ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Решете проблема на принтера си - част 3 – запушена дюза

Решете проблема на принтера си - част 3 – запушена дюза

Вторник, 15 Ноември 2016 ( прочетена 4872 пъти)
запушени дюзи проблеми

 

„При подозрение за запушена дюза, пробвайте тези три стъпки:

  • уверете се, че имате налични всички нужни консумативи за поддръжка и че те са сменени, ако това се налага.
  • установете дали има липсваща или запушена дюза според инструкциите.
  • пуснете процесът за възстановяване на главата на принтера. Ако не проработи, пробвайте алтернативния (по-дълъг) процес за възстановяване/почистване на принтера.

Принтерите от серията ColorPainter M-64 имат Smart Nozzle Mapping (SNM) технология, която автоматично компенсира запушените дюзи, така че можете да продължите да печатате с перфектно качество и да отстраните проблема по-късно.”

Jun Kurokawa, инженер по технически маркетинг, Seiko Instruments USA

„Правилно поддържаните (чисти) машини рядко има този проблем. Запушените дюзи на печатащата глава или тези с отклонения могат да доведат до забележимо влошаване на качеството на печат. Технологията Intelligent Pass Control на Roland позволява печат на плавни преливки, дори при липсващи дюзи. Ако неработещите дюзи започнат да влияят на качеството на печата, потребителят може да активира процедурата за почистване на машината, която обикновено отстранява проблема. Ако дюзите не могат да бъдат възстановени чрез различни нива на цикъла за почистване, препоръчваме машината да бъде почистена, включително ръчно почистване на главите с подходящ препарат. Може да се наложи и подмяна на чистачката или капачката на механизма за подаване на мастило. Поддържането на машината и производствената среда чисти е отлично начало на превенцията на запушване на дюзите заради отпадъци.”

Jay Roberts, продуктов мениджър, UV принтери, Roland DGA

„Стандартната функция за почистване на главата се използва за възстановяване на запушени дюзи. Използването на мастила, препоръчани от производителя, е най-добрата защита срещу запушени дюзи. Като производител на принтери, ние разработваме и подбираме комплекти мастила, които съответстват идеално на машината. В нормална офис обстановка печатащите глави трябва да работят между три и пет години без нито една липсваща, запушена или работеща неправилно дюза. Всекидневната поддръжка е критична за правилната работа на принтера.

Много нови принтери предлагат няколко автоматизирани функции за почистване, които могат да увеличат живота на главата и да намалят нуждата от поддръжка. Дори и с тази напреднала технология, всички принтери имат нужда от всекидневни грижи и поддръжка. Зоната около главите и механизмът за почистване трябва да бъдат проверявани и почиствани всеки ден. Филтрите за въздух и мастило трябва да бъдат инспектирани и подменяни според инструкциите. Добре поддържаните пиезо принтери ще имат малко, ако изобщо имат, запушени дюзи..”

Evan Osiek, мениджър на техническия център, Mimaki USA

„Задиранията на главата, стари или непочистени капачки на системата за подаване на мастило, мръсни чистачки и други са сред причините за проблеми на дюзите. По отношение на Mutoh ValueJet принтерите, ако дюзи се появяват и изчезват по време на процеса на почистване и проверка на дюзите след него, вероятно дюзите не са запушени, а системата на капачката не се почиства добре по време на процедурата. Внимателно почистете около печатащата глава, като използвате малко огледалце, за да проверите задната ѝ част, след което почистете около капачката. Изчезването и появяването на дюзи може да се дължи и на загуба на вакуум или проблем на помпата за мастило.

Постоянно липсваща дюза на същото място може да е индикация за запушване. Уверете се, че капачката уплътнява добре. Напоете главата – използвайте парцалче, което не оставя влакна, в препарат за почистване, предназначен за вашия тип мастило и го оставете върху механизма на капачката. Внимателно преместете механизмът, който движи главата и самата нея над механизма на капачката и го оставете там. Добре е да го оставите за един час, за да може препаратът да разтвори пигментът в запушените дюзи. При нужда повторете.”

Mike Bisson, директор на поддръжката, Mutoh America

Източник: sdgmag.com
Превод: Мартин Новев

Вижте още:
Решете проблема на принтера си - част 1 - бендинг
Решете проблемът на принтера си - част 2 – задиране 


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Полифлекс ООД
Произвежда фотополимерни печатни форми (клишета) за флексопечат на гъвкави опаковки, етикети, опаковки от вълнообразен картон и др.
polyflexbg.com
Анталис България EООД
Доставки на хария и картони.
antalis.bg
Графотрейд ЕООД
Търговия с използвани печатни машини и оборудване
graphotrade.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Technical Assistant Packaging
гр. София
фирма ФИКОСОТА ООД

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама