Какво означава стикерът „Pantone Validated“ на лаптопа ви

7186
Какво означава стикерът „Pantone Validated“ на лаптопа ви

Тук можете да прочетете какво в действителност означава тази декларация.

Напоследък някои преносими компютри, предназначени за дизайн имат „Pantone Validated“ екрани. Сред тях са продуктите от сериите Asus ZenBook Pro и Acer Concept D. От гледна точка на маркетинга, стикерът е представен като индикация за относително точно възпроизвеждане на цветовете. Причината за това е, че хората, които имат потребност от точно възпроизвеждане на цветове от Pantone Matching System (PMS) е много по-малък от този на потребителите, които ще разпознаят името на компанията и ще вземат решение за покупка, защото са чували за Pantone.

 

Pantone Validated

 

Обобщено казано, логото е лесен начин за представяне на комплексни параметри, спецификации и сертификации, които повечето потребители не разбират и от които не се интересуват. Логото е лесен и ефективен начин за отличаване на продуктите.

За какво са подходящи „Pantone Validated“ екраните

Pantone сертификацията съществува за различни устройства, като опцията за екрани е добавена последно. Тъй като PMS е базирана на печата с CMYCOGV. Рефлективните цветови пространства като правило имат по-тясна цветова гама от емисионните, използвани от екраните. Тоест цветовото пространство, на PMS е по-ограничено от стандартната sRGB гама. Диаграмите, които можете да видите, всъщност са разрез на триизмерна фигура, така че разликата е значително по-голяма, отколкото изглежда в двуизмерното пространство.

 

Pantone Validated

 

Иначе казано, ако се занимавате с подготовка за материали за печат, „Pantone Validated“ екранът може да ви помогне да придобиете по-ясна представа за цветовете на печат и да бъде смислена инвестиция.

Какво НЕ означава „Pantone Validated

„Pantone Validaтед“ не казва нищо за цветовъзпроизвеждането извън гамата, дефинирана от PMS, освен може би, че екранът има по-малки толеранси на възпроизвеждане на цветове с ниска наситеност от средното за стандартен дисплей. PMS не покрива изцяло дори старото sRGB пространство. Това означава, че сертифицираните екрани не са подходящи за видеообработка, освен може би за реклами, в които възпроизвеждането на цвета на марката е критично.

Калибрацията

Важно е да имате предвид, че, освен ако не е изрично заявено от производителя, не трябва да допускате, че „Pantone Validated“ екрана е фабрично калибриран. Калибрацията осигурява необходимата информация, която софтуерът използва, за да покаже на екрана максимално точен цвят.

На практика липсата на калибрация означава, че мониторът теоретично е способен да възпроизведе цветовете по PMS, но Windows не може да използва тази възможност и ще го третира като стандартен екран.

Ако производителят не го обяви специално (което за момента не се случва) „Pantone Validated екранът може да има качества, които варират в много широки граници – от много добро цветовъзпроизвеждане до покривано на минималните стандарти. Няма дори как да знаете дали той се справя отлично в sRGB, но не толкова добре в разширеното Adobe RGB пространство.

Използван източник за статията е  www.cnet.com

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.