много от този цвят може да бъде отпечатан на много цифрови устройства. Разбира се, попитайте в печатницата преди да изпратите файловете си за печат, за да сте сигурни, че изпращате това, което искат. Просто не се изненадвайте, ако те кажат „RGB е OK.”

RGB като цветово пространство за работа

Тъй като RGB гамата е по-широка от CMYK, често е за предпочитане да извършвате цветовите и други корекции в RGB файловете, като ги конвертирате в CMYK (ако е нужно) възможно най-късно в процеса. Ако работите в система за управление на работния процес с пълно управление на цветовете, ще пазите изображенията си като RGB с ICC профили. Международният консорциум по цветовете (ICC) е формиран от група доставчици на графичната индустрия. Целта му е да наложи употреба и стандартизация на инструментите за управление на цвета. ICC профилите са метод за описване на характеристиките на устройства като скенери, печатни машини и принтери за оптимални резултати. Конвертирането няма да се случи преди поръчката да бъде подадена към крайното устройство. Много от днешните софтуерни решения предлагат усъвършенствана поддръжка на управлението на цветовете. Например, когато записвате PDF за печат, InDesign ще извърши същото конвертиране от RGB към CMYK, което би направил Photoshop (ако сте синхронизирали цветовите настройки на приложенията си от Adobe).

Какво, ако печатницата държи на CMYK изображения?

Някои доставчици на печатни услуги и клиентите им имат решение за работен процес с цялостно управление на цветовете като част от стандартния си начин на действие. Но много печатници очакват CMYK, когато подавате файловете си за печат, защото вярват, че това е естественият начин, особено, когато поръчката трябва да бъде отпечатана на офсетова печатна машина (за разлика от цифровите печатни машини). Консултирайте се с вашата печатница, за да разберете какви са предпочитанията там. Ако използвате цифрова фотография или сканирате собствените си рисунки или снимки, от печатницата трябва да са в състояние да ви осигурят предпочитаните си настройки, за да извършите правилно конвертиране към CMYK.

Източник: creativepro.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.