ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Решете проблема на принтера си - част 2 – задиране на главата

Решете проблема на принтера си - част 2 – задиране на главата

Сряда, 9 Ноември 2016 ( прочетена 3621 пъти)
задиране на главата

Научете какво можете да направите, за да отстраните такъв проблем на мастиленоструйния си принтер, преди да се обадите на сервиза.

“Задирането на главата може да се получат когато материалът за печат или чуждо тяло влязат в контакт с долната част на печатащата глава. Винаги проверявайте дали механизмът на главата се движи безпроблемно от дясно на ляво без да се докосва до материала и/или чужди тела в целия ход на механизма (включително подпухнал тампон за абсорбиране на излишното мастило). За ролни медии за печат, уверете се, че настройките за температура на RIP-а не са толкова високи, че да причинят издуване, което може да е достатъчно голямо, за да доведе до контакт с главата (топлината ще доведе до разтягане на материалите за печат на банери и винила. Ако е нужно, отдалечете главата от медията. Контактът между главата и други тела в по-леки случаи може да доведе до отказ на дюзи (съответно бендинг и неприемливо качество на печат). По тежки случаи могат да доведат до повреди на главата, които не се покриват от гаранцията.

Mike Bisson, директор на поддръжката, Mutoh America

„В случай на задиране на главата, следвайте следните стъпки: (1) махнете материала за печат внимателно, така, че да не повредите главите повече. (2) Активирайте процес за възстановяване или почистване на печатащата глава. Ако не проработи, опитайте алтернативно (по-дълго) възстановяване/почистване на принтера. (3) За да избегнете допълнителни задирания, променете настройките на температурата, за да намалите набръчкването и отдалечете механизма на главата, за да увеличите разстоянието до повърхността на материала.”

Jun Kurokawa, инженер по технически маркетинг, Seiko Instruments USA

„Задиранията на главата се случват често, дори на опитни оператори на принтери. Няма ясно определен начин да предотвратите изцяло този проблем, заради променливи на околната среда като температура и влажност. Качеството на материала за печат е основна причина за подобни проблеми. В този случай „получаваш това, за което плащаш“ важи с пълна сила. Някои препоръки за предотвратяване на задирания са да използвате водачи за медията за печат, да използвате правилни настройки на температурата за конкретния материал, да зареждате материала правилно, да използвате настройките за височината на главата, които много машини имат. Също така, използвайте система за навиване на отпечатания материал на рола (в случай, че е налична) и вакуумна система, която да изпъва медията.“

Jay Roberts, продуктов мениджър, UV принтери, Roland DGA

„Задиранията на главата, както предполага и името им, са причинени от малък или по-сериозен контакт между печатащата глава и материала. По-лекият контакт на мастиленоструйната глава ще размаже печата или ще създаде тънки хоризонтални линии на произволни места. По-сериозните сблъсъци могат да доведат до повреди на главите, а в някои случаи и на самия принтер. Мастиленоструйните глави трябва да печатат от разстояние от 2.0mm до 3.0mm от повърхността на материала за идеални резултати на печат. Материал, който не остава изпънат, разтяга се при излгане на топлина или подпухва от водното съдържание на мастилата, ще причини задирания.“

„Най-важният фактор за избягване на сблъсъци между главата и материала е да гарантирате, че повърхността му е равна. При солвентните и латексови машини, използвайте най-ниската възможна температура, която гарантира качествен отпечатък. Настройване на задните нагреватели на по-висока температура от тази на печатащата глава също ще помогне да избегнете вариации във височината на материала под главата. UV принтерите могат да печатат на широка гама материали. Когато е нужно, разстоянието от главата до печата може да се увеличи до повече от 3.0mm, за да намали вероятността от задирания. Имайте предвид, обаче, че всяка десета от милиметър над 3.0mm значително влошава качеството на печат. Отпечатък, който изглежда чудесно при 3.0mm може да не е продаваем при 3.5mm.”

 

Evan Osiek, мениджър на техническия център, Mimaki USA

Източник: sdgmag.com
Превод: Мартин Новев


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Полихром Сервиз ЕООД
Дистрибутор на мастила и праймери за флексопечат на TOYO INK – Япония. Агент на Flexoclean лидер в областта на разработването и производството на уникални почистващи продукти за флексо печат и дълбок печат. Широка гама UV мастила за офсетов и флексо печат и др..
polychrome.info
Комитекс ООД
КОМИТЕКС ООД е водещ доставчик на картови системи и устройства за четене и запис на карти. Разполага с модерна печатна база за персонализация и мелйнг на пластмасови карти.
comitex.net
Арагорн ЕООД
Фирмата предлага техника и консумативи за сублимационен и директен печат в/у текстил. Предлагаме широкоформатни принтери.
printontextile.eu

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
СПЕЦИАЛИСТ ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ
гр. София
фирма GPTS Ltd

Резач на прав нож
гр. София
фирма ЦИАН ЕООД

Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама