ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Решете проблема на принтера си - част 4 – сателити

Решете проблема на принтера си - част 4 – сателити

Понеделник, 21 Ноември 2016 ( прочетена 4994 пъти)
fisheye print problem

 

„Този проблем често е наричан и „рибешко око“ на отпечатъка. Най-често появата му е свързана с частици прах, които попадат на материала за печат преди или по време на процеса на печат, които пречат на правилното полагане на мастилото. Прахът може да е попадне там заради неправилна вентилация на помещението. Отдушници или вентилатори в близост до машината могат да разпръскват частици наоколо и част от тях да попаднат върху медията. Добър начин да предотвратите този проблем е да инсталирате машината в зона, в която движението на въздуха е сведено до минимум или е създадено положително налягане и постъпващия въздух се филтрира.

Съхраняването на материала за печат в изправено положение (вертикално) също може да попречи на праха да попадне на повърхността му. Сателитите на гланцови материали са най-забележими, заради натрупването на прах заради статичното електричество в околната среда. Количеството прах може да бъде намалено чрез правилно почистване на машината и работното помещение, правилно съхранение на материалите и подходящи температура и влажност. Както със задиранията на главата, качеството на медията също може да повлияе.“

Jay Roberts, продуктов мениджър, UV принтери, Roland DGA

„Както всяка процедура по отстраняване на проблем, важно е да изолирате факторът, който го причинява. Сателитите са капки мастило, които попадат в зона, в която не им е мястото. За пример може да послужи мръсно жълто, причинено от разпръскване на черни точки на жълт фон. Проблемът може да се появи на отпечатъка в резултат от настройка на цветовия профил или да бъде причинен от самия принтер. Първата стъпка е да изолирате причината.

Обикновени вертикални CMYK правоъгълници са чудесно място, от което да започнете. Търсете грешки в CMYK отпечатъка. Ако правоъгълниците не са отпечатани добре, може да има проблем с принтера. Повечето производители на мастиленоструйни принтери ще ви осигурят тестов файл, който да ви помогне да намерите проблема. Опитайте други цветови профили, за да видите дали има повторяемост на проблема. Ако сателитите продължат да се появяват, може да се наложи да се обърнете към специалист по поддръжка.“

Evan Osiek, мениджър на техническия център, Mimaki USA

„Сателитните точки почти винаги са резултата от частици прах или дефекти на материала за печат. Използвайте парцалче, което не оставя влакна, напоено с изопропилов алкохол, за да почистите материала преди печат. Ако сателитите продължат да се появяват, опитайте да увеличите температурата. Заредете друга ролка и/или тип медия, за да установите дали проблемът е свързан с материала за печат или е независим от него.

Mike Bisson, директор на поддръжката, Mutoh America

„Ако използвате материал от твърда пластмаса като PET филм, статичното електричество от него може да доведе до сателити. Премахването на статичното електричество с йонизатор ще реши проблема, ако случаят е такъв. Някои машини като ColorPainter M-64 предлагат вграден йонизатор.

Други неща, които да опитате: минимизирайте разстоянието между главата и материала. Изберете режим на печат, при който главата се движи с по-ниска скорост.

Jun Kurokawa, инженер по технически маркетинг, Seiko Instruments USA

Източник: sdgmag.com
Превод: Мартин Новев

Вижте и другите части:

Решете проблема на принтера си - част 3 – запушена дюза
Решете проблема на принтера си - част 2 – задиране на главата
Решете проблема на принтера си - част 1 - бендинг


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
ДотБрейн
DotBrain e първият профилиран сайт за подбор на кадри в печатната и рекламната индустрия в България.
dotbrain.eu
Свети Никола
Книговезки услуги и топъл печат.

Кристал Винил ООД
Кристал Винил ООД е фирма, специализирана в производството на ТИР покривала, на ветроупорни завеси, сенници, шатри, изделия от водоустойчив текстил и PVC.
crystal-vinil.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на автоматична ситопечатна маши...
гр. София
фирма ДотБрейн

Асистент-сътрудник
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар (редовна смяна)
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама