ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Сканиране(технологиии)

Сканиране(технологиии)

Вторник, 30 Ноември 1999 ( прочетена 8911 пъти)
Най-разпространените технологии, които се използват за сканиране на изображения са Photo Multiplier Tubes (PMT) и Charge Coupled Devices (CCD).
Първият тип технология е в основата на барабанните скенери, а втория - в по-евтините и по-масово разпространени плоски скенери. Основната разлика е във възможностите, цената и съответно качеството, което се предлага.

Барабанни скенери

PMT (photomultiplier tubes) - фотоумножител (електронна вакуумна тръба, която е чувствителна на най-слабото количество светлина).
Барабанните скенери употребяват три RGB PMT, за да извлекат RGB стойностите от оригинал, прикрепен към въртящ се барабан. Традиционните барабанни скенери използват ксенонов или халогенен източник на светлина, който се фокусира върху малка област на оригинала чрез влакнеста (фибро) оптика и лещи. Сканира се по едно малко петно от оригинала във всеки момент. Всяко такова петно, представляващо елемент от изображението се нарича пиксел. Сканира се пиксел по пиксел с висока плътност, докато барабана се върти на много високи обороти. Това става като светлина от елемент на изображението постъпва в сензор, докато се обхожда вътрешно по дължина въртящия се барабан. Светлината се отразява през огледала и преминавайки през червен, зелен и син филтър влиза в така натечените photomultiplier tubes и накрая се конвертира в цифров вид.
Тази технология е в състояние да отчете много широк обхват на плътност, да осигури качествено увеличение на оригиналите. Те дават висококачествен резултат при сканиране. PMT базираните скенери се използват за големи увеличения и търсено много добро качество, защото са много чувствителни на промяната на светлината и нейната интензивност т.е. те са в състояние да дадат много широк обхват. (разлика между минималната и максималната оптична плътност) PMTs могат да отчитат динамичен обхват до 4.0 D. За сравнение най-добритре скенери по CCD технологията отчитат обхват до 3.0D. Тези стойности може да изглеждат близки. Но трябва да се отчете, че в случая с оптическата плътност 4.0D е 10 пъти повече от 3.0D. Разликата между най-светлата и най-тъмна отчетена стойност е 1000:1 при обхват 3.0D и 10000:1 при скенери с обхват 4.0D. Като резултат PMT базираните скенери могат да извлекат 10 пъти повече нюанса/тона отколкото типичните CCD скенери. Това има особено значение за тъмните области, където барабанните скенери могат да извлекат много повече детайли, а също така и много неуловими разлики в цветовете.


Плоски скенери
Базирани на CCD (charge-coupled devices) технология, те са по-разпространените и по-достъпни скенери. CCD е масив от фоточувствителни клетки ( рецептори). Всяка клетка (пиксел) поглъща светлината и транслира силата на светлината в напрежение. При плоските скенери тези клетки са разположени в линеен масив върху силиконов чип. За да се сканират оригиналите се поставят на съклена плоскост. Наведнъж се чете пълната ширина на оригинала като линия. Оптиката в скенера фокусира CCD върху една такава линия и сканира постъпково линия след линия. Има едно и три-пасови скенери. Еднопасовите скенери сканират 3-те цвята (червен, зелен, син) наведнъж, като филтрират светлината в 3 отделни CCD елемента. След конвертиране се записва съответстващата информация в цифров вид.

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
САРВ ЕООД
Мастила и консумативи за ситопечат върху текстил. Официален дистрибутор за България на пластизолни мастила Wilflex. Мастила на водна основа Magna Colours. Тиксо за облепяне на сита PMI.
sarv.bg
СТС Принт АД
Печат и производство на гъвкави опаковки от хартия, полимерни и алуминиеви фолиа за опаковане на продукти на хранителното, фармацевтичното, козметичното, химическото и др. производства.
stsprint.eu
ББ ФОРМ ЕООД
Производител на метален гребен WIRE-O за подвързване; Машини за довършителна обработка. Проектиране и производство на: машини и инструментална екипировка; пластмасови изделия.
big-bg.com/bg_binding1.aspx

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Акаунт в офсетова печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на автоматична ситопечатна маши...
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на дигитална широкоформатна маш...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама