ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Синтез на цветовете

Синтез на цветовете

Вторник, 30 Ноември 1999 ( прочетена 11365 пъти)
АДИТИВНО-СУБТРАКТИВЕН СИНТЕЗ НА ЦВЕТОВЕТЕ

Процесът на получаване на различни цветове, с помощта на няколко основни отражения или цветове, се нарича синтез на цветовете. Съществуват два принципно различни метода на цветовия синтез – на добавянето (адитивен) и на смесването.
Адитивнят се характеризира със смесването на отражения, избрани за първични. Най-разпространеният вариант е, със смесването на отраженията на трите основни зони на спектъра – червена (Red), зелена (Green) и синя (Blue). Може би тук е мястото да отбележим, че съществува съществена разлика между цвета, като такъв и зоната от спектъра, която той поглъща, съответно отразява. Това уточнение, както ще видим по-надолу е от изключително значение, при разясняването на двата метода на цветовия синтез. Адитивният почива на оптическото смесване на отраженията на цветовете, докато субтрактивния на физическото смесване на цветовете.
На практика, образуването на различни цветове става, въз основа бързата смяна на отраженията на цветовете. Като пример можем да посочим, диска на пумпала – при бързото въртене на диска цветовете за човешкото око се сумират, благодарение на явлението “инерционност на зрението”, вследствие, на което виждаме много повече цветове отколкото всъщност има на диска.
Пространственото смесване е разновидност на адитивния способ. Основава се на това, че окото не различава много близко рaзположени, достатъчно малки обекти, а ги възприема като едно цяло. И в случай, че въпросните обекти са разноцветни, то за окото те представляват един, с цвят равен, по сумата от цветовете на отделните обекти. Като пример можем да посочим песъчинките – гледани от достатъчно далечно разстояние, ние виждаме един единствен, обобщен цвят.
При метода на смесването, новият цвят се получава при налагaнето на цветовите слоеве, един върху друг. За основа, тук се използват жълт (Y), небесносин (C) и пурпурен (M). Този синтез се наблюдава, при осветяване с бяла светлина на цветен отпечатък. Светлината попада на цветния участък, като част от нея се поглъща от цветния слой, а останалата част, онази която се отразява, се рeгистрира от окото на наблюдателя.
При адитивният синтез, изменението на цвета се дължи на изменение в съотношението и интензивността на основните отражения, докато при метода на смесването – от дебелината на слоевете или от концентрацията на цветовете в тях. Поради тази причина, покрай въвеждането на понятията,първични цветове и отражения се въвежда и понятие за тяхното количествено измерение, а именно, адитивни и субтрактивни координати на цветовете.
Третият вид синтез на цветовете, който ще се спрем е автотипния или т.нар. растерен. Автотипният синтез на цветовете се основава на смесването на малки, невидими за невъоръжено око разноцветни растерни елементи. Той може да бъде едно-, дву-, три–, чети– или многоцветен, но принципът остава един и същ. Затова, за изясняване на принципа, нека разгледаме трицветен. При трицветния автотипен синтез, върху листа хартия последователно се нанасят слой циан, магента и жълто. Да допуснем, че първо се печата жълтия цвят. При печата на магентата след това, се запълват не само белите пространства, останали след печата на жълтия цвят, но и се наслагват растерни елементи от магентата, върху жълтия цвят, получавайки се двуцветие. В случая, полученото двуцветие е с червен цвят. При налагането на третия цвят - синият, се образуват нови двуцветни участъци от синьо и зелено, но също и трецветни образуващи черен цвят.
Автотипният синтез намира основно приложени в полиграфията. Той комбинира елементи, както от адитивния, така и от субтрактивния синтез. Тук, цветните полутонови изображения се получават, благодарение на разноцветни растерни елементи, различни по размер, честота на разпределение и форма.

Превод: Skacalec

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Графтек ООД
Търговия и сервиз на оборудване за отпечатване и довършителни операции на самозалепващи етикети на ролка. Компанията е официален представител на Trojan Label и GM.dk (Grafisk Maskinfabrik A/S) за България.
labelstech.com
Тотем Груп ЕООД
Фирма Тотем Груп предлага разнообразни и комплексни решения за дигитален печат, като е специализирана в текстилния печат.
totem-group.eu
Валемма Груп ЕООД
Изработка на луксозни опаковки,каталози, футляри, пъзели и рекламни материали. Каширане, щанцоване и богат набор от книговезки услуги.
valemmagroup.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор широкоформатен печат и предпеча...
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама