ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Решете проблема на принтера си - част 1 - бендинг

Решете проблема на принтера си - част 1 - бендинг

Неделя, 6 Ноември 2016 ( прочетена 4457 пъти)
бендинг бандиинг

 

Широкоформатните мастиленоструйни принтери днес могат да създадат прекрасни отпечатъци със скорости, нечувани до сега и изключително качество. С правилна поддръжка, висококачественият принтер ще продължи да работи отлично ден след ден в продължение на очаквания си живот.

Но въпреки всичко, понякога възникват проблеми. Всяка печатница рано или късно се сблъсква с проблем с широкоформатния си принтер, независимо от марката или размера на устройството.

Няма ли да е хубаво да знаете какво да направите, за да решите проблема сами преди да се обадите на човека от поддръжката?

Свързахме се с техници на широкоформатни принтери от четири производителя – Roland DGA, Mimaki USA, Mutoh America и Seiko Instruments USA и ги помолихме да споделят добри съвети как да отстраните проблемите на принтера си, когато настъпи някой от следните проблеми:

  • Бендинг
  • Надирания от главата
  • Запушена дюза
  • Сателити
  • Лоша адхезия на мастилото
  • Лошо съхнене на UV отпечатъци
  • Статично електричество и полепване на прах

Всички техници са на мнения, че потребителите трябва винаги да спазват препоръките на производителя, когато се заемат с поддръжка или настройка. Техниците по поддръжка предлагат практични и до голяма степен подобни, съвети за много от проблемните ситуации, но има и разлики. Надяваме се да извлечете един-два полезни трика от тези професионалисти.

Бендинг
„Най-масовите и лесни за отстраняване причинители на бендинга са настройките за подаване на материала за печат, неподходящи условия на околната среда и сложността на задачата за печат. Мастиленоструйните принтери печатат чрез застъпващи се хоризонтални редове точки, които нанасят на медията. Всеки принтер има механизъм, който настройва скоростта, с която се подава материала, докато той се придвижва напред. За някои модели това се настройва автоматично; други използват ръчна процедура. Ако стъпката на подаването на медията е твърде малка, тъмни успоредни линии се появяват на отпечатъка. Ако е твърде голям, ще се виждат линии с по-ниска плътност.

Въпреки че причините за бендинга са трудни за идентифициране, ако започнете с прост файл, ще ви бъде по-лесно да идентифицирате корена на проблема. Твърде сложните файлове за печат правят проблемите с бендинга трудни за идентифициране. Обикновени CMYK правоъгълници, разположени в една посока могат да бъдат използвани, за да изолират проблеми с подаването на медията, проблеми с цветовите канали или упорити проблеми с производствената среда. Модерните инкджет принтери имат усъвършенствани функции за коригиране на работата на дюзите, сложни мотиви за маскиране и алгоритми за дифузия, които прикриват бендинга. Ако е възможно, временно изключете тези функции, за да можете да идентифицирате проблемите с бендинга лесно.”

Evan Osiek, мениджър на техническия център, Mimaki USA

„Има няколко основни причини за бендинга, сред които са хардуерът на принтера, производствената среда, настройките на RIP-а, материалът за печат и мастилата. Ако използвате Mutoh ValueJet принтери, преди да се обадите на сервиза е важно да се уверите, че настройката на подаването (разстоянието, с което напредва медията преди всяко преминаване на главата) е точно и е съобразено с медията, на която печатате.

Уверете се, че сте избрали правилен профил и че настройките не са се променили и нямат нужда от корекция. Уверете се, че температурата и влажността в производственото помещение са в допустимите граници. Опитайте друг материал за печат, ако проблемът се наблюдава на различни медии или се наблюдава само при една от тях. Също така, проверете дюзите на принтера, за да сте сигурни, че няма проблеми с тях.”

Mike Bisson, директор на поддръжката, Mutoh America

„В случай на бендинг, проверете тези три неща: (1) Проверете дали дюзите работят без запушване или отклонения. Ако са запушени, използвайте функция за почистване или компенсация за проблемните дюзи. (2) Проверете дали настройката за подаването на материала за печат е правилна за типа медия, който е зареден. (3) Проверете дали двупосочната корекция е правилна, когато печатате в такъв режим. Използването на интелигентна технология за контрол на преминаването на главите ще помогне. ”

Jun Kurokawa, инженер по технически маркетинг, Seiko Instruments USA

„Бендингът съществува в много форми. Най-често срещаният е хоризонтален бендинг, перпендикулярен на дължината на машината в посоката, в която се движи печатащата глава. Хоризонталният бендинг може да е под формата на бели или тъмни черти. Ако наблюдаваме подобен тип бендинг, проверяваме състоянието на машината и зададената скорост на печат. Други стъпки на отстраняване на проблема включват калибрация на подаването на материала, настройки на температурата, двупосочна калибрация и, най-критично от всичко, използване на правилния профил за материала, на който печатате.

Вертикалният бендинг, от друга страна е успореден на посоката на подаване на материала. Въпреки, че често се диагностицира като проблем на главата, това в действителност се дължи на подравняването на механизма, който придвижва главата. Когато той не е настроен правилно, се появява вертикален бендинг. Това е особено забележимо в режими на двупосочен печат.”
Jay Roberts, продуктов мениджър, UV принтери, Roland DGA

Източник: sdgmag.com
Превод: Мартин Новев


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Гед ООД
Фирмата е представител на Kodak, Epson, Enfocus, Hybrid Software, Arden Software, Glunz&Jensen, Degraf, Vianord, CGS, CMA Imaging, Peret, Techkon и др.
gedbg.com
ПираПринт
Сублимационен печат върху полиестерен текстил и трикотаж. Ситопечат върху текстил и трикотаж. Бродерия, апликация и паети върху текстил и трикотаж.
piraprint.com
Джей Пойнт ООД
Широкоформатен дигитален печат, дигитален офсетов печат.
j-point.net

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Акаунт - дигитален широкоформатен печат
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Асистент-сътрудник
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама